Share

bisnes game boy ku

alhamdulillah, dah selamat sampai. pukul 1 lebih semalam sampai! sambungan semalam tak jadi sebab ketiadaan gambar


bisnes dan belajar


ramai yang anggap 2 benda ni merupakan dua entiti yang berbeza. bagiku memang berbeza dan memerlukan komitmen yang berlainan. memrlukan pembahagian masa yang mantap! dan bukan calang orang yang berjaya dalam bisnes ketika dia masih lagi seorang pelajar.


matter of time


semua kita dapat 24 jam sehari. 7 hari seminggu. semua sama. tapi kita tengok, ada dikalangan kita yang sudah mampu miliki phd diusia belasan tahun. mampu menjadi terkenal di usia umur setahun jagung. mampu memiliki gaji 5 angka diusia 22 tahun. kenapa??


sebab nasib?
memang allah takdirkan begitu?
terima jugak apa yang dah tersurat


what the fish!


ini memang persepsi golongan tak mahu berjaya. tak mahu buat, tapi nak tunggu dulu orang lain buat, lepas tu baru aku buat.


kalau negara kita macam tu macam mana?


pm kita bgtau,

tak pe la, tunggu dulu negara guna perbankan cara islam, lepas tu baru kita buat
tak pe la, biar dulu jepun buat hantar angkasawan, baru kita hantar rakyat kita
tak pe la, biar negara asean lain buat f1, baru kita buat, mana tau f1 tu bazir je



nasib baik bukan
kalau tak macam mana agak2nya?



pioneer gameboy!



pernah dulu ku buat bisnes game boy disekolah. sebab abangku beli game boy colour di jepun, dan waktu tu belum lagi masuk ke pasaran malaysia game boy colour ni. ku guna kesempatan itu untuk meniaga


1jam = 1 ringgit (guna bateri sendiri)
1jam = 1 ringgit setengah (guna bateriku)
bawak balik rumah = 5 ringgit


kalau kira dengan duit budak sekolah rendah, ayahku hanya bagi rm1.50. tapi dengan bisnes gameboy, ku dapat bawak balik rm 10 setiap hari ke rumah!


rasanya mahu je ke zaman dulu buat bisnes ni balik


hehe


masa di uitm, ku buat bisnes top up. mymode. hampes punya syarikat, kalau orang top up rm 10, ku hanya dapat 20 sen. maknanya nak dapat 10 ringgit sehari, ku kene jual top up rm500 top up sehari.


susah woo!


satu sebab, bisnes ni dah tepu, walaupun banyak demand, suppliernya pun banyak. macam mana bisnes top up ku mahu berjaya? dah la asyik kene tipu je kat mymode tu! dapat lah rm7 seminggu. mana cukup woo


game boy dengan top up


kalau kita halusi, 2 bisnes yang pernah ku buat ni macam mana satu boleh untung, satu boleh tak berapa nak untung


1- gameboy colour tak masuk lagi di malaysia, hanya ku yang pengguna

2- budak2 seusia denganku ketika itu, suka main permainan ini, kira macam dah satu gaya hidup bagi mereka, satu keperluan

3- bila dah suka main, permintaan banyak! demand pon tinggi la



antara sempat kulistkan. sebab tak keluarkan modal, abgku yang hadiahkan, jadi keuntungan ku memang banyak! tahun 2000 (darjah 6) dapat rm 50 ringgit seminggu, ku rasa banyak bagi budak seusia denganku!



kenapa cerita semua ini?


yang makan gaji, setakat mana gaji anda mampu hadiahkan duit pada mak bapak kat rumah??
yang kerja bagai nak rak, hujung minggu pon kene kerja, berbaloi ke gaji anda dapat kalau anak bini kene tinggal dirumah?



konklusi?

haha. takde konklusi. hanya bagi hint. nak duit, kene buat bisnes part time. jual la apa2 pon untuk tambah duit. yang lagi bagus produk yang memenuhi kriteria kat bawah


-demand tinggi, orang nak je, asyik mintak
-satu keperluan bagi orang, setiap hari org guna, macam nasi, meniaga beras ok jugak, hehe
-supplier tak ramai lagi, tak tepu lagi


mungkin gameboy sesuai? entah la. tapi alhamdulillah bisnesku maju sebab ketiga-tiga ciri diatas syarikatku penuhi. hehe


nota kaki : tak jadi nak buat post entry pasal eksperimen blog 2 sebab gambar takde. entah kat mana ku letak pun tak tahu

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

17 comments:

HEMY said...

sbb tu dulu aku hide je follower widget tu..aku follow org guna yg kat dashboard..kira kalau mmg org minat blog kita..dia akan wat cara aku tu la..

sume tu..ntah..subjektif..Herbalife la ek yg ko dok citer ko buat ni...cm nk buat juge ni

qishie said...

salam..

dulu aku pun ada buat bisnes mymode tu.
mmg cabaran la kalau ada kawan yg suh topup kan dulu pastu taknak bayar..
mmg pk camne bisnes nak maju la kan.
so i quit.ngee~plus number tu dah hilang..

nyway joe.
hang tak letak archieve ke?
ke tenet aku yg problem?
adeh~

CikYana(",) said...

"salam..sila dtg amek frenship kad kt blog cikYana :)"

joegrimjow said...

jom buat ramai2

award jap ek
hehe

+akufobia+ said...

takpe.sanggup tunggu.ngaa.

RAJA NORAZAH RAJA ISA said...

salam..dr kecik dh pandai meniaga..tahniah2..klu sy masa kecik sllu je org tipu..hik2..mak suh jaul nasi lemak..baik sgt kwn leh berhutang nk beli lemak..pastu kwn leh buat2 x hengat..ha3..

Lifesaver said...

ada orang jual lagi ke game boy mc tu skrg?skrg semua playstation je..huhuhu

ZARA 札拉 said...

aku dulu jual setem kat sekolah time semua org tengah gila collect setem~

hahaha~sgt heaven untungnya!

lieya orange M.I. said...

...buat bisnes novel laaa...
...novel yg beli sorg, yg baca ramai...huhuuu

joegrimjow said...

ahaa
susah la camtu
xuntung

masviona said...

ok kalu camtu saya pun nak try buat bisnes ngan joe ler..

stuju???

owh stuju eh

ok camni saya kan ada beli produk herbalife 6 box kot (kalau tk silap) saya beli yg kos dia rm1k++ pastu last² saya tak usik pun saya just pkai 2 box jer itu pun tak habis² lagi

so apa kata saya jual balik kat joe ngan rege kos jer

berminat???

huhuhuhu tau kan camne nak contact saya....ahaksss

boleh????

sharamli said...

o00..0tak bisnes

joegrimjow said...

boley
meh nak tunjuk cara betol
hehe

blackskin said...

Kecik-kecik dah pandai bisnes. Hebat benar.

ayin jemin said...

berbisness lg encik joe!
chayo2

geeds said...

haha.
mse primary school dulu pon pernah buat bussiness.
lucu je ble pk blk.
jual cereal in packet.
time tuh, rmai yg xtau psl cereal tuh.
sbb sedap, dorg beli.
rm1 sepaket.
mama bising cz x sampai 3 ari da habis.
LOLx!

Nurul_Zaty said...

eh jogrimjow,
sama la.saya penah gak bisnes topup mymode last year..
masa mula2 msuk kampus ni..
memang hampeh..
dah la rugi dkt rm3o sbb topup tak msuk.
report mymode tpi xde rspon.
mak pon bising bila akaun maybank ku habis ku guna utk modal topup..
lastly.i cant get anything..huu

any idea nak bisnes kt hostel ni? hehe

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW