Share

family ku yang ramai anggotanya

nampaknya dah semua adik beradikku dah diceritakan
mak pon sama, semua dah cerita
tak leh nak cerita banyak2
cukup update pasal raya sudah
biasalah
nak cari bini di dunia maya ni
kena pasangan tahu pasal keluarga kita kan
--apakah???--


betapa penting family?


hurmm
tak boleh nak cakap kot betapa pentingnya family dalam hidupku
walaupun selalu gaduh2 mulut
yang biasanya ku kena mengalah (bongsu katakan)
tu lah norma kehidpuan
biasalah


sejak ayahku meninggal 5 tahun lalu
family la yang beri kasih sayang padaku
ye
ayahku meninggal beri impak yang agak besar


masa abang sulongku nak sambung belajar di universiti
semua persiapan
dari a hingga z
semua ayahku satelkan


masa kakak sulongku dalam dilema
sama ada nak sambung dalam bidang peguamnya
(sebab degree dia dalam bidang itu)
atau nak masuk dalam ptd
segala hal berkaitan kerjaya dia
semua ayahku satelkan


masa abang ke2 ku nak sambung belajar ke jepun
dia duduk rilek je kat rumah
barangan nak bawak kat sana pon
semua ayahku satelkan


masa kakak ke2 ku nak bergraduasi di mrsm muar
kami satu keluarga naik kete
dari kelantan ke johor (jauh ok)
semua ayahku satelkan


masa abang ke3 ku kat skolah menengah
banyak masalah kat sekolah
tak puas hati dengan dia la
sebab ayah dan abang ke3 ku satu skolah
semua ayahku satelkan


masa kakak ke3 ku nak spm
dengan masalah kesihatan yang ayahku alami
dia tetap beri semangat kepada kakakku itu
semua ayahku satelkan
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
walaupun tak lama lepas itu dia meninggal



aku?
umur baru 16 tahun
panjang lagi perjalanan hidup (tu pun kalau hidup lama lagi la)
tak dapat nak suruh ayahku satelkan


macam sekarang ni...
kehidupan agak kelam kabut
buat tu tak betol
buat ni pon rasa tak betol
sebab ape?
ayahku takde nak satelkan...



hurmm...



kalau kita merungut dengan orang yang dah tiada
kalau kita masih berharap dengan orang yang dah tiada
kalau kita masih meratapi dengan orang yang dah tiada



takkan kemana la kita!



time kasih kat familyku
segala hal yang jalani sekarang
banyak familyku yang uruskan
sayang kamu semua ;-)



esok petang akan tinggalkan malaysia
tinggalkan family
tinggalkan si dia (ok, part ni tipu)


doakan ku berjaya disana






faizal
fazni
fazmil
fazila
fadzli
fazida
mohd faridzul asyraf

semoga hubungan adik beradik ini terus harmoni ;-)



nota kaki : agak2nya kenapa namaku je yang panjang?

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

46 comments:

HEMY said...

huhuhu...best juga ramai2 sanak sedara kumpul..azab nk masak n cuci pinggan la lepas tu

aRaBeLLa said...

have a safe journey!

Shafie said...

one big family..hehe..
hampr semua biru ye..cantik2 :D

nway cne raya nye..
open hse byk? :p

kojah said...

mmg slalunya nama anak bongsu lain dr yg lain...

momentinlife said...

family ko mmg besor...

hurmm, sometimes kita tak tau kita mampu buat sesuatu, sampai la kita 'terpaksa'..

azaliahjsalleh said...

terkedu seketika untuk membace entry post kamu kali nie

seketika daku terkenang kwnku pernah bilang
"x semua yg kite dpt , akan kekal selamanya. termasuk juge dgn org2 tersayang"

ayat penuh mendalam tuh
syahdu betul kn ?

btw , family kamu agak / sgt ramai
kite takat 3 beradik je

n@m@n said...

ayah aku pulak arwah masa baru beberapa minggu masuk drjah satu..

En.Beskot™ said...

wah..rmi eh fmly ko.
kompem meriah smbt raye..
btol wei..
fmly sgt penting dlm idop kita nih..
jatuh bgn kita..fmly xkn jemu² sokong..

Akmar Anuar said...

orang putih cakap, simpan yang terbaik utk yang last eh apekah translation english nyee?

hmmm...sedih lak dengar arwah kau dah takde..btw dia mesti bangga dengan kau sekarang, itu yang pasti! ;)

aien~s corner said...

d seminggu x mai cni.. take care k..
hm dh abz cuti upe nye.. hmm.. =)

sharamli said...

asal yg last skali tu nma laen???????hu3

miss lolly a.k.a luvfareda said...

namamu panjang?

sebab kamu paling degil.

kan?


hati2 joe!~

najiahtul said...

yes..bila dah tak ada ayah...rasa cam hidup ni ada kekurangan...saya pun hilang ayah masa form 4...nasib baik ada ibu...abang dan kakak wlupun diorang sendiri bz dgn life diorang...

Mazeed said...

sebab penutup kot!=)

shinawawa eyenie said...

xpe nama pnjng...npe org xpnggil wak asyrf ek?hehe..
ramainya fmly wak...
bgs2...sy ckit jer..sedih time raya,xdpt duit raya byk..hahaha

shinawawa eyenie said...

si dia?..spa itu?hehe...berahsia wak ni

shinawawa eyenie said...

semoga berjaya di bumi UK..Jg diri2 baik..jgn lupa solat..hehe..

sophie said...

sbb kaw kan adik.. kowt..=)

Ezniey said...

Nama kamu panjang sbb anak bongsu la katakan..
anak bongsu mmg selalu dpt nama special..
hhuhu..

lg satu sbb mebi..time zaman kamu lahir,bnyk daa buku2 nama2 untuk anak2 yg kuar..so makin kreatif la emak ayah kamu nak kasi nama

Zaman tu dah moden skt nama,..haha

Seronok bace kisah kuarga kamu...

Huhu...selamat pulang

+h.a.z.e.r.i.n+ said...

meriahnye family.

jwpan kpd nota kaki :sebab dlm byk2 adik beradik, ko paling hensem. apakah?

eNaSaN said...

selamat hari raye... selamat pulang..selam study..

ekceli baca en3 kamoo tp xtau nk komen per...


(^_^)

[z@ck] said...

agaknya sbb ko yg bongsu..
sj nak letak pnjg2..
biar grand skit..
heheheh..

Kaseh Mucuk said...

insyaAllah kamu bole berusaha lebey..buktikn pd ayah! semoga berjaya..

nursarah87 said...

1st passage tu semacam la joe.. betul ke cari pasangan alam maya??..ahakz..

selamat study ok.. wish u best of luck!

Lili Puteh said...

wah, ramainya.
semua bertema biru lembut.
napa joe sorang berbiru gelap?

selamat hari raye :)

fafaz said...

waaah,
semua 'f'.
sma lah ngn adek beradek sy.
semua 'f'
huhu

ayien.. said...

keluarga mung memang harmoni...
cumel2 semuanya...
btw, mung ade brother2 and sister2 hok bejayo..
amek tu sebagai semangat mu nok teruskan perjuangan.. huhuhhu
(hu hu, agak teruk aku nok tulis dale bhsa kelate)

green said...

family first!

nama panjang..
sayang lebih..

huhu...suke la tu..

Lala said...

sbb kamu ank bongsu...kot..

sI tEDI said...

serius ke nama kamu yg paling panjang? lain2 x de mohd? wah!!! special..

selamat berangkat ye.. semoga perjalanan pulang selamat.. Take care.. wah!!! Nasihat seorang kakak mitahli konon.. ekekekekeke

õWñÈR™ said...

bkan yg tua ke kne mngalah?
;D

Uruchimaru @ kf said...

emm semua huruf f ea.. namenyer!!!

slmt hari raye............

mamma mia! said...

wuyo! biru!

Syima Syaz said...

be strong joe...

Wanita Itu said...

owh mmg keluarga itu penting..

Wanita Itu said...

betul..family sangat penting..

hmm..ngaper tak lepas komen eh, ke dah lepas...

test lagi skali la hee..

teh said...

baru je nak tanya kenapa yang last tu nama nya panjang

sebab anak last kot
my sibling 10 orang..peace!
lebeh 3 dari kamu =)

Pocket said...

'agak2nya kenapa namaku je yang panjang?'
...tu bukan persoalan nya sangat...
tp kenapa baju berlainan colour theme tu yg lebih menjadi pertanyaan.

Heheheh, kesitu plak kan.
lawa sngat biru:D

lieya orange M.I. said...

...sebab ayah kamu tahu kamu istimewa kut...=)

...warna bj kamu sorang jer takde sama ngan saper2...=p

Ivy Metaga said...

moga berjaya joe di sana...goodluck!!!!

kirim salam kat mak ekekeke..:p

atiQah adNan said...

mohd faridzul asyraf? anak bongsu dari 7?
hehe same laa adik yang bongsu dalam keluargaku juga namenye mohd izzat asyraf heheh..

sedihnye ibu keseorangan.. esok si bongsu tinggalkan malaysia.. btw take care dUde!!

Hazzy Ishak said...

meriahnya...

Blog Anuar Kamaruddin™ said...

baju melayu joe warna laen skt...nak menyerlah lah tu kan =p

misz beauty said...

banyak eh yang pakai tema biru tahun nih... gold pun sama...=)

nota kaki* untung jugak awk de rase kasih ayah selama 16 tahun... dari beauty nih =(

reen said...

SELAMAT HARI RAYA MOHD FARIDZUL ASYRAF!!!..

perghh..panjangny nama dik...:)

joegrimjow said...

;-)

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW