Share

kerjaya babysitter

iklan awal

mahu upah babysitter? hubungi penulis untuk perkhidmatan yang SUPERB. anak jagaan anda akan mengalami satu JOURNEY yang di luar imiginasi mereka!!



dah 2 minggu ku di luar dari kampung halaman. balik kampung tak macam balik kampung lagi. feel untuk bersama dengan mak memang ada, tapi sebab macam2 halangan, terpaksa tunda sekejap


ampang rumah abang sulongku
putrajaya rumah akak sulongku
seremban 2 rumah abang ke2 ku


memang ketiga-tiga tempat ini lah menjadi kediamanku. yang paling tak best, terpaksa "main" dengan anak sdara. haha, dulu nak sangat jumpa, dah jumpa ni, penat pulak melayan kerenah. ambik ko jo!


keadaan paling kritikal adalah 3 hari sebelum ini. abang sulong n akak iparku ada kursus. terpaksa ku menjaga 3 orang anaknya. campur lagi 4 orang anak abang kedua ku, semua sekali 7 orang!!


memang ramai sangat


macam satu family pulak! kami 7 adik beradik, sama lah situasinya ibu bapaku menjaga kami bertujuh dengan situasi aku menjaga 7 orang anak sedara. yang beze, aku cuma 3 hari, dan ibu bapaku dah hampir puluh2 tahun menjaga kami!


bila kita mengalami sendiri peristiwa ini, kasih kita pada ibu bapa akan semakin meningkat. ayahku telah dijemput ilahi dan cara ku melampiaskan kasih adalah dengan berkelakuan baik supaya mendapat title "anak soleh" bagi ibuku yang di kampung, sudah pasti kasih yang banyak ku berikan!


7 orang anak sdara


maknanya 7 watak berbeza

cha 7 tahun
amil 6 tahun
jan 5 tahun
ye bee 4 tahun
wafi 3 tahun
wazif setahun
wajdee setahun


sememangnya penat melayan kerenah. ku hanya jaga yang basic. yang teruk-teruk bibik yang buat. hehe. nasib baik ada bibik. fuuuh, tak dapat bayangkan kalau takde bibik


basuh berak??


no no no. ku masih tak sampai tahap itu lagi. ada satu kali jan berak, wahhh, memang ku suruh bibik yang basuh. mana la ku mampu nak basuh berak budak. eeeiiiwwww. kalau anak sendiri tahan la jugak kan? lalala~


kita layan gambar je la ek. senang je nak suruh dieorang senyap, bagi tengok cite cartoon. hehe






















dan apabila penat, kejadian macam ini sememangnya kerap berlaku
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.










nota kaki : sayangilah ibu bapa anda sesayang-sayangnya. mungkin pak sdara anda juga kerana mungkin pak sdara anda juga menjaga anda ketika kecil!!!

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

49 comments:

DatinDiaries said...

hehee..yg tido tu pak sedara dia ke....:-)

Lifesaver said...

aloh2..comelnya....comelnya anak sedara..bukan pak sedara..hehehe..

nama yee bee tu mcm comel je

cik intanurulfateha said...

.dpt upah x? hehe

pwincess AJA said...

alahaaaai.comey2nye anak buah pak su.
bgs2.praktis tuk ms depan.hiksss.

Chem5007 said...

owoh..letih ngat ke jage anok sedara??

mummYaeesh said...

hmanggaii..abis selimut bantal sume keluar ek??mana aci buka cartoon pastu babysitter taidoooo...

ku tetap geram dgn dak kecit dlm selimut tu..rasa nak sepak2!whoops
klu yaeesh jupe mesti dia pun suka..ahaks!bpe tahun ek bdk tu??

Hazzy Ishak said...

kdg2 syiok kdg2 memenatkan...

HEMY said...

waaaa..comey2..bestnya kalau dpt layan main saidina ke..ehehehe

blackskin said...

Comel2 anak sedara.
Layan je basuh berak.
Bila lagi nak practice.
;p

Nice house pics lol. Simple je style tapi sngat menyenangkan.

Tido meniarap x elok. Hehe~

atty's said...

lepas ni joe leh bukak taska..ar ..

rhapsody LiN said...

tgk cartoon tu satu. lagi 1 tips nak bg budak2 ni diam, upah siapa tido cepat n bngun lmbt dpt conneto.

hahaha~

teringat masa jdi baby sitter makcik2 ku. jaga budak 6 org. uuu~
kesabaran n strategy tu penting!!
:p

Dj Epoi said...

Kesian kat Lu Joe Heheheeh...

Apasalahnya...diaorang belasah Lu..heheheh

lieya orange M.I. said...

...susah nak cari lelaki yg blh basuh berak baby ni...
...heheee...
...comelnyer mereka...

anakcikmad said...

haha!
bgus2~
pengalaman~
nnt pndi la jg anak sendiri!huhu

^_~

geeds said...

wah.
hebat.
mereka cute!
cartoon...it really does help.
i use that technique too everytime i babysit my nephew n nieces.
mrk akan kenal erti duduk diam sebentar.
haha~

geeds said...

wah.
hebat.
mereka cute!
cartoon...it really does help.
i use that technique too everytime i babysit my nephew n nieces.
mrk akan kenal erti duduk diam sebentar.
haha~

Farhana said...

Tu tido tipu-tipu ke btol2 jo? Haha.. Gitewlaa kan para ibu mnjaga anak2, bgaimana pnatnya.. Makanya, hargailah kaum wanita.. Ngee.. =)

Lili Puteh said...

wak pokcik.
banyak benar anak sedaramu.
sampai bengkok pokcik dibuatnya..
ghee~

ni bibik kena bahagi dua gaji dgn pokcik,
sbb pokcik wat part time.
huhuu~~

sharamli said...

c0mel..

syg mak sdra jgk..kui3

Cik Wanie said...

ada ciri2 jadi seorang bapa nie,
suker tgk nie...

psstttt,
jom dating lagik nak x?
wanie nak trun kl lagik nie,
hik hik hik

aYu said...

hik3.. sy nenek sitter..kena basuh berak nenek.. lalalala...

ayin jemin said...

hahaha
na ambik ko jo..
rajin sgt jga budak

cik_kiAh said...

Ana Syukriah likes this.hehe

azuan said...

aku pon penah jage anak sedare..
memang penat...ho3

Da' daffodil D said...

comel gler baby boy tuh.mate die,amboi.

seronok la dapat jaga baby, D siap basuh berak baby yg mama D jaga tau! huuu~

babymiLosh said...

*applause*
tabik spring *toink2* kat papa joe!

tp kan joe,,
rasanya,,
kna cuba try test la basuh beyak dyorang tu..
practice make purfect kan.. hahaha :p

Syima Syaz said...

wahhhh seksi nye joe tido...

ZARA 札拉 said...

hahaha~

pak sedra dah longlai tu~

aduyai~

Nur said...

:D
jd babysitter?
bgus2

dude said...

ko dah layak sangat nak ada satu ni bro!

praktikal dah lulus!tujuh tu!wahahaha...comey anak2 sedara ko..

ayong said...

penat rasanya mem' baby sitting ' kan budak2 nie.
haha.
2 orang pon dah ckp penat.
kalau 7 org lagi la kan?
haha~

orenmasam said...

erk..

ngan num tepon siap?untuk business or business diri.
ahaha.juz kidding!

nway.da lalu2 kat seremban 2..tak tepikir nak melawat usim kat nilai neh??..
err..
takpe2.tak sesuai untuk orangsejuk

sebab

kitorang da jadi koboi kat sini
KOBOINILAI

[z@ck] said...

u got cute niece and nephews!!
hoh..nk sorang ley?

Anis Mohd said...

urm .
comey2 anak sedara nya .

bkn ssh pon jg bdk2.
bg mkn sampai kenyang .
bg tdo ckp.
bg tgk tv + main game .
sure senyap je .
hahaa

IxoR@ said...

Selalunya macam tu la.... Ketika anak sedara kita kecil, kita la yg kena jadi MANGSA...bila diaorg dah besar, selalu lupa...kita pernah jadi babysitter diaorg....

Tapi atleast, Joe dah ada pengalaman...senang ah nanti....

farah said...

waa,

anak sedara comel2 jer.

:)

Monkey D Luffy said...

hahaha

sayang pakcik anda

Lily Sufy said...

salam, joe..hihi..gud2..nice one..jd la bakal father yg baik k..insyaallah..

*anyway, sufy 'telah' membuat blog baru..so, kalo free visit la k...baru mukaddimah..hee..thnx..

http://sufysanasini.blogspot.com

mamma mia! said...

aku klu bsuh berak ank buah aku yg 5 org tu ok.. klu ank org lain aku x leh blah la die pnye geli.. nway.. ko dpt upah x?? ke share dgn bibik? ha3

Rosy Daisy said...

buruk benor perangainya.. terbongkang cenggituh~

neway, dah tukar layout lar.. hehe :)

i follow ur blog secara official.. [finally~]

joegrimjow said...

dah pisah dah ngan dieorg

OREOO said...

ak doakan ko dapat anak kembar 8!!HAHAHA..

OREOO kembali ;)

KhairiL's said...

pak sedara dh pengsan

+akufobia+ said...

nasib bibik tak collapse sekali.haha.

bee said...

assalamualaikum...fuuh...bnyk betul komen membina iyer...da x ingt da org kat sini...sob..sob...=)baguih2..kerja yg berfaedah...huhuhu

DilOt said...

comei2 nye,anak2 sdare ko tu...bapak sdarenye..mmm..bolehla...hehe

amik ko..terlentang..penat ye abg..muahaha..

Nurul_Zaty said...

tdi tgk cite novelist babysitter..

yang ni joe
blogger babysitter..heee

:)

FiNa said...

joe,
kan baguih gitu...

mak aih..
nape budak tu umur rapat2???

FiNa said...

joe,
kan baguih gitu...

mak aih..
nape budak tu umur rapat2???

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW