Share

eksperimen blog 1

pukul 4.02 petang. balik ke kelantan pukul 5


nampaknya banyak pemenang contestku yang berlangsung tempoh hari dah terima hadiah. hurmm, minta maaf kepada eazy dan juga farah sebab hanya beri baju kepada kamu berdua. yang lain ku pos semuanya baju dan buah tangan lain. hehe, lain kali kita jumpa ku bg kat kamu berdua ya.


jarang online


hujung minggu sememangnya ku sibuk. hari biasa boleh ku online lama-lama sebab free, tapi kalau hujung minggu, sememangnya susah nak online. terutama nya kalau kat rumah orang lain, lagi la susah.


minggu lepas ku cuba buat eksperimen tentang blog. hasilnya telah ku dapat dalam minggu ni dan hipotesis awal telah ku jangkakan! pendedahan eksperimen akan ku tuliskan sekarang


tajuk - eksperimen blog 1

tujuan - mengenal pasti jumlah komen di blog sendiri

hipotesis - semakin banyak meninggalkan jejak, semakin banyak dapat komen balik

bahan - laptop, internet

kaedah -

1) setiap blog ku lawat pada jangkamasa 20/7 hingga 27/7 telah ku tinggalkan jejak. maksud tinggalkan jejak adalah memberi komen kepada setiap entry dibaca, tinggalkan komen di shout box

2) kebanyakan blog ku lawat pada jangkamasa bulan ini, 1/8 hingga sekarang, ku hanya tinggal jejak di blog yg ku suka saja. yang lain hanya baca dan senyum sorang2

3)komen kat entry blogku diambil

keputusan

1) banyak komen di entry blog tarikh ini (40-50 per entry)
2) tak sebanyak mana pun (ley tengok sendiri)
3) hipotesis betul!!



ku jumpa seseorang yang pernah beritahu yang dia kenal seorang blogger yang amat banyak bilangan followernya, tapi dia tak pernah pun baca blog orang

aik

macam mana tu?


dia klik kat entry blog, scroll down, dan hanya komen di bahagian tajuk. nak tahu contoh macam mana? lebih kurang la ni


tajuk entry - banyak lauk di rumah


dia komen - waaaa, banyaknya makan!


hehe
ada yang terkena?


seriously, cara ku baca blog orang adalah bukan ku klik di bahagian yang telah komen. ku baca blog orang melalui google reader, atau pun kat facebook. maknanya kalau orang ini komen di blog ku pun, ku takkan klik balik di blog dia.


agak kurang ajarkah?


haha, masing-masing ada cara masing-masing untuk berblog ini. lain padang lain belalang. berblog lah dan kalau nak komen, biarlah komen itu ikhlas. baca dulu entry, baru komen. kan wujud suasana memahami penulisan orang kalau macam tu. kann?


ku suka baca baca komen di blog ku. tu pasal ku buat comment moderation. maknanya sebelum komen itu terpapar di blog, ku akan baca dulu. baru ku approve. bukan takut akan komen2 mengarut. ku memang approve semua pon, cuma mahu baca dulu. kadang-kadang dah buat entry baru, entry lama yang dikomen. jadi cari ini lebih mudah bagiku. kan???


blog bukan myspace


kan menyampah kalau kat myspace orang copy paste komen kat ruangan komen. "hai, apa khabar? dah mamam?" di copy dan di paste kan ke ruangan komen orang. tak lupa juga yang agak menyampah "hit my picture. komen banyak2 ek. nanti i hit u back" dulu memang menyampah, tapi sekarang ni agak lucu. hehe, entah apa tujuannya pun ku tak tahu


takut kalau orang copy paste benda2 macam ni kat ruangan komen ku nanti. mintak2 la tak ek. contoh orang buat camtu?


tajuk entry ku - orang yang tak percayakan tuhan


komen dia - saja jalan-jalan. salam singgah


kan agak menyampah dan annoying.
ade yang terkena lagi!!



ada satu cara bagaimana mahu jadikan blog anda mendapat hit dalam satu hari. tak perlu menjadi artis macam blog paknil, atau orang tv macam mazidul. hanya jadi diri anda sahaja! tunggu di entry seterusnya, bila ku dah pulang ke kampung. lalala.


nota kaki ; ku suka baca komen orang. dah macam ketagih plak. komen jangan tak komen ya.

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

40 comments:

Arra JaSmY said...

nih mesty tak approve lagi komen kan..ahaks.

btul2...kalu stakat nak komen tajuk jew,kitew still tak dpt kanl org tuh..

tp,when kitew bacew da whole entry die..secara x langsung kita akan knal siapa diri penulis tu..

for me,berblogging is a medium where u learn to know people from their writing...=p.

ZARA 札拉 said...

hahaha~

aku tak kisah org komen ke tak..if komen, alhamdulillah~

dan aku paling sakit hati melihat org komen dengan langsung tak membaca inti pati penulisan aku..

tetiba serang~ err.apakah?!

sharamli said...

aik..ska bc k0men 0rg...erm...suka la jgk..hu3

rhapsody LiN said...

sanggat annoying bila org suruh commment and follow blog dia.

ish..ikt ske la nk follow ke x.
dush3!!

Nur Mariaminul Amalina said...

hehe.

eksperimen sy:

anda mmg ske kmen entry sy kcuali entry label as love.
haha.

honestly, sy hrgai krya anda dan mbca sblm bkmen.

*oh, sguh ikhls kmen aku.

Lili Puteh said...

banyaknya bicara tentang komen.
apa fungsi komen sebenarnya?

+akufobia+ said...

nak ketagih gak la.haha.

+akufobia+ said...

ku baca seikhlas hati.ngeh.macam mana nak buat comment terbaru keluar kat side tu?tunjuk ajarku.emailkan eh.batumulia@gmail.com.

KhairiL's said...

aku setuju apa yg kau kata tu joe

tp lately ni aku bzy stdy, jd x ada masa sgt nk blogging...jadi sbb tu la

Eazy Izzuddin said...

komen2...
isk3...

x fe joe insyallah len kali ketemu leh bg gift
ehehe
xD

Nurul_Zaty said...

saya nak komen jugak..huu
blog sy x bnyk gak org komen pon..

tpi xpe la..tujuan berblog bkn nak komen pon kan..heee

but i also do read ur blog but as silent reader la..ni terajin lak nk komen2..

pwincess AJA said...

blog pom di eksperimen kan ea.
bagsu2,kasi pengetahuan kat org lain...

Syima Syaz said...

sebenarnye kan joe,ape yang joe rasa pasal blog yang ada ramai followers tuh tapi tak penah baca blog org lain.saya pun rasa ORANG YANG SAMA YANG JOE PIKIR TUH.betul lah...
thats y skrg saya dah jarang sgt masuk blog dia.unless kalau bosan gile esp weekend......
enjoy blogging joe.betul..nak jadi blogger,kena jadi diri sendiri.mcm mane joe bace tulisan merepek saya..mcm tuh lah saya kat luar...=)

Mr K said...

Dan satu lagi. Nak menjawab komen orang lain. Uh. Penat. Kadang2 aku tak jawab apa yang pembaca aku tanya. Kadang2 terasa kurang ajar. Tapi.. aku tak boleh buang banyak masa nak jawab soalan sama berkali2. >,>

blackskin said...

Huh~
Cepat2 post entry. Berminat nak dapatkan komen bnyk2. :)

eazy said...

joe.
eazy baru prasan joe suh tgk no.
btw.tak tawu no kamu la

azuan said...

kalau setakat nk tulis pasal jalan2 kat blog tue..
baik tlis kat shoutbox je...hu3

Precious said...

Eh ada gak yg terkena kt batang idung haku tuuu ... huhuhuuuu ...

tehais said...

hoho...eksperimen yg joe tulis nie teh ais tak terpikir plak bleh wat 1 entry..hehe

Mmg annoying gak kalu komen tp tak baca entry,Penat je menulih..

Lama tak singgah sini.huhu ^^

secretname said...

kuang3x..ada jgk ye yg bc tajuk je..mcm2 la joe..ape pon hrp dorang hapy..

secretname said...

kuang3x..ada jgk ye yg bc tajuk je..mcm2 la joe..ape pon hrp dorang hapy..

cahayachenta said...

tak la kuang ajaq sangat cara ko tu.. haha.. aku pun suka giler bila dapat komen dr pembaca.. rs naik semangat nk berblogging.. hehe...

even kalo ada 1 komen baru pun aku dah nak melompat2 suka..

ayin jemin said...

hipotesis betul ya..heheh

shinawawa eyenie said...

salam ler wak berblog..da tujuan dan makna tersendri...tp berhati2 dalam pa jua..nti leh bljr dr wak..hehe

LotsOfLove-Pearls said...

caraku pula...
n3 pendek ku akan baca on the spot. kekadang ku datang balik utk comment. kalau n3 panjang ku akan tunggu sehingga aku free. selalu early mornin or lunch or tea time. ku akan comment on d spot. ada n3 yg ku baca dan baca sehingga lupa nak komen. beberapa hari baru dtg balik. comment sume n3 dia..

NoRT said...

letak je yg agak kontroversi...sure gempak...huhuhuhu

Farhana said...

Singgah jalan2 pas exam.. Kah kah kah.. Joe.. Benar2 ape kate kamu.. Mahu komen haruslah dibaca dulu entrynya dari awal smpi akhir.. Bukan based on tajuk entry semata.. Hurrmmm..

adawiah.zaini said...

hahaha. btol la lain org lain cara die tulis blog. kdg2 x komen pn, tp suka je baca.

geeds said...

haha.
transforming into mr einstein?
cme yg different nye, u da bjye dpt result in ur 1st experiment larh.
:P

hehe...

farah said...

err,
mao jugak buah tangan itu.

ekkeke.

Anis Mohd said...

banyak jugak n3 yg anis terlepas ek .
hehee..
nnt2 lah komen .

kalo anis ,
singgah n baca sume .
komen kalo nk komen .
tu je .

Tirana said...

Joe..

Kak Tirana pun baca blog orang melalui google reader. Baca dulu di google reader. Kalau rasa2 nak komen, baru masuk blog. Kalau tak, tak masuk la tapi baca jugakkan? hehehe..

ChekguSekolah said...

lain padang, lain belalang...

p/s - pendek ker?

mummYaeesh said...

kaedah no 3 tu tak paham lar..woohoo!

tau takpe...kadang2 ada yg tinggal komen tanya yg bkn2 walhal jwpan ada dlm itu entry..haha..nampak sgt kantoi tak baca!cis..

weols pun buat comment moderation sbb taknak terlepas comment dr sume sbb tak sume follow blog kita ari2!bkn sebab nak tapis, klu ada comment yg mengutuk pun weols approved gak unless si pengirim komen bgtau "jgn approved lak komen ni" ahaks..sapelah org tu agaknye..woohoo

joegrimjow said...

ahaaa
tau2 je kan

entah sape la

Alamfanacinta said...

tidak baeklah if hanya baca tajuk n trus komen..*keji*

Fahamilah entry si blogger itu dulu...:)

Lifesaver said...

aku pon suka baca komen dalam blog org. kadang2 aku sengih je tgk komen2 diaorg but joe itu prinsip ko, prinsip diaorg lain..

eNaSaN said...

huhu kkDg aku xsmpt nk baca abIs...tp aku akan baca semula baru komen...lalallala



dusH2 ade skit terkena kat aku...tp tul gak...kena pahami dulu en3 citer yg nk diciterkan baRu komeN...betul3x...


joe...sukaer baca en3 kamu yg kkdg wat aku tersedar...lalallalala..


aku nk jd blogger yg menghargai en3 blogger lain....

ayin jemin said...

ni ha sy komen!!!!
suka??

hehehe

Anonymous said...

Ρretty! This was a really wonderful аrticle.
Thanκѕ for providing this info.

Herе is my wеb page; nitrator

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW