Share

pukul 5



sebelum tulis panjang di awal pagi, jom sama-sama karaoke dengan wondergirl! ooh, kali ni versi lain. ku pernah tulis pasal wodergirl, kali ni veris h1n1. mulakan hari dengan ceria!!!




~~~~~~


ada satu petua yang amat hebat digunakan oleh seorang syarikat kosmetik terkenal, Mary Kay Ash. petua yang di amalkannya adalah hari bermula seawal pukul 5 pagi. awal kan 5 pagi?


rata-rata pekerja syarikat dia merupakan wanita yang mempunyai anak-anak. sebut anak-anak, sudah pasti lah banyak masa diperlukan. nak siapkan anak, nak siapkan suami laki. ishh, memang sungguh banyak


jadi petua ini dikongsi dengan yang lain, iaitu mulakan hati seawal pukul 5. dengan bermulanya hari seawal iti, sudah pasti suasana menjadi tenang, hidup pun menjadi sangat nyaman untuk mulakan apa jua jenis tugasan


Herman Talmadge


namanya mungkin kita tidak kenal, tapi dia antara pengamal petua ini. mulakan hari seawal pukul 5. siapa pak cik ni? dia adalah senator yang terkenal di Amerika. orang yang hebat pun amalkan petua ini, mengapa tidak kita?


katanya sesiapa boleh menghubunginya untuk sebarang persoalan seawal pukul 5 pagi dan waktu itu dia telah siap sedia untuk menjawab apa jua jenis pertanyaan dari orang ramai. ishh, pukul 5 awal sangat!


amalan kita


itu kalau kita ambil orang barat untuk dijadikan contoh. padahal petua ini sudah lama di guna pakai oleh agama kita. solat tahajud. pencucian jiwa kepada sang pencipta, masa untuk kita berkomunikasi dengan jujur dengan si pencipta.


tahajud di lakukan sepertiga malam. lebih kurang 4 hingga 5. dan ini sebenarnya terpulang kepada sesiapa. boleh juga dilakukan pukul 5, sampai lah subuh. kan dieorang ambik petua kita tu? napa kita tak boleh nak tiru benda yang dah ada di dalam agama sendiri kan?


subuh gajah


memang ini banyak berlaku. semasa di matrik mlaka dulu, dan ku yakin di mana-mana instituisi pengajian tinggi mana pun, subuh gajah ni memang cukup fofular! subuh gajah = sembahyang subuh lewat. ada yang cakap, lebih baik sembahyang lewat dari tak langsung


HELLOOO


sembahyang tu wajib dik abang akak oi. mana boleh nak tak nak je buat. better late than never tak leh nak guna dalam soal sembahyang. dah masuk waktu, terus sembahyang. bukannya nak tunggu habis waktu baru nak. no no no. no such things babe!


macam mana nak bangun awal pagi?


pernah kita fikir kenapa ada solat subuh? nak susah kan kita ke? tutor ku, yang berasal dari sri lanka, pernah tanya, kenapa sembahyang di awal pagi? tak menyusahkan ke. ku hanya jawab, takde la susah. ok aje. ok, kita cakap soal alam nyata ya sekarang.


memang bunyi agak pelik, tapi dengar dulu. kalau kita bangun awal di lewat pagi, berbanding dengan bangun awal pagi, segala hal akan jadi tak tenang. buat kerja mesti gopoh gapah. tak payah orang, ku sendiri pernah alami. terlewat ke kelas, tersilap kelas pun pernah. hidup hari tu serba tak kena kalau bangun lewat


sebab itu amat untung bagi yang bertahajud. orang cakap bangun tahajud akan jadi ngantuk keesokkannya. HEELLLOOO, belum cuba belum tahu, cuba lah buat baru tahu. nak dengar orang cakap dan ikut logik, memang tak berapa nak betul. lain kalau kita try sendiri!


bukannya nak cakap soal tahajud ke apa, sebab diri ini pun belum cukup mampu untuk bertahajud hari-hari, cuma cara yang baik untuk elak subuh gajah adalah bangun awal. petua pukul 5 tu boleh la pakai kan. orang nak berjaya, petua orang dah berjaya ni kena lah buat. kannn?


nota kaki : mungkin best kenakan orang, cuba diri dikenakan orang, macam mana?



Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

41 comments:

cik kedondong said...

wah..wah..wah..
panjang
tapi berguna
nasib di selang2,kalo buat cam essay malas nak baca

Lili Puteh said...

pasni kena tukar lagu kul3 jd kul5.
kena berusaha ni bgn kul5.
nasib baik bulan ramadan dah dekat.
confirm bangun kul4 setiap hari.
huuu~

wonder girls.
ku suke.

Lili Puteh said...

wonder girls.
i like..

pasni kena tukar lagu dari kul3 jd kul5.
nasib baik ramadan dah dekat.
permulaan yg bagus.
ari2 bangun kul4.
ghee~

milimilo said...

mmg susah nak konsisten bgun awl pg tiap2 hari..mungkin start bln puase ni boleh sbb nak bangon sahur

joegrimjow said...

@6088848779815713590.0
bagus la kul 4
smngat

joegrimjow said...

@2787483738996499825.0
saho xbgun xtau la

gjiEsaLim said...

yeahhh..u r rite..nyaman gilak rasa...mlm td tdo awl,pg td pon bgun awl,nk tdo blik xdpt sbb timing 4 sleep mmg secukupnya dah..

joegrimjow said...

teknik selang2 memang berguna

kuIna LadyInRed said...

Bermulanya saja azan Subuh, tenaga alam pada waktu itu berada pada tahap optimum. Tenaga inilah yang akan diserap oleh tubuh melalui konsep resonan pada waktu rukuk dan sujud. Jadi
mereka yang terlewat Subuhnya sebenar sudah mendapat tenaga yang tidak optimum lagi.

..>> rahsia tenaga alam dan solat..

miss oren said...

sbb kite dah tukar url..mane boleh x update..ada buat entri pasal nak tukar url tu..maybe joe x noticed kot

ayin jemin said...

gjah memg popular...masa sekolh mengh dulu..

Na Shari said...

alhamdulillah...Masa di Mekah selalu bangun tengah malam buat solat Tahajjud. So far, takde masalah pulak nak bangun subuh... :)

ieNn ZaZa said...

ahahaha..klakar videoklip tu..

+akufobia+ said...

mengantuk sebab buat sekali sekala.kalau da selalu?mesti tak mengantuk kan.tidur awal antara penyebab boleh bangun awal?bukan time tu la baru nak buat HW?

•·.·´¯`·.·• naDDy •·.·´¯`·.·• said...

perenggan ketiga akhir tu macam pelik je bunyi dia.macam bercanggah plak.dua tiga kali aku baca.ke aku yang silap.

apa-apa pon,isi tu sampai.blog ni bole jadi blog motivasi ar..hehe

Lifesaver said...

kdg2 kunci jam kul 6 tapi bgn 6.30 mmg pemalas kan?hehehe

SuFy said...

heee...bagus gak video tuu ye..jd pngajaran ckit..hurm, incik joe sesuai jd pnceramah lor..gud2..haha, anyway solat tiang agama..penah gak terlewat bangun then memang hati resah gelisah jek..uhuk2

Mr K said...

Bangun pagi dan kenakaan orang lain dengan cara simbah air sejuk.

azuan said...

yep..subuh gajah memang femes skang nie..

Arra JaSmY said...

Salam..
uiks,petua yg bermnafaat..
alah bisa tegar biasa---faham x??hik3.
kalu kitew kerap mmpraktikkan,
lama2 akan jadi amaln yg mudah..
dgr jew cam susah..=p

Boo™ said...

org kate bangun awl2 pg rezeki murah :D

sharamli said...

mcm2 dh lagu psl h1n1 ni

aien~s corner said...

aien bgn kol 6..hu

joegrimjow said...

@5865139720546597559.0
waaah
hebat
xtau pon
mekasih

joegrimjow said...

@644142473786727343.0
ahaa
baru pasan
sowiee
bahaya ni

joegrimjow said...

@735595882169576871.0
idea yg menarik
hehe

notso_violet : seindah bunga seri pagi said...

pelik grup nih muka pompuan tapi sore laki huhuh

Eazy Izzuddin said...

hik3..
lagu yg ceria..
xD

haz-ONE said...

masih ku ingat lagi kau sungguh kejam di integrasi dulu....ari2 membebel n denda saper lambat bgun subuh..

joegrimjow said...

@73198567512757817.0
org len yg nyanyi
2 pasal pelik

triple x malaya said...

nasihat yang bagus dan berguna...

Jard The Great said...

serius lawak cklip neh.. ahaha

Jard The Great said...

oh.. solat.. mengikut kajian.. 20% je dari masy Islam Malaysia yg solat.. huhuhu..

Anis Mohd said...

betul.
kalo wat tahajud tu iklas..
gerenti lah ..
x kan ngantuk punya.
aktif je sepanjang hari.

farhana said...

pukul 5 pagi dah bngun?!!
waH rajinnya..

pss btol tu, solat itu adalah wajib
Jgn tinggalkannnya klo nak selamat kat akhirat :P

ZARA 札拉 said...

aduhai~

yg atas tu kelakar dan berguna~

yg tengah2 harus aku take note

joegrimjow said...

@3074751256038870477.0
ko biar betol jard
ye ke?

joegrimjow said...

@6435049867683805612.0
membebel itu cikgu mui ok

i'm_siCK_n_tiReD said...

aahhh..setuju... kalo blaja genti masok punyer..

blackskin said...

Tak jadi habit lagi bangun awal. Maybe sebab kelas paling awal start pukul 9. Haih....

Bulan puasa ni mesti boleh bangun awal pulak. Otak dah setting, susah skit nk tukar tapi tak mustahil nak ubah diri.

Tak suka dikenakan orang dan tak suka kenakan orang.

Monkey D Luffy said...

aha

jangan online jer kan

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW