Share

tersenyum seorang ;-)

baru balik makan gulai. ye, sememangnya banyak tempat hari ini. yang paling last tadi di area tanah merah. nak tak nak, kena jadi driver ibuku.


rumah last adalah seorang kenalan ibuku di koperasi MGU. walaupun tak kenal, ku cuba berlagak seperti dah lama kenal. mesra rakyat.


sempat berbual dengan pengantin lelaki, juga belajar di uk, tapi bukan di tempatku, tapi di cardiff. dia akan masuk final year tahun depan di bidang aerospace dan isterinya juga belajar di oversea, tapi dah sambung masters dalam arkitek


kenapa ku cerita??


haaa, ada skill ku cuba pengaruhi ibuku. di dalam kereta


aku : mi tahu sapa yang kawen tadi?
mak : anak kawan mi la. dia pon blaja kat uk


aku : tau, joe duk bual dah dengan dia tadi kejap
mak : sama tempat? mana, sifil?


aku : tak tak. dia kat cardiff. joe kat SHEFFIELD. eja betul-betul
mak : mana mi nak tau ejaan dia. sebut sifil je la


aku : ni nak bgtau ni, tau ke umo bape yang kawen tadi?
mak : final year kan?


aku : taun depan final year. masuk nanti final year
mak : oooh


aku : tau apa maksud?
mak : apa dia?


aku : maknanya joe tahun depan dah boleh kawen. taun depan joe final year
mak : jangan duk gatal laaa


aku : bukan gatal. nanti boleh bawak bini p oversea skali. bleh hari-hari honeymoon
mak : ishhh. jangan duk gatal


aku : tahun depan joe kawen deh
mak : kawen la kalau cukup pitih


mak dah bagi green light. haha. tapi hanya sekadar usikan. calon takde, camne nak kawen kan? ahaa, tetibe promote diri. lalala~





kawen masa belajar.


pernah dulu bincang soal ini di FC tahun lepas. masuk pertandingan bahas lagi. tajuk diberi 5 minit je dan bahas on the spot. tajuk bahas, kawen selepas belajar lagi elok dari sebelum belajar. punya la menarik tajuk!


yang lagi best, team perempuan lawan team laki. haaa, lagi la hangat perbahasan. kebetulan kot, sebab tak rancang pun. so, lelaki sokong kawen lepas belajar lagi elok, dan perempuan sokong kawen semasa belajar lagi elok. ku memang sebenarnya setuju dengan kawen semasa belajar lagi seronok.


tapi sayang, ku dapat pencadang, nak tak nak kena ubah pendirian dengan katakan kawen lepas belajar lagi ok. nak tahu keputusan? kumpulan kitaorang kalah. dah final dah tau. rasa yakin je boleh menang, sebab ada pembahas skolah di kumpulan kiteorang, mungkin terlalu yakin, kumpulan kiteorang kalah.


dan yang sedih, kalah dengan semua peserta perempuan. oooh, bagi can je la kan?


pompuan memang gatal nak kawen semasa belajar. hahaha (gelak jahat)


ok la, apa2 pun, kawen semasa belajar perlukan komitmen yang tersangat tinggi. pelajaran, dan juga urusan rumah tangga. heei laki, jangan duk ingat sedap main benda tuu je sebut soal kawen ni, BANYAK lagi tanggungjawab lain yang kena kita fikir. jadi? fikirlah elok2 nak kawen. lepas atau sebelum belajar.


nota kaki : belum kawen umur dah 28 tahun tak best jugak kan? opsss. ada orang marah. lariiii!

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

42 comments:

::Mish ShaZz:: said...

kahwin tu indah kalu yakin dh bersedia, jadi xindah bile rase bersedia tp sebenarnye x..(kn2?)

joegrimjow said...

hee
jom kawen shaz

Sha said...

salam:)
tima kasih singgah rumah kita. Adik bongsu kaklong pun belajar kat cardiff tp dah blk M'sia and skg kerja kat PD.

Precious said...

Marriage is an institution. Macam ko nak masuk SHEFFIELD - eja betul-betul, eh! Enter only when betul2 layak ... Kalau belum cukup syarat tp ko gatal masuk gak, ko akan hadapi berbagai2 masalah ... Hihh hiii, ko mungkin boleh lepas atau melepassss!!

joegrimjow said...

baik cik puan!!

♥♥me ~ cik sara said...

hahaha..kate org pempuan la yg gatal nk kawen msa bljar..ceittt..

nway, my batch ade 2 org dh kawen, siap pregnant lgi tuh..tgk masing2 bwk perut masuk lecture dri pagi smpai ptg, naek tangga turun tngga g kelas..pg exam lgi..haduii..incik joe, sy sokom team kmoo laa..kawen afta abeh blaja..

miss lolly a.k.a luvfareda said...

xley tengok pic owg kawen. ase nak kaweeeeeeeeeeeeeeen la ni jugak:):)

^^ PinKy_FuNKy ~~ said...

kawin mmg best..tp klo tyme study tuh cm ssh ckit je bgi sy...sbb sy lom sedia berkomited dlm menguruskan uma tngga ni..byk perkara yg nak di considerkan..n byk hati yg perlu dijaga..ssh2..hehe

Lili Puteh said...

cite bab kawen mmg sronok.
tapi lama2 bila tiba masa tuk kawen jadi takot plak.
napa ek?

joegrimjow said...

darah gemuruh kot

sharamli said...

makan gulai...
g knduri kn?

Boo™ said...

kawen=komitmen
sbb tu ade related antr kawen ngn komitmen.
bermula dr K.
lg ape lg?
pk2.hehe~

Cik Amy Sensei said...

salam..

waahhh....entry pasal kawennn neh...syok bace..kehkeh..

Tirana said...

hehehe..cerita pasal kawin yang seronok ni..Kak tirana kawin masa belajar..end of first year...nak masuk second year la tu...ok aje..alhamdulillah kekal sampai sekarang..dah ada anak 4 orang dah pun..tapi betul la macam Joe kata..nak kawin kena fikir habis2 kerana banyak commitment.

momentinlife said...

umur 28 lumkawen??
haha mcm tau je sapa..
wakakaka

naqiubex said...

kawen best

geeds said...

haha.
kalo nk kawen make sure btol2 komited n bertanggung jawab. n duet mst mau ckup jg.
kalo x nnt, ank bini terabai.
x kesian kt dorg???
mse awl2 syg bini, ble lame2 biar bini nangis sorg2. ouh guy, plus dun do this kind of things to women. have some mercy!

nak cari calon just ask the girls lorr.
:P

IxoR@ said...

Dah dpt greenlight?

Hoooreeyyy....

Calon-calonnya ialah.....

secretname said...

kwin lps blja pon ok..pastu wat mster sme2...tp me?wat mster sorang2..hahah..time ni nk cari calon pon pyh..jd tggu kje nti la kot..mak kita ni sme je..hehe

::Mish ShaZz:: said...

xde calon,xde org nak, mcm2 xde..hehe..nk kawen cmne..huu

SuFy said...

best jugak kawen muda..mcm abg sufy, nyesal dy x kawen awal2..haha..tp kena yakin dan btl2 boleh bagi komitmen sepenuhnya dgn family..bisnes2 jugak, family 1st..lalala~ :-p

p/s:anyway, cari dr skrg so lepas hbs stdy trus p meminang..huhu

joegrimjow said...

@6646077915451550186.0
cubaaamm

joegrimjow said...

@4303563493684131871.0
takde lagiii
hehe

KhairiL's said...

nnt dah ada keja tetap n aset
baru aku nk kawen....matlamat x tercapai lg

LotsOfLove-Pearls said...

Sokong kawen selepas belajar.
Hehehe..

Rasanya soal pitih bukan jadi masalah kot. So, aweks2 di luar sana bila isi borang. Joe dah promote diri tue..
Ngeeeeee..

HEMY said...

hahaha..kawen aje kalau calon n sumenya sudah ada..yeahhh

nadia-ady said...

pompuan kawen cepat sebab lelaki yang ajak. Kalau lelaki tak ajak takdenye nak kawen. Apasal plak pompuan yg gatal, lelaki la. HAHAAAHAHA

mae said...

gi make gulai tnh merah ko?..x ajak kawe..
rasa rasanya..sebaik baiknya...janji kawin..

babymiLosh said...

sukaaaa amat dgn gamba itu! si pelantin lelaki nmpk nottie yg amat! huuuu~

xuen adyla said...

joe nasi minyak ko nanti kaler pink boleh

joegrimjow said...

@7652712343302230661.0
klu nooty je best ek?
ish2

Jard The Great said...

kalo rasa diri dah cukup (mental + fizikal + duit) utk kawen.. kawen je la.. ahaha..

farah said...

alahai,

sabarlah dlo.

:D

blackskin said...

Kalau ada duit, memang saya setuju kahwin awal, semasa belajar.

adilahalim ; said...

walaa,kawen ? eppp! dila masih dibawah umur, jadi tlg jgn beri pengaruh negative yea.
haha. joke. ^_^

tapi an, i think its better to get married after study kott. cz ye la, mcm byk gilaaa commitment kalau kawen time study, and if tak lepas study cam ne ? wohh tamo tamo.

Mr K said...

Aku ingat nak kawin masa umur 20.
Tapi sekarang umur 19 masih blom ada calon.

neezareef said...

grab ilmu rumahtangga dan pk tggjwb dulu sblm berumah tangga

+akufobia+ said...

ngaa.akhwin itu sangat seram.haha.

shakinah said...

hahaha.
muke membe tu gile seronok je.
:P
btw,
gilee aa dah ade domain sendiri!

Arabella said...

best plak bc ur entry bout married ni.. my mum xnk we ol khwn awl but dia ssh ht amy xda steady bf till now.. wat do u think.. hehe.. pelik kn??

Lifesaver said...

hak2!!!aku lawak sungguh tgk gmbr ni

matsan said...

Sempoi~~~

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW