Share

plagiarism

kredit-kredit


~~~~~


entry lepas dah delete. sebabnya itu bukan karyaku. manalah pandai nak tulis dalam bi bi ni. kena ambil masa untuk menulis. dah lama ohhh tak menulis essay. selama mana nak pergi ke kuantan dari kota bharu dengan jalan kaki, selama itulah lamanya ku tak menulis essay.


2 hari lepas teacher skolah rendahku minta tolong tulis satu essay. dia gunting2 gambar, suruh ku tulis. alahai, dah lama ooh tak menulis essay2 ni. kat sana walaupun negara mat saleh, tapi cakap bukannya grammar betul ke apa. main cakap je. berlainan ohh dengan menulis essay.


tu pasal masa nak cari balik mood menulis essay, terjumpa essay entry lepas. menarik kan. ku pon copy paste lah kat blog ini. kan da jadi plagiarism. bahaya ohhhh. blog ni akan jadi blog murahan.


plagiarism aka copy paste


kat uni sana, ada satu software yang boleh deteact plagiarism ni. memang dengar macam mustahil je, tapi dah kena kat batang hidung sendiri baru tau. memang betul, software ni boleh detect segala copy paste kita kat mana-mana website ataupun hasil karangan student2 yang lepas.


hebat kan? memang tak tipu, dan ramai yang dah kena detect dengan software ni. student malaysia pun ada oh. ye la, terbiasa dengan budaya copy paste, mestilah kat sana pun terbawa-bawa. last-last, badan la merana.


contoh meniru lain.


ada satu presentation untuk ARUP company. present hasil kerja kita kat mat saleh dan memang ada markah untuk itu. malam keesokannya present, ku bagi slide presentation kat kawanku untuk dia tengok-tengok. keesokkannya, ada satu bahagian, dia ambik kat slide presentation kami. wahhh, cuak jugak. sebabnya tu hasil kerja kumpulan dan member ku ni senang lenang mengambilnya


last-last, ada sorang group memberku, orang afghanistan, report. dia tuduh ku bagi slide presentation kami kat kumpulan lain. seolah ku membelot kumpulan kami la kiranya. mak oi budak afghanistan ni, slamber je. last-last, kena panggil dan stelah cerita hal sebenar, nasib baik hanya dapat warning


tu antara pengajaran yang boleh dapat. jangan bagi sesenang-senangnya hasil kerja kita kat orang lain. bahaya. dan kita yang akan alami ketidak bestan padah yang menimpa. mungkin belajar di u tempatan tak dititikberatkan ssangat benda ni, tapi di negara orang, jangan ohh buat benda-benda gini.


ok la.


ku mahu mohon maaf kalau ada yang anggap penulisan entry sebelum ini adalah penulisanku. tak tertaruk kredit plak. ooh, bukan mahu menipu kamu ooh, ku tak hebat dalam bi ni. sungguh senang menaip dalam bahasa malaysia dari bahasa omputih ;-)




nota kaki : esok dah 31 hb 8


Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

44 comments:

CAHAYA said...

awat tak bubuh kredit?

khaLifah feDi said...

hehehe =P

balqissy said...

cuba juga utk membenci plagiarism *sigh*

Fatul Akrul Ramli said...

betul2.. aku lagi suka menaip dlm bm dari bi..

Max J. Potter said...

actually it was an essay written by an old friend of mine. i recognized it when i visited your blog. personally for me, it's ok if you want to publish some other people's works. just credit it to the person or the site you copied it from. simple. effortless, even.

keep blogging.

salam.

Hafiz Hamid said...

kamu gentleman, bagus..

miss lolly a.k.a luvfareda said...

eyh2. kalu yg tesis punye.

konpem lecture ade sofware tuk cop itu sbg plagrsm kan?

ya ampun!~

aYu said...

aku mmg xsuke betul mcm tu..
senang lenang die amik ek..
org pecah kepala pk...

teamdakwah said...

plagiarism budaya biasa student malaysia..hehe
jgn marah...
plagiarism nie bagus bagi sape2 nak contoh akhlak Rasulullah..contohi lah sebijik2..
mesti korang disenangi...
plagiarism untuk tang nie ok kot...huhu

blackskin said...

Tau dah...level essay entry lepas tu high smacam je. ;p

Cambest je blajar oversea...semua nak original. :)

TiNiE said...

bahser apa pun yg kita pakai..
yg penting kita rakyat 1Malaysia...
merdeka..merdeka..merdeka!!!

aya harith said...

sokong2!!

malaysie buleh~

Precious said...

Alaaa ... sonot baca n3 sebelum ni!

fafaz said...

sy slalu kene copy n paste hw.
skit ati gak lahh..
xbagi nnti kcik ati kwntp xpe sbb kwn pnye hal,
pejam mata jela..


;D

JLaa KiMStER said...

oh.. isu plagiarism mmg normal sgt. i've read a few researches done by several academicians, and one of the researches stated that, plagiarism happened due to several views by ethnics. some countries might view it as 'an honour' to copy-paste someone's else work *honour to the owner*, and other countries like canada, us n uk, view it as academic dishonesty. pendek kate..kite semua kena berhati2 even with out close friends - to check/edit our work.i've experienced it once,with one of my close friends.. and it really hurts when someone's copying our work, and he/she got higher marks using our idea . the lecturer even suspected me copying her work *sigh*

joegrimjow said...

@3692975899364184267.0
thanks
;-)

joegrimjow said...

@5946361881292200610.0
haha

joegrimjow said...

@5317423622446201556.0
not cool is it

{lumut} said...

bahasa jiwa bangsa...
famous ke kamu neh?
ramai betul bace blog kamu..hee
baguslah teruskan menulis..

shinawawa eyenie said...

(~.-)//....

Hayatito said...

any great quote after this,jgn lupa insert skali ngan kredit je..

mu nyer quote great2 belako..jgn lupe share k..

sharing is caring..yeah

░♥si lampu neon♥░ said...

takdela susah sgt kot **** bajet cam aku bagus english hahaha *boleh blah*

tapi aku suke manglish wey, best ape.

ala plagrsm. aku selalu jer buat kalau bab2 asaimen la..jgn harap aku nak perah otak aku seniri. lagi2 kalau ade essei ke ape ke yang nak sampai 5000 words.


memang haram aku nak pk seniri.


baik aku buat ayat2 sket, pastu copy from net masuk dalam pragraph aku. then submit kat lecturer. ahh lecturer bukan tau pon.. dorg lagi mls nak bace..then terus bagi markah. senang hidup aku.


hahaha.


bile aku tgk kawan2 aku yang lain pakai perah otak buat asaimen tanpa gune tenet ni aku rase kesian. sebab aku buat kerja 2 hari je. dorang 2 minggu.


see? best tak plagirsm ni *or watever la cane nak eja kan?*


anyway dalam blog, tak pyh la copy2 paste..wat malu je kot.. bace and interpret seniri ok kot dari pappp tampal dan publish terus. kekekek









I LOVE PLAGRSM! *dem, donno how to spell it right*

sharamli said...

la..baru nak puji...bdk uk yg terer bi...hu3

joegrimjow said...

@4241576769607087696.0
insaf2

Krasz bAtu said...

kena copy geram
dapat kopi best gak

selamat menyambut kemerdekaan bro

Adam Dilip Mutum said...

Thanks for dropping by my blog. SELAMAT BERPUASA.

chipsmore said...

ok..da 31 da..heee...
jgn copy paste..blogger ni pon ramai gak yg copy paste..ahakz!
epi independent day..heee...


p/s: xde link pon..tipu....
*amek tisu wat roket..
hee

GRuNGe said...

Wah, merendah diri nampak Joe. Aku rasa kau hebat BI.

Boo™ said...

bahasa jiwa bangsa :D

azuan said...

owh..boleh detect erk..

takut ku dengasr..hi3

green said...

ya..software itu..
kat sini, dlm pertimbangan..

tuntung said...

kt kolej aq anti plagiarism gak..dyorg pon pky gak software anti-plagiarism ni..klu kntoi mmg maut..hahahaha

Monkey D Luffy said...

err

nasib baik aku dulu x buat... tak best pun x apa

Tijah said...

takpe kopipes...tapi kena kredit la. aku salu jer buat tu. hehehe...

mamma mia! said...

weh nak kad raya bagi alamat, tapi kalau mau privasi, kasi alamat ko tru emel aku. mama_baik7@yahoo.com

Dj Epoi said...

Salam........
Dalam samar Kegelapan di ruang tamu bersama anak2 & isteri yg tengah dok zzZZZZ....
Air Mata Kegembiraan Gua mengalir....tanda Gua Bangga Dilahirkan di Malaysia ini...

Selamat Hari Merdeka dari kami sekeluarga Untuk Brother juga!

Merdeka
Merdeka!!
Merdeka!!!!!

norfa arisha said...

Bagi aku..
Bgusla ada softway cam gitu..
xde lah senang2 je nk ciplak hasil kerja org len..
kalu just nk wat revision..ok je ..
bru la ada originality..
bangga dgn usaha sendiri..
itu kalu wat paperwork la..


kalu sekadar nk kongsi karya org len atau tulisn org len..ok je, xde salahnya bg aku la..

Noorlaila Mohamed Nor said...

yep software tu
kat sini pun ada
sgt merbahaya
boleh kantoi

kat sini digunakan utk check final yr project
tengok ori ke x
menakutkan

Khairil said...

tulis dlm BM lg senang kalu nk tulis dlm BI

aku pun mula praktikkan tulis BI, x kesah la broken english skali pun

janji org yg baca paham apa yg aku nk sampaikan sudah la, praktice make perfect right

ayin jemin said...

betul tu
wisadunkie sy ada akap pasal software tu.

mummYaeesh said...

thanx for d vocab..tak tahu pun makna perkataan ni.. ingat mcm patriotik ke hape..ahahahah..

kat u sini mayb takde tp klu da masuk dunia keje..perghh mmg betul u ckp, jgn senang2 bg hasil keje kita.. our event nye paper work slalu kena ranjau!adeh.. org mcm ni pun ada!cis

joegrimjow said...

@2608818103652567001.0
okess
no poblemo

joegrimjow said...

@7162375754446252083.0
dah kan?

Lifesaver said...

kalo wat assignment...ada plagrims?

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW