Share

harmonika cinta

skrg kat mines, baru abes main bowling, makan mc d, dan sekarang duk online. aku lelaki yang penuh dengan kebuhsanan. napa?? tak percaya?


~~~~~



sejak akhir ni, banyak orang di sekeliling ku gagal dalam soal "cinta". tak payah nak sebut kan nama, cukup mereka semua tu memang rapat denganku. "cinta" yang telah terkubur. salah siapa? entah lah, kene tanya orang tu sendiri.


ku menjadi takut untuk mengubah status "cinta" ni. kalau dulu memang hidupku sunyi di uk sana, housemate berhitung kredit call malaysia, ku pening macam mana nak abeskan kredit hp disana. ye la, nak call sapa kan? call mak free je pakai komputer. nak call sapa la dari sini


sebab itu menjadi pendorong untuk balik nanti mengubah status. kata ku dulu 15 hb 6 mungkin akan mengubah status. bukan gimik, tapi itu impian aku. mahu rasa perasaan di cintai oleh orang.


memang ku jumpa dia hari keesokkannya. tapi tak declare apa2. mungkin tak sesuai? entah, ku pun tak tahu. biar masa menentukan.



tapi



melihat sedikit demi sedikit kawan2 terdekatku gugur title "cinta" ni, buat aku takut. takut kalau tragedi dulu berlaku dan masa akan banyak ku habiskan untuk mencari penawar hati duka ini. jadi sekarang ku tangguhkan dulu. biarlah masa yang menjadi eleman penting dalam hidupku.


kawen???


makku memang dah bagi green light untuk ku kawen. slalu jugak bergurau dengan dia yang ku nak kawen. memang mula2nya dia tak mahu, tapi dah kian lama kian kuat ku kata, dia cakap...


"nok nikoh sangat, nikoh la! glenya do oh bahayo!"


ku hanya tersenyum mendengar. jangan risau, kenduri kawenku lambat lagi. pasangan pun takde, macam mana nak kawen kan? sempat lagi promote. lalala~


semalam ku jumpa ex-classmate ku yang dah berkahwin. dia berkahwin diusia muda, 20 tahun ketika itu. memang lain perwatakan orang yang bergelar isteri ni dan best jugak sebabnya dia seumur dengan kita. memang bnyak dia ceritakan dan "promote" supaya kawen awal. haha. orang angau kan?? biar lah dia.


pasal tajuk??


ku takut akan gejala menjudikan "cinta" ini. bagi diriku yang tak banyak sangat pengalaman dalam gejala "cinta" ni, melihat satu fenomena tak sihat dikalangan generasi ku sekarang.


atas dasar apa untuk "cinta"? melihat orang pegang2 tangan, suap2, msg2, kissing2, raba2, dan banyak lagi xtvt ber2 ni, kurasa "cinta" yang mereka bina sudah jauh terpesong. norma2 kehidupan mahupun norma2 agama.


mungkin atas dasar MATERIAL
mungkin atas dasar SEKS


jangan terkejut kalau ku cakap yang dah ramai gadis seusia denganku dah hilang daranya
jangan terkejut kalau ku cakap yang dah ramai lelaki seusia denganku dah hilang terunanya


kamu sendiri pun tahu kan?


gejala "cinta" ini lah buatku fobia. memang mahu mencari "cinta" yang hakiki. dan sememangnya ku rasa akan diperoleh setelah berkahwin. kalau dah berkahwin, akan wujud soal tanggungjawab bersama "cinta" dan masa itulah boleh tahu kekuatan "cinta" antara pasangan kita.


tak setuju?


tak suruh pun kamu setuju. lalala~


pelik? ye la, da lama ku dah tak update, tetibe cerita soal ini pulak.
kadang2 kita akan rasakan diri kita matang dengan melihat kesalahan orang lain.
kadang2 kita akan menjadi matang kalau kita yang lakukan kesalahan itu


itu soal masa
its matter of time!


ku pun dah tak nak bermadah2 lagi. pesananku kat luar sana, jangan gadai nilai dalam diri kita kerana "cinta". bak kata kawanku yang berlainan kulit denganku


jangan la hisap dada
derma la dara


dara dan teruna tak dapat dibeli dengan wang ringgit. sayangilah harta anda itu!


nota kaki : agak tensen sehari dua ni...

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

49 comments:

Jard The Great said...

oit..oit... ghairah??? (referring to ur last komen on my blog..) aku jakun je la.. ehehe...

yg penting 'dara' ku terpelihara.. bg yg gadis2 lain...... I'm just too speechless to comment..

+akufobia+ said...

bertanggungjawab la dengan cinta yang diberi.

joegrimjow said...

.gambo dalam toto

. sama2 la

lizz said...

nak kawen boleh je. tp,make sure dah btol2 ready ok :) hehehhe

kuIna said...

cinta tidak semestinya memiliki!

rindu alunan harmonika bapa...

n@m@n said...

dasyat demo wt post

joegrimjow said...

. ok ok

. xpernah denga

. dasat?

chipsmore said...

mmg sesuai tok di baca oleh pasangan yg bercinta...hehe...nice post! ;)

azuan said...

cinta memang bagi banyak effect dekat life kita..huk3

RAJA NORAZAH RAJA ISA said...

hai..time kasih singgah blog sy yg x seberapa tu..best la tajuk entry..leh buat tajuk filem..

Framestone said...

eh awat ade statement yg ade kene mengena dgn entry bro

out of topic--> yonna yang bukak topik ini dulu then.. ianya bersambung bersambung dan bersambung....

• roOZu • said...

org bercinta selalu sakit ..

knp?

sebab xhargai cintai yg di beri lah~!

ChiLaBaey's said...

Ooo jumpa cik wanie tak ajak ye... pergi sorang2.....

Lifesaver said...

utk suami ku sahaja~

aYu said...

untuk incik joe : pd aku yg telah tebencinta ni..aku rasa.. cinta selepas kawin is the best la.. ape yg ko cakap tu betul... aku stuju sgt hampir sumenya..

untuk yg dah tebecinta tu..(mcm aku).. jaga la hubungan.. jgn sampai telajak.. bagi tangan pun jangan..sebab lepas tangan, setan suh bagi yg lain lak..

p/s : pertahankanlah untuk suami!.. pesanan lebey kepada diri sndiri nmpaknye..ekekeke

haz-ONE said...

oit...jadi x mari kuantan....cakapla datang biler...on jer neh...awak...awak xnak add blog kiter ker as follower....sayer pown first batch gak

enyheartsdiamond said...

seyes..skrg musim cinta keguguran!

masviona said...

ermmm cinta sejati mmg susah nak carik sekarang nih sebab cinta plastik n kaca banyak sgt yg seakan² cinta yg sejati n asli....tp sabar insyaallah ada rezki utk joe tuh...:)

lea said...

pesanan amt bermakna tu..hik3

Anis Mohd said...

derma la dara ?
heh!

momentinlife said...

ko kt mines?
aku igt masih di seremban.. klu tau, ku singgah td... mana tau bole meredakan gundah di hati.. =p

*owh btw, aku pun masih belum mahu cinta...

anakcikmad said...

^_^

NoRuLLiSzA eL FaRiSi said...

rabbi yassir umurahu

rhapsody LiN said...

ku pernah rasa pedihnya putus cinta pertama dulu.
uuu~
:(

so, skarang nak berkawan je dengan semua orang. mcm abg joe kata, BELAJA DULU!!

haha~
(^_^)

siti murni said...

good entry..tersentuh hati membacanya..

sharamli said...

cinta padaNya je la..

ChekguSekolah said...

bukan musim mengawan ker skunk nie?

tp betol..xpayah pikir lg la..
bila kita dah betol2 ready..
jodoh akn datang sdiri...

marilah sama-sama kita menderma dara, (Samy Vellu, 2000)

miss juju said...

hye joe :
kenapa harmonika cinta?

shinawawa eyenie said...

nti jumpa ler buah hati 2..

ayin jemin a.k.a ain said...

kawin terus la bah joe...
jgn lupa jemput sy ye

piNky LuCiA said...

jangan la hisap dada
derma la dara..

hmm.. pepatah kah ini?
huhu

lupekanje said...

salam joe..
baekkk ngko joe...inilah ciri2 menantu yang acik carik...hehhe
moga sok2 anak2 pompuan acik bertemu jodoh dgn org yang tawu menghargai cinta....

Lili Puteh said...

apa itu cinta?
cinta tak semestinya memiliki.

cinta bermakna diam.
berdiam diri untuk satu kerana yang lain.
cinta juga lah pengorbanan.
ia bermakna mengorbankan kegembiraan sendiri demi kegembiraan orang yg dicintai..

cinta ada di mana2.
jgn takut untuk bercinta,
kerana ia satu nikmat paling indah.
walaupun ia datang dengan sedikit kesedihan.

green said...

perasaan mmg boleh dipupuk dan membuai2, teringin2 dan membelai2..
so jgn layan sgt.

blackskin said...

Uuuuu...
entry yg best.
Trend skarang mcm tu. Hilang dara perkara biasa.
Susah nak didik yang dah besar2 ni. Hmpir semua remaja yg bercinta suka buat "aksi ringan2" n segelintir lg "aksi berat."

Yg penting jgn sesekali kita lupa cinta pada Allah. InsyaAllah dia akn jaga cinta manusia kita.

Nadhirah Zamrose said...

semakin lama blog yg satu ni smkin seyes nmpknye...doa je la dpt yg terbaik...nk crik sgt pun x leh sbb org skang pndai pura2...gud luck in finding ur soulmate :)

Syima Syaz said...

joe..
kalau tak kerana GAGAL BERCINTA, kita takkan jumpa dengan REAL LOVE.sbb mase tuh baru kita boleh kenal hati budi org..
dan betul.jgn sebab cinta sampai body pun nak bagi...'nak sayang...hambiklaaa'.kalau lelaki tuh btl2 sayangkan perempuan,dia takkan amik harta yang berharga tuh.percaya lah.lelaki yang mintak sex,suka perempuan hanya sebab nafsu.!
Alhamduillah my relationship still SUCI!

atty's said...

cinta itu terlalu indah..tp kita yg tak tahu menghargai nilai cinta itu sendiri..

insyallah cinta itu akan dtg dgn sendiri..

♥♥me ~ cik sara said...

wahh..cinta2 la incik joe~
huu..cik sara pn gitu gak..ase takut ngan komitmen n seriously because i see all the broken couple around me..or all the 'loving' couple..aiyoo..takut lorr..

single lebih baekk~~ n yup its a matter of time..t jupe jodoh kawen tros..maksiat jdik pahala dh~~

dude said...

kawen syok wooo..aku pasti!

kalo dah boleh pegang2 watpe nak kawen kan?

NoRT said...

susah nak cakap benda terlalu subjektif camnih.. tp tu la hakikatnya... asal syg sket je... dara leh diberi tanpa rasa syg pd dara tu... ntah la joe... nak salah pompuan pun,x leh gak kalo laki pon x mulakan....pepun,try la cari cinta yg btol2 wat hang rs aman...tenang...syahdu je...

mo0ney said...

cool gk ler penulisan ni

joegrimjow said...

jgn terlanjur sudaa

syuhada said...

"Cinta lahir dengan keikhlasan, cinta menuntut pengorbanan, cinta insan menjadi dambaan, cinta Tuhan tunjang kebahagiaan."

renung2kan, dan selamat beramal!

Shafie said...

cinta ek..hmm..
complicated..huhu

3rdmarch said...

salam joe..

"ketika cinta bertasbih"

bacolah novel ni..

sesuai utk pemuda-pemudi..

y mencari cinta hakiki..

geeds said...

The thing about boyfriend or girlfriend ni is something yang you kena fikir dengan hati terbuka in case it doesn't work out.
kalo jatuh, bangun balik larh.
tak perlu nk ikut org trend skrg mahu berpsgnn sbb org lain ade psgn.
just let the time tells~
:)

[yAN!e][pUTraJAya] said...

yanie pun salam sorang yg gagal dalam bercinta....

hadoi...hehehe...benda yg lepas jgn di kenang2

mummYaeesh said...

hadoyaiiii kat mines ke?? da dekat sangatla tu!!awat tak calling2 (mcm ada no kan..ahaks)

lagi mau tanye ke??haruslah nak...fmmmmmmmm!!stay kl smpai bile??

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW