Share

ibuku di awal pagi

baru balik dari kota bharu. fuuh, penat betol. sebab kene update jugak pagi ni, ku tulis la sikit. satu perkara yang buat ku senyum simpul.


oleh sebab ku malas nak translate, tukar terus ke bahasa yang difahami


joe : lapar la plak, nak makan nasi balik ni
makku: makan la balik ni. jangan pantang kuat sangat


joe : mi amek minum shake habis dah ke pagi ni?
makku: dah dah. habis dah tadi. tapi lapar plak ni


joe : kalau dah minum shake, jngn makan dah pagi ni. tunggu tengahari. baru la turun berat tu
makku: ye la ye la


sampai dirumah, lebih kurang pukul 10 setengah pagi.


joe : kak moh, nasi tadi ada lagi?
kak moh : ada, amek la, bawah saji


joe : joe makan kejap lagi. amek barang dalam kete kejap
kak moh : iye lah


selepas punggah barang dibeli dalam kete, ku terus ke dapur. bukak saji, ku tengok nasi bungkus dah takde


joe : kak moh, mana nasi nye?
kak moh : (buat isyarat tutup mulut)
makku: kak moh dah makan dah tu. dia kongsi dengan orang


joe : aik, tadi baru suruh dia simpan sikit
makku: dia kongsi la tu dengan orang lain. tak beli nasi lebih ke?


joe : dah bgtau ngan kak moh, nak kongsi dengan dia
makku: dah habis dah, nak buat macam mana


joe : mi makan ke?
makku: (tak jawab soklan)


joe : mi makan ni, ishh, kan joe dah bgtau, tunggu tengahari baru makan
makku: (pandang ke tempat lain)


joe : (senyum)
makku: (pura-pura tak nampak ku)



paham? haha, tak paham takpe, ku senyum je tulis entry ni. dah macam kerang busuk dah asyik senyum dari tadi. haha

sebenarnya makku tengah buat program diet. coach dia? sudah pasti la anak dia. masa timbang ibuku, badan dia memang banyak masalah. sebab itu ku kene tegas sikit. terpaksa menjadi coach yang skima!

viseral fat-10 (bad)
fat - 40++% (obese)
air - 42% (sepatutnya perempuan normal 50% keatas)
umur badan - 72 (umur sebenar 61)


tu antara yang ku timbang. jadi mahu jadikan ibuku model terbaik, mestilah coach betol2. pagi2 ku akan buat sarapan untuk dia. tengahari dia akan makan nasi dan malam ku buat lagi dinner untuk dia. anak soleh betol ku ni kan? hehe


selalu jugak ku nasihat kat dia, sebabnya dia suka makan. kadang-kadang ter'marah' sebab kalori yang dibakar terlampau rendah (1123kcal), jadi die kene follow the program betol2. baru lah kesannya akan dapat dilihat.


10 kg


itulah targetku sebelum pulang ke uk nanti. ada 2 bulan lagi, bukan untuk apa, tapi untuk kesihatan diri dia jugak! doakan supaya ibuku berjaya! ibuku target 15,kg tapi ku just target 10kg je, kesian kuat sangat.


nota kaki : dah 4 hari dia jalankan program, hari ini terkantoi denganku. takpelah, buat-buat tak nampak.

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

41 comments:

rhapsody LiN said...

ahaha~

lapar makan je...
tak payah diet.
:p

Farhana said...

Heehee.. Comel laa ibu anda.. Hoho.. Jgn laa tegas sesangat joe.. Huhu.. Skali skala tutup mata xpe kot.. =)

Bgus.. Anda mmg blh jadi coach atau trainer utk program kuruskan bdan.. Sgt dedikasi.. =)

rhapsody LiN said...

abg joe,tlg kirakan bmi lin.

tinggi : 157cm
berat : 47kg

dlm obesiti ke ea??
sbb lin pendek.
:'(

kojah said...

anak yg tegas...yuhuuuu

[z@ck] said...

dah macam coach dlm program Big Fat Loser..
=P

LotsOfLove-Pearls said...

Hye Joe..
Cian plak kat Mak..
huhu...
tapi gud ar Joe ada jaga pemakanan dia.
Memang anak mama lah...
bertuah mak dan calonnyer nanti....

geeds said...

haha.
gud luck in coaching ur dearest mommy.
:)

qishie said...

hehe...comel je mak kamu,joe... dia dah terbiasa makan 3x sehari..nnt lama2 biasa la tu...heee...tp yg tak leh tahan tang dia tak mo ngaku dah makan tu.. huhuhu..:p

khaLifah feDi said...

emm gud luck 4 u mum okeh !!!!

joegrimjow said...

xbole ni
kene jaga leklok

+akufobia+ said...

haha.takpe.da tak tahan sangat la tu kot.tak biasa dietdiet.ngaa.takpe.semangat.

eNaSaN said...

huhu mau gak turuNkan beraT bdN nie... ye ler tuk kesihaTan gak ...lalalalala...




p/s bln posa nie leh jaga bdN hak nie...huhuhu

ZARA 札拉 said...

hehehe~

mau upah kamu jadi coach aku bleh?

joegrimjow said...

diet masa pose terbaik!

et said...

alaa..bese la tuh curik2 mkn cket2 time diet..pmulaan..x bese lg tuh..huhuu

chipsmore said...

joe!! nk tips kuros...!! i really need it..huhu

Anis Mohd said...

haa3x
makan mmg best.

misz A.C.C.A said...

sweet nye.....anak n mak

KhairiL's said...

hehe
aku tggu bulan posa le baru nk diet

ako anak munir said...

hi u jdik trainer utk mom ke?
so cute xD

Ery Farieha said...

ihikss. comel ummi mu :P

Ivy Metaga said...

hehehhe...mama joe mama joe

Lili Puteh said...

confirm mak kamu yg mkn.
hehe.
taknak ngaku.
panjang sungguh akal mak kamu.
cam kamu juga la tu.
ghee~

pwincess AJA said...

tesenyum simpul gak bc N3 neh
so sweet.
=)))

akhis said...

~comey sguh wat2 xnmapk..hehehe

blackskin said...

Dugaan....
Mak sy bila dtng lapar tu mmg...snggup dia masak nak makan nasi. Beli tak suka...x sdap. ;p

Agak gemuk last time tngok dia.

Eazy Izzuddin said...

hik3....
enth bape umo bdn skang...
xD
trus kan program
=D

Da' daffodil D said...

coach berbagai. hebat2. xpe, puase nnt makin kurus lah~

aien~s corner said...

btol joe.. skg diet lg.. t pose pn bleh diet.. t kurus la 2.. hehe

<< s| tED| >> said...

gelak baca entry ni. emak kamu x nak kamu tahu dia yg makan sbb mungkin takut kamu frust.. hehehehehe

good luck 4 ur mom!!

Arra JaSmY said...

salam..
yea..baru dpt lawat blog kamu ari nih..sorry lama x jenguk..huhu.
wah,jd coach diet utk ibu..
so sweet..
jgn tegas2 sgt deh..
kcian ibu kamu tu deh...=p
bulan pose kan da dkat..
kire cam diet la jugak tu kan...=>

one_munawwarah said...

to be a life-long change, not just for two months! take it slow, she's 61...and 10kgs for two months, is slightly...ermm..lets say, hard.

all the best!

ALiE said...

kemas giler ko dgn mak...
takoot aq tau...
hik3~
tp
nawaitunya baik..

Signorina Syima said...

joe... apsal susah nak pantang nasi...?badan ku bagai di pam pam...


boipren ku minum herbalife, tp sbb body dia bukan gemok air.. lambat nau nak turun...

ko ada petua supaya aku tak mengadap makan sgt...

zamspotte said...

anak soleh tul kamu ni... tapi, seksa ibumu tahan lapar...

joegrimjow said...

tips mahu kurus?
jgn makan banyak

NoRuLLiSzA eL FaRiSi said...

haha... comey buat2 x nampak, x dengar..

chaiyok makcik, chaiyok!! hidup sihat tanpa .... :D

bagus tul anak soleh ni.. hehe

SiLv3R said...

Two thumbs up n slm kenal..:)

sharamli said...

mkn byk la best...hu3

Lifesaver said...

gemuk xpe..asalkan xde penyakit 3 serangkai..orang dah tua..makan sikit pon jadi la nak rasa..jgn tegas sgt..takut2 dia jatuh sakit la plak...

ayin jemin said...

nak turun turun 2o kg lak????adoii

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW