Share

3 kawan

3 sekawan sejak di tadika lagi, nelson mandela,thomas alva adison dan goodyear. mereka bertiga merupakan 3 kawan sehati sejiwa. berkongsi cita-cita di usia kecil


nelson mandela=NM
thomas alva adison=TAA
goodyear=GY




1900an

NM : hellooo. petang ni kita nak main apa ek?
TAA: masak-masak joom
GY : alaa, buhsan la, main la mainan lain pulak


NM : any suggestion? tak tahu...
TAA: kita kongsi cita-cita nak. nanti besar nak jadi apa
GY : hehe, ok ok. nelson, ko start dulu sebab ko kulit hitam


NM : eh eh, suka hati je ko. hurm... aku nak jadi perdana menteri
TAA: wahh, hebatnya kau. aku nak jadi saintis tersohor
GY : alaa, aku baru nak jadi saintis, tak pe la, aku jadi pakar getah


NM : macam-macam la korang ni. janji kita kena jadikan cita-cita satu realiti
TAA: ok, kita janji semua
GY : baiklahh. satu lagi, jangan sesekali putus asa!

NM : ok
TAA: ok
GY : set




1920an

mereka berjumpa lagi setelah tamat di uni masing-masing


NM : hei saintis. lama tak jumpa
TAA: haha, belom lagi la. eh goodyear. apsal ko dah jadi semakin hitam?
GY :

NM : tu la mengata aku sangat dulu. padan muka. adison, camne dengan projek ko?
TAA: susah la... banyak sangat cabaran dia...
GY : eh eh eh. kan kita dah janji takkan menyerah kalah. janji masa kita tadika lagi!

NM : betol cakap goodyear. napanya adison?
TAA: aku dah bertungkus lumus dah. macam-macam dah aku buat. tapi satu habuk pon takde hasil lagi ni
GY : samalah macam aku pon. susah sangat nak cari formula getah aku ni...

NM : aku pon sama... tak ramai yang sukakan aku. macam mana nak jadi PM kalau kat u pon aku dipulaukan
TAA: macam mana ni? boleh ke kita laksanakan cita2 kita ni?
GY : yakin boleh je!

NM : ok, kita yakin boleh ok
TAA: ok
GY : set




1930an

adison telah berjumpa dengan goodyear

TAA: Hei getah. sihat?
GY : cheesedale btol panggil aku getah. mestilah

TAA: haha, lama tak dengar khabar nelson. dia pergi mana
GY : ko tak baca paper ke?

TAA: nape?
GY : dia ditangkap! kuat sangat usaha dia buat nak jadi perdana menteri

TAA: wahh. ye ke? dah berapa lama dah?
GY : dah 7 tahun dah sekarang

TAA: lama jugak! ko apa cerita? macam mana dengan getah ko?
GY : macam tu la jugak. positif je aku. esok nak hantar research aku yang ke seratus berapa entah ke kilang


TAA: wahh, banyaknya!
GY : ye la. susah. bukan senang nak carikan formula getah untuk sesuaikan dengan tayar kereta ni. ko ape cerita?

TAA: masih sama. formula bateri aku gagal lagi
GY : gagal lagi?

TAA: ni dah kali ke berapa aku try. masih gagal
GY : hurmm. sama la kita


TAA: tak pe, kita kan dah janji. takkan putus asa
GY : betol3

TAA: nelson pon tengah mencuba disana
GY : ya, kita teruskan saja!




1950an

mereka berjumpa setelah lama berpisah. ketiga-tiga bertemu di kedai kopi


NM : wahh, lama tak jumpa korang
TAA: aku rindu ko la nelson
GY : aku pon. bila ko dibebaskan?

NM : baru je. 25 tahun jugak la dalam penjara
TAA: 25 tahun. lamanya!!
GY : memang la lama. kita pon dah 50 lebih dah


NM : tua dah ya kita ni. so, macam mana progress?
TAA: aku masih sama. bateri aku tak menjadi-jadi lagi ni...
GY : aku pon, getah entah kemana, hidup aku entah kemana..


NM : haha. aku pon masih sama. cuma terima kasih kat korang
TAA: kenapa?

NM : dengan kita tanam azam dari kecil la, aku masih boleh survive. walaupun suku abad di penjara, aku masih mahu jadi perdana menteri lagi. tak mahu berputus asa
TAA: bagus nya ko. aku pon dah hampir terlupa. yang penting jangan putus asa
GY : betol3

NM : 5 tahun lagi kita jumpa. pastikan kita semua dah kecapi impian masing!
TAA: haha, gaya dah ada dah macam perdana menteri. ok, jumpa 5 tahun lagi!
GY : ok, set!!




Nelson Mandela menjadi perdana menteri Afrika Selatan selepas hampir suku abad dipenjarakan






tomas alva adison berjaya mencipta bateri nikel-ferum-kadmium selepas menghabiskan banyak usia berpuluh-puluh tahun



goodyear mencuba pelbagai cara dan mengambil masa berpuluh tahun juga untuk menghasilkan tayar getah yang berkualiti (tak jumpa gambo die)



persamaan yang mereka buat?

tak mudah putus asa!


nota kaki : bulan ni tak sempat achieve rm 5 000, rm 3k je. jangan putus asa, bulan ogos ni buat betol2!


Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

39 comments:

Signorina Syima said...

aku suka dan kagum dengan semangat ko joe...!!!

Anonymous said...

hmm... aktif yek update blog. boleh kite nk bg cdgn ckit? why dont u write something tat is less leisure, i mean something that make people think, quite heavy but beneficial. cth: bagaimana mengaplikasi cara dakwah rasulullah dlm konteks dunia hari ini. huhu, mungkin kamu x perlu tulis tajuk seberat tu, tp at least tulis something yg boleh celikkan minda pembace. blog awk kan ramai org bce ( i can see it from those numerous comments that u get from any entry), boleh jd blog awk yg ramai org lawat ni boleh jd suatu wadah yg buat org berfikir, malah x mustahil, satu wadah dakwah, masyallah;-)

anyway, this is only my suggestion, everything is up to you, si empunya blog...

Ungku Nor said...

betuulll..jangan mudah putus asa walopun blog kena hentam dgn orang yang tunjuk baik depan kita..hehehe

joe, buleh kasik emel?
akak ada nak menjemput ni. tu pun kalo sudi laa.
emel akak kat ungku_nor@yahoo.com, sudi-sudikan..

joegrimjow said...

Dah dah, cume xley bnyak2. Sebb ilmu pon xbape nak cukup

Jemputan ape?? Makan2 boley je

Amer Aan said...

apa pn kte buat..
kite kne semangat..
dont give up...

atty's said...

jgn putus asa joe..teruskan ngn cara ko sendiri..

BUJANG SUSAH said...

TAKBIR ANONYMOUS......!!!!!!!!!!!!!!

azuan said...

kemana perginya gambar goodyear..
musykil2...ho3

KhairiL's said...

wow
suka cerita ni
jgn putus asa

Precious said...

Weeiii ... dapat jemputan lagik! Jeles sihhh!!
Jangan putus asa ... Go Joe gooooo!

eazy said...

haha.nk makan aje.
jomla join blog gathering
bolehhh?
joe kaya.
blanje eazy
hehe

Anis Mohd said...

woo..
tbe2 nelson , adison jd kwn baik plak.
hahaa

style gile

Syima Syaz said...

kalau macam tuh..
saya tak boleh give up utk sambung study lah.baru je kena hentam skit dah give up,kann..
thanks joe!!!

joegrimjow said...

jemputan ape ni?

teamdakwah said...

alrite..
sebelum terjah blog hang nie..
baru jer ade perasaan nak putus asa..
x jadi la..haha

xuen adyla said...

aku suka posting yang banyak meaning camni
motivasi betul

jadilah motivator joe

babymiLosh said...

yeah.. bln 8 nnti joe wat kenduri nasik dagang ntok berbuka posa para bloggers.. heeeeeeeee ;p

joegrimjow said...

waaa
sape cakap 2??
hehee

bagus la kalau termotivasi

bEEdLE d' bARd said...

goodyear nama org ke? baru ku tahu..hehe

blackskin said...

Abng Joe ada bakat jadi pakar motivasi. Expert motivator bleh dapat rm5k kot skali lecture. Bleh r amik course psychology ke. :)

nadxoxo said...

all the best with ur business :D

nur-al-AIN said...

best2... semangat2.. jgn putus ase!

secretname said...

mmg hebat la ko joe...gua tabik sama lo..hebat tul

meself,Ms Fint said...

you make learning history fasinating. fint likey!

joegrimjow said...

semua la ye
jangan ku sorang je

ber_uwang said...

usaha tangga kejayaan.. aku dah usaha nak mengurat siti nuhaliza..last last datuk k juga yang dapat uh uh uh

Faarihin said...

wah.. entry ni btul2 uat sy bersemangat tiba2.. sntiasa brusaha dan terus berusaha tanpa berputus asa.. (^__^)

acip said...

wow...
sngt kiut story ni...
betul2 ape pown yg kte nk bwt kna start dgn smngt n azam..
kalau xd smngt n putus asa smpai ble2 own xkn brjaya...

:P

Farhana said...

Wow.. Baru ku tahu nelson mandela penah kene pnjara.. Tau de jadi PM ajek.. Adeh.. Failed sejarah.. Huhu..

Thanx bnyk joe.. Oh ye.. Wat kenduri bukak pose ke? Dun worry.. I'll come.. Kah kah kah.. =p

Lifesaver said...

apa yg penting...JANGAN PUTUS ASA!!!..wonderpet..wonderpet..hehe

akhis said...

~semangat la plak baca entry nih

Anonymous said...

em,,nak tanya,,tajke bkak blog da through click on friendster,,,,apsal?????k

aYu said...

em..betul2..

Bro_mie said...

aku juga tak bputus asa, dapat menghabiskan baca en3 tu walau kadang2 rasa nak quit je.....hihi..
anyway....apa yg penting....never give up!

+akufobia+ said...

never give up?

geeds said...

baek!
akan ku usaha lebih gigih.
jgn putus asa!
haha.

Anonymous said...

emm,,pmbetulan,,apsal takley da bkak blog awk menerusi friendster???ok

ayin jemin said...

sy nmpk ada danonymous dsana.
erm..sbnarnya it depends on you kan..
its all about journey...

Arra JaSmY said...

btul3,jgn berputus asa ya..teruskan dgn cara kamu..
nak berdakwah nih macam2 caranyew..
xperlu nak berat2,
yg pnting penerimaan org dan msg yg disampaikan..

btul tak joe??=p

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW