Share

misi 30 tahun kemudian

jumaat untuk kuyu


di SBPI kuantan ku merupakan pelajar senior. pioneer spm di sekolah tersebut. banyak hal yang tak mampu nak di tulis di blog sebab banyak sangat kenangan indah di sekolah tu. memang best untuk dikenang


suruh junior urut belakang

suruh junior basuh baju

suruh junior belikan makanan


mungkin perkataan suruh itu tidak sesuai, jadi gantikan dengan minta tolong. kan lebih senang. nasib baik junior-junior semuanya baik-baik, tak report kat cikgu tentang perangai abangnya ni. kalau tak, kena la jugak kat cikgu asmui


kalau ku form 5, junior sudah pasti form 1. dan sekarang umur dah 21, maknanya yang junior di form 1 sekarang akan duduki SPM tahun ni. gud luk ya adik2. abang doakan kejayaan adik2, terutama yang tak penat-penat mengurut abang dulu. lalala~


sembahyang jumaat


kali ni mahu cerita bab sembahyang jumaat sahaja. kan melalut tak tentu pasal kan susah plak. kami bersembahyang di masjid indera mahkota 2 di kuantan. yang tinggal area kuantan tahu la kan. 3 kali, kadang-kadang 4 kali bas akan angkut pelajar lelaki untuk sembahyang


memang agak tak best bila jumaat kena sekolah. kalau di kelantan jumaat adlah hari cuti. bestttt, banyak benda boleh nak buat sebelum sembahyang. kalau disana, dah habis je waktu sekolah, terus kena pergi sembahyang jumaat. kesannya? ramai lah yang zuhud


terlampau zuhud


paham kan maksud zuhud? maksudnya mendengar khutbah sampai angguk-angguk kepala, kadang-kadang kepala hampir terjatuh ke carpet masjid dek kerana terlampau zuhud. khusyuk tawaduk. tak salahkan meraka, terutama pelajar2 form 1 yang kecik-kecik ni, penat ooh.


sebab ku pegang jawatan penting kat sekolah, nak tak nak kena la bersengkang mata jaga. kan orang duk mengata ketua pengawas pun join tido sama ape cerr? terpaksa hipokrit. tapi dengan hipokrit tu la sampai sekarang ku tak tidur semasa khutbah dibacakan. ok la tuuu


ada banyak petua mahukan kita berjaga semasa khutbah di baca. ku bukan cakap kat kuantan saja, kat kampungku sendiri pun ramai pakcik2 yang tidur semasa khutbah dibaca. walhal khutbah merupakan perkara penting untuk memberi peringatan kepada kita. ok, ni antara petuanya


1) cari masjid yang best khatib

memang ada imam yang baca teks 100 %. ishhh, dengan tak semangatnya, baca pun perlahan-lahan, ngantuk la jawabnya. jadi, ada kemampuan, carilah masjid yang imamnya bersemangat sikit. jangan sampai keluar mukim dah la ye.


2) pahamkan teks yang disampaikan

perhati, cuba dengar elok-elok, ingat akan isi-isi yang imam bacakan. kalau kita boleh buat, pasti takkan mengantuk. orang cakap daya tumpuan akan hilang selepas 10 ke 15 minit, jangan runsing, rata-rata khutbah memang akan selesai minit ke 20. kan??



3) tidur sebelum sembahyang jumaat

perkara ni ku rasa paling baik dan paling berkesan. tapi malangnya hanya di beberapa negeri yang cutinya jumaat sajalah yang boleh amalkan. yang kerja hari jumaat, nak tido celah mana nye kan? tidur sebelum sembahyang jumaat pun dibuat nabi kan?



4) jangan makan nasi sebelum jumaat

haaa, peranan isteri, jangan masak hari jumaat terlalu awal. dah masak nasi sebelum pukul 12, makan nasi sebelum jumaat, jawabnya khusyuk wa tawadduk la para lelaki ni. makan lepas jumaat. ok?


5) cakap dengan diri

sebelum nak pergi sembahyang, perbetulkan niat. cakap kat diri, doa kat allah, bagi tenaga di hari jumaat ni untuk kekal bertenaga. boleh jalankan ibadah dengan khusyuk. pasti boleh lah!



ok, itu saja. ni ha gambar bakal imam kampung peringat 30 tahun nanti!!


mata kuyu tapi semangat ok


ini takde dalam rukun sembahyang ni ek








nota kaki : esok sapa2 yang berada di kota bharu, msg ku ya. ada hal penting akan berlaku di kota bharu esok!!!



Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

27 comments:

adilahalim ; said...

budak tu comel gilaa. ^_^

joegrimjow said...

@8147844697227222384.0
tgok la sapa papa joe die

i'm_siCK_n_tiReD said...

wahhhhhh...comel nyew budak tuuuu....tidak3...

AMMOSHAM said...

bende yang gempak kat kota bharu esok bro?

tuntung said...

sepamjamg 5 thn aq di sbp,boleh dikira bpe kali je aq xtido mse khutbah..yg lain sume tido..ish3~nk bt cne,g msjid kne jln kaki..

Fatul Akrul Ramli said...

kalo time aku dekat asrama dulu, time gi smayang jumaat la paling besh.. leh kuar gi beli barang.. :D

ZARA 札拉 said...

chumelnya dia!!

kalau ni pak imam nanti, harus menjadi intipan makcik2~

Anonymous said...

ye la...comel giler...

sharamli said...

c0melllllllllll

sharamli said...

c0mel tp xm0 tgk papa j0e dy..leh kn?

bEEdLE d' bARd said...

semoga laki2 kat luar sne blh ikut tips yg ko bagi

Precious said...

Bakal imam Peringat mata kuyu tu nanti kalu dah besar mesti ramai peminat tu ... Menggoda betul!!

eazy said...

kekeke.
budak tu pown zuhud jugak kowt~

atty's said...

kalo khatibnya besh..ilang ar ngantuk.

+akufobia+ said...

ngaa.kenapa nak tunggu 30?20 pun da boleh jadi imam kot.kalau diorang percaya kamu?

Lifesaver said...

mata bulat!!geram!

joegrimjow said...

@5358046540082027199.0
duit + sihat

joegrimjow said...

@113670778019833257.0
cg tak bagi

joegrimjow said...

@974769303063269379.0
anak sdare

::Mish ShaZz:: said...

hehe..bf shaz popular btul kat blog joe ni...=) hye bdk notty..

SuFy said...

lagi satu, sbl p surau kai selipar buruk..ehehe...byk kes curi selipar..uhuk2..anyway, dak tu comel..

joegrimjow said...

@5870107192137455395.0
hensem tak?

::Mish ShaZz:: said...

hensem sangat..hehe

Anis Mohd said...

ben 10 ..
hahaa..
ternampak gambar ben 10 kat baju si kecik itu.

khutbah yang best pon akan leh jd sgt2 bsn kalo khatib nye membosankan . baca slow2. x semangat langsung .
( slalu dgr waktu sekolah lu sbb sekolah dpn masjid)

DilOt said...

comeinye die...geram seyh aku tgk...mau cubit2 pipi die,,

Monkey D Luffy said...

comelnya adik

blackskin said...

InsyaAllah bakal Imam kampun Peringat 30thun lgi.

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW