Share

hukum alam

ramai yang antara kita akan mengalami perkara ini.


masa baru dilahirkan, mata susah nak bukak
bayi katakan, nak buat camne
dah besar sikit, jalan guna 4 kaki merangkak
dah besar lagi, sudah pandai berjalan
dah pandai berlari-lari
masuk sekolah tadika
mak hantar bawak bekalan
ayah hantar ke sekolah
lepas tu sekolah rendah
balik sekolah tak lekat kat rumah
asyik main je
masuk sekolah menengah
baru nak ingat belajar
spm penting katakan
dah lulus spm, sambung belajar lagi
ambik diploma
degree
lepas tu kerja
kahwin
main-main dengan bini
bulan madu hari-hari
tunggu kelahiran anak
dah dapat anak girang gembira
habis satu kampung tahu
habis satu bandar tahu
anak dah besar
kita sudah tua
sambut cucu
jaga cucu kat rumah
badan pun dah tak berapa sihat
dah tua katakan
mula beli tongkat
skrg dah ada 3 kaki dah
tak larat jalan
pakai kerusi roda
dah ada 4 kaki dah
macam masa merangkak dulu
lepas tu makan pun dah tak boleh
kene orang suap
perangai jadi macam budak-budak
last sekali
naik van jenazah untuk ditanam
masuk kubur
putus la nyawa


apa akan jadi kepada blog kita kalau kita meninggal secara mengejut?
macam mana orang lain nak tahu kita meninggal?
siapa yang nak tulis entry yang mengatakan kita sudah meninggal?
sedangkan pswd kita hanya kita yang tahu?



tu kalau pasal blog
kalau pasal amal?
cukup ke tak ek nak masuk syurga?


~sigh~


nota kaki : entah napa asyik fikir pasal mati...



Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

47 comments:

azuan said...

ya2..
memang camtu je yg slalu jadi..hi3

naddysh said...

mengingat mati itu perlu~

FL said...

salam joe...

senyum joe..:)

Anonymous said...

??

farah said...

mati itu adalah sesuatu yg paling dekat dgn kita.

kan bagus kalo kita fikir pasal mati.

:)

OREOO said...

yup..
penah terfikir sal 2 jugak..
**thinking

farhana said...

alhamdulillah..
org yg sentiasa berfikir pasal mati adalah org yg sntiasa ingt kepada Allah, juga slh satu cara mendekatkn diri kepada Allah

syukur2

blackskin said...

Bukan ke manusia selalu dipesan supaya berfikir tentang mati?

Akmar Anuar said...

aku ada gak terpikir macam ko weh..sape lak nk inform kat kawan2 blog kalo kte mati...
tapi fikir2 blk, sape la aku..bukan celebriti mesia pon..

so..baik yg tau tuh family dan kawan2 terdekat je...
agak2 dah lame2 kawan2 blog tau jugak lah kot..

Anis Mohd said...

panjang ke umur utk sampai ke stage tgk cucu.
haihh ..
bila2 masa nyawa yg d pinjamkan ni leh d tarik balik.
uhh..

qishie said...

erk

Tirana said...

Gerun rasanya bila cakap pasal mati...

rhapsody LiN said...

percaya tak yang dalam 5 bulan lepas, lin dah prepare ciap2 lau lin mati mengejut nnti suruh blackskin tolong informkan kematian lin kat blog.
:)

entah kenapa lin percaya kat dia.
only him got my password.

ingat 5 perkara :
1-muda sebelum tua
2-sihat sebelum sakit
3-kaya sebelum miskin
4-lapang sebelum sempit (masa)
5- hidup sebelum mati
(riwayat al-hakim)

rhapsody LiN said...

i like this en3.
muhasabah diri balik yang kita ni sementara je kat dunia ni. so, kumpul bekalan banyak2 selagi sempat.

wallahualam..
:)

maybe suka sebab lin pon pernah terfikir mcm ni kot.

"macma mana kalau one day aku mati tiba2? siapa nak tolong informkan kat blog yg i no longer exist in this world?"

so, lin dah tingaalkan pesan kat orang yang boleh dipercayai untuk informkan kat blogger and mintak supaya tolong sedekahkan al-fatihah untuk arwah ku..

sharamli said...

bgus la slalu igt mati

naDDy said...

orang yang paling bijak adalah orang yang selalu mengingati mati.

peringatan untuk orang lain gak ni.tenkiu..

Lili Puteh said...

pertemuan ada perpisahan.
kehidupan ada kematian.

klo kamu sudah tiada,
biarlah blog kamu menjadi kenangan.

flip said...

hurm,,kematian slalu aku pikir,,tp biler mau berubah??

*glup*

atle ♥ waT¡e said...

samela..

ati pun asik pikir pasal mati semenjak 2 menjak nie.. ;(

wawa_wanie said...

fikir psl mati 2 xslh.mmg kita kena sntiasa beringat.kan.:)

KhairiL's said...

kawan2 terdekat tlg hebahkan kalu kita dh x da nnt...

Tulisan Dari Manjung said...

Memang dah begitu janji Allah didalam Al Quran.....
Setiap yang hidup akan merasakan mati....
Sesaat pun tak cepat....Sesaat pun tak lambat....
TDM sendiri...pun selalu ingat mati....
walaupun TDM tak sebaik mana dan selalu melupakan Nya....tapi TDM selalu berdoa nyawa TDM akan dicabut dalam keadaan TDM beriman kepada Allah...moga dimakbulkan doa TDM

Rafeeqa © said...

berfikir tentang kematian tu bagus.
buat kita ingat Allah :)

kalau password tu kita sorang je tau,
maybe orang akan send di shoutbox kita menyatakan kita dah takde. so letak la shoutbox hihi :)

Syima Syaz said...

tak cukuppp....!!!

joegrimjow said...

sama2 ingat

Liz said...

insaf.......

cik ian@aH Lian~ said...

mahu ole2...biler kamu
balik sini lagik nanti.
lalalaa

A.N.E.F.F said...

mati..??
hukum alam..??

Lady Dyla said...

mati slalu mnghmpri...
biar beribu batu kita lari...

bEEdLE d' bARd said...

erm..perlu masukkan pasword blog dlm wasiat kot

handhalah ibnu kamil said...

ingat mati penambah iman encik grimjoe.

selamat beramal.

Arra JaSmY said...

joew..
mati itu satu kepastian..
cuma masa saja yg membezakannya..
sebab tuh...
org slalu ckap..

bekerjalah seakan2 kamu akan hidup 100 tahun lagi..dan..
beramal lah seolah2 tiada hari esok utk kamu...

Blog ini cuma 1 element dunia..
utk mewarnai hidup kita...
andai kita pergi..
tggalkan ia sebagai 1 kenangan...
kekal mnjadi tatapan insan2 lain..=p

selamat malam...=p

ChekguSekolah said...

Muhasabah diri itu perlu..
supaya kita tak leka

Anonymous said...

mane entry baru??huhu

hysMan.. said...

perlu ingat mati sekurang2nya 70kali sehari..
setiap detik,saat,minit,jam sehari malaikat turun menyaksikan tubuh kita nih mahunya di tarik atau tidak atas perintah Allah SWT..
sama2 kita beringat..
:)


~aku takleh lah pasal main dgn bini..perghh ko..ayat..hahaa

mr.syazwan said...

da ingat pasal mati tu...

apa lg double sujud pada-NYA...

Lifesaver said...

mmg dah hukum alam..

bagus la ingat mati...

+akufobia+ said...

kalau tak ingat mati mesti selalu nak nakalnakal je.lupa nak ingat DIA.

HEMY said...

kita kena ingat mati at least sekali dlm sehari..ok la tu...

mmg susah pn nk tau dr maya yg kita dh meninggal..huuu..kita bukan artis..

~miszirdawaty~ said...

mati itu suatu yg pasti...
lalala~

joegrimjow said...

satu kepastian yg rugo kalau tak diingatkan

geeds said...

i tend to have this kind of morbid thought too.
our blog will have its own way to live on...long after we dead and gone.

bee said...

ingt mati tu bagus...krn disitu akan m'ingtkan kebesaraNya...tp lau dok ingt mati sokmo...nk make pon tok leh...tdo pon x ley...pokoknya nk buat pae pon x senang....bnykkal amal jariah...ha'ah baru t'pikir caner nk beritahu org kite da x de dlm blog...cuz kite je tahu p/word???bling...blingkan mate...same2 la pikir

LotsOfLove-Pearls said...

selali fikir cmtue gak..
seram jer..

NoRuLLiSzA eL FaRiSi said...

xper... zikrul maut tu yg menghidupkan jiwa2 yg sntiasa leka & alpa dgn kesenangan dunya...

moga dgn peringatan tu, akan bertambah amalan kita dr hari ke sehari

ayin jemin said...

membuatkan sy bermuhasabah diri..

teamdakwah said...

mati itu pasti..
ingat itu mesti..
tapi nak mati mcm mane tu..
"lu pikir la sendiri.."
dengan iman atau....

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW