Share

temanilah nenek

pagi semalam ku teman nenek tersayang ke hospital. ada temujanji dengan doktor. setiap 4 bulan sekali, begitulah rutinnya. kebetulan ku ada di kampung, cucu ni la yang kene hantar


nenek tersayang


nenek ku ni la satu-satunya nenek yang masih ada. nenek sebelah ayah ku dah tiada, atuk dua-dua dah tiada. jadi, tinggal nenek ku ni je tempat bermadu kasih. nenek ku panggil 'mok'


di pulau chondong, jarak rumah kami 22.3 km (memang betol ok). hari minggu memang kami akan melawat mok di kampung. nak hilangkan rasa rindu dia. dia tinggal sorang-sorang di sana


bukan tak mahu diajak, cuma sememangnya dia tak mahu meninggalkan rumahnya. memang susah, entah kenapa. mungkin inilah perasaan orang tua, suka tinggal dirumah sendiri dari rumah orang lain.


kencing manis


ya, dia menghidap kencing manis. bukannya teruk sangat sampai kene belah kaki, tapi agak tinggi untuk perempuan seusia dengannya. semalam adalah temujanji dan doktor telah naikkan dos kepadanya


perihal ubat, sememangnya langkah terakhir setelah kena. kene telan macam-macam ubat. sebab itu penting GILA kita menjaga kesihatan. siapa cakap kesihatan itu murah? dah kene penyakit, barulah tahu betapa MAHALnya nilai menjaga kesihatan kita


sebelum baca dialog yang terdengar kat hospital, layan gambar dulu kejap. mana-mana dialog tak paham boleh tinggal di ruangan komen ek











si a: kencing manih ko?
mok : hooh. ado temujanji hari ni


si a: ooh. ambo buah pingge jah. kecing manih keno tunggu sano rasonyo
mok : oo, yo ko? takpo, ambo pon tak tahu jugok. cucu ambo tahu la kot


si a: oo. de tuo-tuo ni gak, mace-mace nyakit maghi
mok : yo la. ambo ni ado blako. buoh pingge jah takdop lagi ni


si a: nasib baik la. kalu jadi sghupo ambo ni, susoh la. mesin mahal
mok : dialisih?


si a: hooh. mahal la. nasib baik khajae. tak dop la bebe sangat
mok : ambo pon, duk tele ubak banyok la. ishh. ni keno tunggu doktor lamo plop


si a: beso la tu dokto paka
mok : yo la, kito wak ado nyakit ni la keno duk tunggu dio


si a: ok la, ambo gi sano dulu
mok : oo..


nota kaki : bagi kat luar sana yang viseral fat tinggi, jaga-jaga lah kesihatan ya. nanti dah tua-tua nanti, boley la temani cucu ke luar negeri,hawaii ke, prague ke, best skit, ni takde la cucu yang teman bawak ke hospital hujung minggu

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

42 comments:

eazy said...

eazy paham ape diorang kate
walaupun mate terkebil kebil nk bace
haha
kem salam mok!

joegrimjow said...

bagus paham

buaya said...

salam ziarah...
dijemput menjadi follower sy yer...

http://www.buaya-merah.blogspot.com

yaziith su anaz said...

comeynye mok.




;)))

joegrimjow said...

cam cucu die r

geeds said...

muke sama larh.
like grand-mother like grand-son.
hehe. :P

Kak Long said...

bertuah mok tu dapat cucu mithali cam joe.
si a tu tak da cucu temankan ke? Habis tu dialisis sendirian, kesian yerk?

bee said...

yg pic muncung sejengkal tu..hamboi...gaya terbaru ke abg joe???hohoho..kim salam kat mok 6t~

joegrimjow said...

ada bini die teman
huhu

rhapsody LiN said...

kencing manis??

org kata mkn ulam elok bg potong kndungan gula dlm darah.

:p

dh lama tak melawat tok ma and tok ayah kat kelantan..

Farhana said...

Hamboi.. Blh wat iklan petronas nih.. Heehee.. Kamu mmg sgt kurus laa encik joe.. Bagus2.. Nnt boleh tman cucu pi jalan2 smpi ke angkasa.. =)

OREOO said...

sayang mok ku jua :)

Lifesaver said...

nenek x nak diet?

Da' daffodil D said...

pic 1. pic 2. pic 3. mcm xrela je muke mok tu nak bergambar. hehe.

pwincess AJA said...

pulau condong?
mylit sis ade study kat sek agama sane.
shamsul ma'arif kowt.heee

haish,rindu ko mok ambo gok!
nok kelik klate jupo mok!=)))

tRuly tO be mYself 'Qa~ said...

kemain lagi dia bergambO ngan nenek..
heheh cOmel.. :D rindu kat nenek...

ChiLaBaey's said...

Senyuman pelanduk 2 serupa... Sayangi sementara mereka masih ada.... :)

LotsOfLove-Pearls said...

alolololo...
comeynyer dier ngn mok..

cucu besh ar u..

Tirana said...

hehehe..seronok pulak baca dialog tu..terkenang masa tinggal di KB dulu..7 tahun yang lalu..dialog di atas tu menjadi perkara biasa sebab jiran sekeliling orang kelantan belaka.. boleh faham tapi nak balas balik tak reti....hehehe.. Bertuah Mok dapat cucu yang baik..sanggup teman gi sepital...tak ramai cucu zaman sekarang yang bersopan dengan nenek..yang tak kenal nenek pun ada..

Ery Farieha said...

kite same. tinggal nenek sorg je. len da xde. tp alhamdulillah, nenek sy sehat lg. xde kne g hospital. kalo belah nenek/mak yg kne kencing manis,risiko utk anak kene tinggi.
so jagela kesihatan ek :)

wah bermadah tibe2~ :P

sharamli said...

muka sepesen je..

<< s| tED| >> said...

aku sudah tidak punya nenek :(

cucu mithali :)

Lili Puteh said...

sama2 comey..

aien~s corner said...

xphm sgt..tp phm la jln cete nyee...

hehe

aien dh xde atok mahu pn nnek dh..hehe

cu2 yg baik ni..

qishie said...

manjanye dia dgn nenek..
:)

alhamdulillah nenek kite sehat lagi.
cuma dia pesan kalau taknak cepat nyanyuk
kena rajin baca quran,
amalkan berjalan2 tiap2 pagi dan petang keliling rumah..ye la..dah tua2 larat pulak la kan nak jogging.huuu..
pahtu dia suruh rajin2 pose sunat..
insyaAllah dgn izin Allah.

umur nenek kita dah 75 tp alhamdulillah jalan pun tak payah pakai tongkat.
:)

ChekguSekolah said...

mujur la ambo pehe..
hehehe..

nota kaki : bagus betol la cucu neh..

ALiE said...

comel je ko candid pic dgn nenek ko..
nenek aq x layan pic2...
adooooo~

Eazy Izzuddin said...

bagus de cucu cam kamoo..
;)
eazy dlu nenek sakit pun teman semalaman d hosptl..

messyremo said...

adeh~~

sedih plak rasenya..

skang aku dah xde nenek dua2 belah~~

tapi aku hepi dapat berbakti cm ko sebelum die pergi~~

eNaSaN said...

phM ckit2 jer...lallalalala

aku pOn nenek sblH abaH dh xde...




bGus2 cucu nie....

bEEdLE d' bARd said...

harap2 xdpt ape2 enyakit kronik..amin

@tune® said...

kau sgt menyerupaii muke nenek kau

zamspotte said...

huhu... ok bos, pasni takmau nak makan banyak-banyak lagi

sutera putih said...

pehe2,,,
baco sebutir2,,,
hikhik...
;-)

syafawani said...

alahai cucu nenek:)

blackskin said...

aihh~
nenek saya pun sama....diabetis+kencing manis+etc.....

Run in the blood...saya kna hati2 dng kesihatan. Risiko genetik ada.

NoRuLLiSzA eL FaRiSi said...

haha.. ikhlas2.. :D

akhis said...

~sejak raya cina ari tu..
~selalu gak balik umah tok dri usm
~jaga tok
~org penang pgil nenek depa tok...

+akufobia+ said...

kita yang belum kerni ni maybe boleh cakap macam tu.time da kbusy kerja?busy?sempat ke?harap ada ruang waktu untuk kesihatan.senam?semoga dipersempatkan.

secretname said...

same la ngn amboo...ade nenek blah mak je..blah ayah 2 2 da meninggal..thp kesihatan?same je cam nenek joe..but still leh baca quran ari2...kira ok la tu sbb umo da nk msk 90 taun

ayin jemin said...

ingtlah kat org tersayang..
sayang opah..hehehe

rohadatul aisy' said...

assalamualaikum...hmm..boleh translate bahasa tu,saya tak faham...apa2 pun.. i wish ur grandma always be in a gud condition..=) amin!

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW