Share

gerhanakah matahari

kalau ikutkan jangkaan, gerhana matahari paling lama boleh dilihat adalah hari ini. fenomena alam ini cukup unik dan amat rugi kalau-kalu kita tak melihatnya dengan mata kita sendiri.


ku bangun awal


bangun sahaja pagi ini, ku cuba untuk melihat di dada langit. kot-kot boleh melihat fenomena ini di awal pagi. sebab hujan di pagi ini, awan menutup permukaan langit, matahari sukar dilihat


mungkin tengahari nanti akan dapat ku melihat. sapalah yang tahu kan. kene terus mencuba, mencuba dan terus mencuba. barulah perasaan tatkala melihat gerhana matahari itu akan menjadi suatu kenikmatan


bulan lindung matahari


bulan kecik. tapi dalam satu ketika, ia dapat melindungi matahari yang besar. menutup cahaya matahari untuk seketika. walaupun sekejap, tapi memang dapat dan memang berlaku. hebat kan?


kat manusia pun boleh berlaku. akan ada satu ketika, yang kecik boleh mengatasi yang besar. tak kira dari segi saiz, ataupun dari segi pangkat. sama-sama beringat ya




oleh sebab hari ini tekun akan mahu melihat gerhana matahari, hanya video sempat ku postkan. layan je la apa yang boleh dilayan!




nota kaki : tak dapat tengok live, yang ni pun jadi la

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

31 comments:

Beautiful Disaster said...

hoit. sembahyang sunat gerhana lah. hehe.

azzamoro said...

tak tau pun pasal gerhana matahari ni.. ker i yang tak update berita..huhu

fitriah said...

ari ni gerhaha mtahari eh?

CikYana(",) said...

cuaca kt sni mendung jer
matahari pun xnmpk
lalalala

p/s:joe bpe lme de kt kelantan?can i take ur phone number?mne tau cikYana nk dtg kelantan..hihihi

Hazzy Ishak said...

rasanya kt india lebih jelas...
dorg naik pesawat kejar gerhana =]

boboiz said...

kat sini pon hujan jek...tak tgk matahari pon x nampak

Tirana said...

Kita yang duduk di malaysia ni jarang dapat tengok gerhana..

nURmALa mAZLan said...

ye ke
nak tgk la skang
tp cam mendung jer

Kamsiah said...

kuasa Allah..yg mengatur perjalanan cakerawala...
selain melihat keagungan Allah , kita hendaklah mensyukurinya dgn mengadakan solat sunat gerhana matahari diikuti dengan khutbah khas seperti yang dilakukan Rasulullah SAW ketika fenomena itu berlaku pada tahun 8 Hijrah...
Rasa sejuk,nyaman je hari ni...

mr.syazwan said...

kat berita harian pun ada tunjuk gmbr2 gerhana matahari...

mmg menakjub tul la kekuasan tuhan kan...

+akufobia+ said...

jom solat sunat gerhana.

ZARA 札拉 said...

huhuhu~

tadi hujan~


huhuhuhu~

Mr.Homosapiensz said...

wlaupn x berpeluang tgk scara live....at least dpt jugak info pasal gerhana ni..

♥Hernee Nazir♥ said...

mendung je kn hari ni..

naqiubex said...

sama lah ... hujan pulak..

hysMan.. said...

hujan bro pg td..
nothing until now..

+h.a.z.e.r.i.n+ said...

gerhana cinta luka - iklim.

hahahha. x de kaitan lgsung komen aku

Jard The Great said...

waaa.. dpt tak tinguk gerhana ari neh?? bukan esok ke?

Anis Mohd said...

ada gerhana ek ?
x prsn pon .

'AQILAH said...

ruginye...kat library ni dia block youtube,.

mummYaeesh said...

huh..yeke??adeh.nak tgk gak la..sempat lagi ke ni..da kul 2lebih..woohoo

atty's said...

pagi tadi pun kty kuar umah awal.nak tunggu ..tp tak nampak...pung..

joegrimjow said...

gerhanaskah cinta
errk?

sharamli said...

xtgk live jgk

blackskin said...

Kenapa aku rasa macam dah banyak kali gerhana je tahun ni....

joegrimjow said...

entah la...

DatinDiaries said...

oo..patutla hari ni mendung je..dan semalam gelap gelita je..hehe

apa2 pun itulah kekuasaan ALLAH S.W.T..

xuen adyla said...

gerhana bring the best outta me
heck
hahaha- ramaln aneh

Lili Puteh said...

cuaca hari ni mendung la.
pg hujan.
tghari pun tak berapa panas.
sampai ptg pun suam je.
gerhana kot..

IxoR@ said...

Tak dapat tengok sebab kat area Shah Alam ni mendung+jerebu.....

rhapsody LiN said...

pernah tengok gerhana masa lin darjah 5 kot.. time tu kat sekolah kitorg tengok pakai film.

what a very sweet memory~
:p

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW