Share

berblog secara SISTEMATIK




orang cakap buat kerja dengan sistematik ni akan lebih datangkan produktiviti. hasil akan menjadi lebih baik. dan paling best, kenikmatan menikmati hasilnya amat nikmat (3 nikmat dalam 4 perkataan)


oleh itu ku akan cuba untuk berblog cara sistematik. ooh, mungkin feel berblog ni akan menjadi tak best, takpe, kita tengok macam mana hasilnya. 3 hari seterusnya ku akan berblog cara sitematik. macam mana tu?


post entry

ku akan post entry 2 kali sehari. ya, biasalah, kalau hari tak sebuk tapi duit masyuk ni ku memang akan post entry 2 kali sehari. cuma masanya tak menentu. untuk 3 hari ni, ku akan post 2 entry sehari, satu pukul 9 ke 10 pagi dan satu lagi pukul 8-9 malam

waktu pagi ku akan post yang ringan-ringan. nak tulis yang panjang-panjang ni lenguh jugak tangan duk menaip. ku akan banyakkan gambar, cerita yang ringan-ringan je la pendek katanya. motifnya? sebab waktu pagi ni ramai yang buat blogwalking, dalam pejabat tu paham2 la ye sebuknya. kaaaan?

waktu malam ku akan post yang agak panjang. memang entry2 semuanya panjang2. nak buat macam mana, dah start menulis tak reti nak stop. motif, malam ada banyak masa, jadi boleh la baca entry yang panjang2ku. tanpa baca tapi kamu komen entryku, ooh itu sungguh kejam. entry macam mana? tunggu je la ek



baca blog orang


sebab ramai yang ku follow, dan memang banyak yang best-best nak baca, ku akan ambil masa 30-40 minit untuk baca kat google reader.google reader ni hanya yang ku follow je, yang mana ku termiss untuk follow, bgtau la ek. dan luangkan sedikit masa lagi ku akan baca blog yang mengomen di entry ku. dah orang komen kat entry kita, macam kejam plak kan kita tak melawat dia balik.



blogwalking


mungkin masa untuk blogwalking ni akan di kurangkan. biasanya kalau ku buat blogwalking (maksud blogwalking disini adalah baca blog yang bukan anda follow) lebih, akan naik lah hit untuk hari itu. tu je, tapi fikir balik, takde sangat pun kepentingan nak hit-hit kan blog ni. cuma perasaan menjadi best bila melihat sehari ada 300 lebih yang melawat blog kita!



contest


ku plan nak buat contest lagi ni. ada apa idea? yang lepas faktor utama hadiah dapat lewat adalah sebab kena pos. ishhh. cian kat diorang, dapat lambat. lambat pon sampai jugak kan? hehe. yang tak dapat atau tak sampai lagi tu, bgtau ku ek. jangan segan2 yaa. cik milo je blom bagi lagi hadiah cash dan eiffel tower sebab dia sombong tak reply msg (haha, kan da kena)


ada apa2 cadangan untuk buat contest? kebetulan bulan 9 ni nak pergi TAIWAN dengan HERBALIFE, boleh la beli hadiah specel2 kat sana. mungkin cadangan terbaik ku bagi kad raya nanti. ahaaa haaa.

entah nape kluar gambar butang lif type sistematik

yang BLOG CARA SISTEMATIK ni ku akan start esok sampai la 3 hari mendatang. tengok la macam mana, kalau ku rasa terikat sangat dengan sistematik gini, ku tak buat. kalau macam best je, ku akan teruskan. sebab apa? ku kasih pada blogku. bini kedua katakan, bini pertama takde lagi ok!


nota kaki : makan laksa penang. ooh, sedap menusuk kalbu



Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

50 comments:

shakinah said...

bagi hadiah melanscong ke taiwan bersama.
ada ok?
:P

aien~s corner said...

aien kene gak berblog scra sistematik.. coz lappy on je dpn mata sambil wat ass.. mmg byk dugaan, tgn gatal nak tgk lappy je hhehehe

::Mish ShaZz:: said...

rajin btul joe bwt experiment blog nih..hehe..wait 4 d result~

Boo™ said...

bersistematik,menarik tertarik.
oh! :D

joegrimjow said...

@5114684705808350095.0
banyaknye duittt

secretname said...

laksa penang mmg sgt2 sdap tau..oh yea..ok jgk sistematik tu..hehe

[z@ck] said...

hari ni sy pakai MU shirt g tgok movie..
hehehe...
=)

sharamli said...

pergh..mmg sistematik..

kamo0 xpernah ke k0men bl0g 0rg tanpa membaca?
sehinggakan kdg2 k0men xde kaitan ngn entry..
xpernah?0k..hu3...

Tirana said...

Sekali sehari pun rasa macam tercekik nak tulis entry, inikan lebih...aduhai..kagum dengan orang yang boleh tulis banyak entry dalam satu hari.. Ku tak mampu dan akan ku buat sekadar yang ku termampu aje

LotsOfLove-Pearls said...

Tidak kira siang atau mlm kalau ku free, ku akan baca dan komen...

nota: jelmalah wahai bini pertama. :)

HEMY said...

wahhh..sume nk mensistematik kan diri ni..hehehe..tgok cek penyubiru tu lagi la terangsang..damnnn

SuFy said...

wah..ku pon mahu ber'sistematik' jgk lar..heee...sufy just suka baca blog org tp kdg2 x komen..jahat kan..tp kalo blog incik joe, mesti kumen2 punya..uhuk2

joegrimjow said...

@6399160122821098119.0
jngn lupe masuk nanti ye

n@m@n said...

blog kawe mcm demo x follow jah..hehe

joegrimjow said...

@5550055248400264452.0
tag panjang2 x r

joegrimjow said...

@5709353657025699908.0
dia dah blogger otai dah

khaLifah feDi said...

aku suke blog sekian.hee~

shinawawa eyenie said...

sistematik..nk ikut gak mcm ni...
bini kedua dah da?pertma xda?huhu..pelik betul..
p taiwan k?hati2 iye..h1n1 mggns sgt ni...
dah da kes mati...

blackskin said...

Banyak benar eksperimen dengan blog.

mama tisya said...

blog sistematik ye..bgs2...hehehehhe...hah jgn lupa lak bc blog org..:-p

ok gk tu wt contest..nk gk ole2 dr taiwan..kalo contest tu senang la..hehehehe

Anis Mohd said...

tgk perkataan laksa ,
anis terlupa dah anis baca pe kat atas2 td tuh.

joegrimjow said...

@266277968177096411.0
ni cubaan
bukan eksperimen
hehe
mencari kepuasan

joegrimjow said...

@8460271378349468197.0
laksa penang
hehe

kujie said...

Blogger bersistematik ni...canggih betul.

Ada orang post ikut mood

Firol said...

tengok pada bloggr tu kot ..jenis kerje ni dapat sehari 1 pun dah ok..

Syima Syaz said...

joe...time wknd blog berjalan dgn kelembapan yang nyata sbb diorang cuti,unless kalau ada lappy n connection kat umah masing2...tapi salu kalau ade pun org ramai lupakan sekejap dunia blog sbb jalan2..
pasal contest,buatlah lagi yang ceria2 punye contest.tanak lah buat yg citer pasal kisah silam sbb semua akan bagi kisah silam yang sadis.ape kate buat contest yang buat kita happy n gumbira dan memerlukan creativity.saya pun nak join!

Lili Puteh said...

sistematik.
dlu sampai sanggup buat schedule entry.
sistematik punye pasai.
huu~

contest?
hadiah?
makan malam bersama bro joe.
ahaks~

beli buah tgn dari taiwan ek.

ntah kenapa
terasa nak makan popcorn...
huu~

Ery Farieha said...

hari2 intai blog kamu
x intai blog sy ke?hahaha

eazy said...

wah.wah.
nk berblog secara sistematik ye.
selamat berjaya!

laksa johor lg best

joegrimjow said...

@5848968423557119660.0
dinner aka bukak pose
hoho

joegrimjow said...

@8033472932491677480.0
stuju2
ngah cari idea

NoRT said...

jgn tggu lama2 bro.....cepat2 cr bini pertama

Monkey D Luffy said...

kalau pandai biar masa singkat pun blh berblog

ZARA 札拉 said...

hehehe~

aku suka cara anda Joe!

oranglidi said...

ahaha.. joe hensem, wat a pertandingan yang wa boleh menang.. contohnya, memotong kuku ke, mengejar bayang bayang ke.. ha..

joegrimjow said...

@865146179192330212.0
bagus cadangan itu

Krasz bAtu said...

aku nunggu contest tuuu

John Iverson said...

Yup... cara yg betul utk berblog... nice one bro... hebat

Faarihin said...

wah.. baguslah camtu.. sy je tak de mase nk post entry selalu.. smoga sentiasa sistematik la ye.. ermm.. nak habaq mai.. tuan umah kena tag.. ajin2lah jawab yer.. (^__^)

As said...

hah, ada org sistematik bagai smpai gila perfectionist..huhu

but bagus sgat bila sistematik kan, orang mudaha faham, tersusun, kita pun tak sakit mata :)

Lifesaver said...

apa kata bg duit raya..kad raya x masyukkkk~ hahaha

Hazzy Ishak said...

skg dah xleh berblog secara bersistematik...sbb keja lebih penting.
hehehe

miji said...

setuju tu... sistematik, ade ilmu nanti kongsi2 lah yer (cayalah bleach.. ayat bodek)

chapter 14 said...

saya minat baca blog joe dan telah lama follow blog ni. tapi tertunggu2 juga kot2 orang nak follow, maybe blog saya tak menarik kot.

+akufobia+ said...

ngaa.semoga berjaya dengan sistematikmu.

+akufobia+ said...

boleh ke bersistematik?ngaa.

Ivy Metaga said...

blog secara bersistematik..

good idea..=)

NuR said...

bagus tips ni

geeds said...

nnt nk msuk contest juga.
skrg xbley nk sistematik2.
bz like a bee....
bzzzz... <--- (it suppose to be a bee sound ok)
:P

milimilo said...

adeh..mane de sombong la joe..susah gile nak on9 skrg ni..ku mane de broadband cm kmu..hoho..nnti 16 kalo tron kl bleh la ku tuntut adiah..heheh

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW