Share

romantik diusia tua

ok, sekarang mahu cerita pasal pengangkutan awam uk.


minggu last di uk sungguh banyak ku habis kan duit di tiket tram. tram merupakan pengankutan awam disini, macam lrt di malaysia, cuma kat sini tram atas darat. (macam la kat malaysia kat udara). sistem pengankutan sini sangat efisyen. ku kagum dengan ini!



kenapa kita tak boleh budayakan sistem seperti ini?



terutama bas, ku sempat menikmati rapid kl beberapa tahun dan memang menyedihkan. dengan bersesak-sesaknya, masa tak tepati dan macam-macam lagi masalah. bukan rapid kl saja, malahan sistem pengankutan yang lain.



lagi satu taxi, kat sini tak perlu takut. sebabnya tiada charge tambahan. jadi tidak perlu takut kene tipu. ok, di kuantan dulu ku pernah kene tipu. dari terminal makmur ke sekolahku (jarak 3 km lebih kurang) ku kene 15 ringgit. pakcik tu tak bajet langsung, student sekolah pun nak paoow. hampes! tanggungjawab dan professioanal amatlah kurang.



nak tahu satu lagi apa ku kagum? orang tua sana amat rajin jalan-jalan!



--------




hazimi hendrawan merupakan pelajar lepasan UTP yang menyambung pelajarannya di Ireland. dia sudah memiliki ijazah dalam bidang mekanikal, dan sekarang menyambung pelajaran ke peringkat ke lebih tinggi. memiliki isteri atas dasar paksaan keluarga membuat dia pasrah dengan kehendak keluarga. hubungan dengan isterinya begitu dingin. sedingin embun pagi di alton towers (haha, sesuka hati je pakai nama!!)




hari ini dia bergerak ke tempat belajarnya. menaiki bas kesana merupaka rutin yang perlu di buatnya. dia menaiki bas stage coach 52 (haha, ni lagi sesuka hati bagi nama). di dalam bas, dia melihat sepasang suami isteri yang benar-benar tua. rambut semua putih!



###



elizebath dan richard merupakan pasangan bahagia. hari ini macam biasa, mereka akan ke mall untuk membeli barangan untuk cucu kesayangan mereka


elizebath : honey, honey honey honeyyyy
richard : yeah darling, why?


-alih bahasa-


elizebath : nak beli ape yek kat cucu si tina tu?
richard : hurmmm, kita beli hamper je la. adam kids tengah promosi


elizebath : ye ke? mana tahu?
richard : ala, google kan ada


elizebath : hebat honey darling ni. macam pak cik google dah
richard : ahakkss. atuk google daa. umo da tua mana sesuai pakcik. hiihik


elizebath : kita umo tua, jiwa muda
richard : hehe, stuju



sesampai ke mall, elizebeth menekan loceng untuk bas berhenti. dia dan suaminya mahu turun untuk pergi ke mall pula. oleh sebab bas brek dengan terlalu cepat, umur tua elizebath tidak dapat menyokong. lantas dia pun nyaris-nyaris terjatuh. nasib baik richard menyambar lengan elizebath dan memberi sokongan kepadanya



####



hazimi hendrawan kagum dengan pasangan orang tua itu. betul, mereke tersangat tua. rasanya lebih tua dari atuknya di kampung! tapi masih mahu keluar berjalan-jalan. dia meneke yang mereka beruda mungkin akan ke mall. sebabnya orang tua disini suka sangat berjalan ke mall. walaupun membeli satu gulung tisu, cukup untuk memberi alasan untuk mereka keluar.



anggapan dia betul. pasangan itu menekan loceng. si isteri yang menekan. perasaan kagum masih lagi kuat. dia mengelamun, usia perkahwinan dengan isterinya baru 7 bulan, tapi hubungan mereka tersangat dingin. kalau usia macam ini, mampukan hubungan itu terus berkekalan?



sedang dia mengelamun, dia melihat perempuan tua itu hampir-hampir terjatuh, si lelaki tua memegang, apakan daya, kedua-dua nya terlalu tua untuk menghalang dari terjatuh, akhirnya kedua-dua hampir tersungkur.



dengan asas silat yang dia miliki, hazimi hendrawan secepat kilat memegang kedua-dua pasangan itu dengan tangan lelakinya yang kasar. kedua-dua terselamat dari jatuh tersungkur



elizebath : thank u luff
richard : yeah, thanks dear
hazimi : small matter. no worries


elizebath : thanks help my honey bunny
richard : thanks for helping my darling bling bling
hazimi : (senyum kelat)



kagum dia sekali lagi meruntum. dua-dua saling bertolak ansur, ucap terima kasih kerana menolong pasangan mereka, bukannya sebab menolong diri mereka sendiri!



###


setelah diselamatkan si pemuda, elizebath dan richard terselamat dari jatuh tersungkur. mereka keluar dari bas, menuju ke mall.


elizebath : wahh, nasib baik tak jatuh kan honey
richard : ye la, kaki dah tua, ak buat macam mana


elizebath : alaa, honey masa muda dulu pun gagah perkasa jugak
richard : kalau tak gagah, tak de la darling puas, ye tak??


elizebath : hihihik, ye ye.
richard : ok, jom beli barang, dah la kita ni jalan lambat



dengan kelajuan yang tersangat perlahan, mereka berdua berpimpinan menuju masuk ke dalam mall. di pilih hamper untuk cucu mreka, hasil dari pilihan bersama!






####





hazimi hendrawan hanya melihat pasangan tua itu berlalu. turun dari bas dan berjalan bersama-sama. memang sangat romantik. dia telah sedar, sikapnya selaku suami kepada isterinya memang cukup zalim. dia bertekad untuk mengubah sikap.


lantas dia keluarkan handphone samsung tocconya dan menghantasr satu msg


"malam ni jangan masak, kita makan kat wokmania"


selang 2 minit, msgnya terbalas


"ok"


hazimi hendrawan tersenyum, lantas di type nya simbul bunga

"---(@, just for my princess"


seminit kemudian, ada msg diterima


" ( . ) ( . ), just for u tonight!!"


hazimi hendrawan tersenyum kepuasan


nota kaki :
1) orang korea comey2!!
2) entry ni da lama tulis, baru post. kalau ada mana2 silap,harap maaf

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

31 comments:

naqiubex said...

Sesebuah pasangan suami isteri perlu ada romance

+akufobia+ said...

cerita apakah ini.haha.

handhalah ibnu kamil said...

sayangi isteri anda!

penjenayah merah jambu said...

cop..cop..
joe.. (.)(.) -->ni ape ni?hahahaha
*pure2 tatao*

haruan tasek said...

ko baru tau d sini panas... lupakan sejuk paris tu sementara.... welcome home ha..ha..ha

hanisakura said...

salam
saje2 jer nak usik. sbb bnda ni biler bacer jd klaka lak -->"dia meneke yang mereka beruda ". beruda tu aper? :p. pastu name nyer bkn hazimi hamzah ker? apesal tetibe jd hazimi hendrawan lak? :p..jgn marah haaa...

iva saionji said...

~tetiba sebak baca story nieh..hope iva n pasangan juga akan kekal begitu sehingga hujung nyawa..(macam tajuk movie plop..)~

mo0ney said...

unsur2 lucah terselit disitu..ahahaha

a m b e r h u n n said...

ahah.sweet story.


ada gaya jadi penulis novel la dude.
:-)

atty's said...

my parents inlawa still loving couple..

nanti ko pun joe msti jadik loving couple tau ..when u married

Emira Kesten said...

hahaha kite lupekan segala typo dan grammar mistakes (poyo poyo), apekah hazimi hamzah jadi hazimi hendrawan? nanti kalau tulis novel, setiap chapter tuka nama, smpai last2 orang tataw ape jadi kat sape. haha. mr joe mr joe (geleng2 kepala)

eh, penat lah keje! weekend ni pergi prague. yeay yeay

Eazy Izzuddin said...

so sweet
=D

Eazy Izzuddin said...

perlu romantic geetu hingga akhir hayat
=D

ieNn ZaZa said...

erm...wat novel bgs ni..huhu..byk btol cite

pink_butterfly said...

darling bling2???


hehe...so sweet~

oh btw, hai joe! long time no see...=)

Anis Mohd said...

moralnya:
sayangilah bini anda ..
b4 anda menyesal bila die dah x de

nURmALa mAZLan said...

romantik...
camni la baru syokkk

~miszirdawaty~ said...

mau husband yg rOmantik.
wakaka~

joegrimjow said...

ni kes sebab tak sempat edit
hahaha

Nadhirah Zamrose said...

ye,mmg public trnsprtation kt malaysia mcm ________....isi sndri =.="
da la ramai pastu slow :P

et said...

erm..
moral of d story adalah??
harapan mr joe yep?? ^^
bahgie begitu..err..mcm kapel yg tue itu..

YuNyLoveSYou said...

wow! sgt indah cerita ini! buat diriku tersenyum sendirian~ kalau lah lelaki malayu mcm lelaki ituu, musti bahagiaaa jeee~~

Farhana said...

Incik.. Korea apecer??? Wah.. Lama tak namapak btang idung kamu.. Sibuk sggh bisnis man ni kan.. Aik.. Komen takde kene mngena dgn entry lak.. Wakaka.. =p

azaliahjsalleh said...

ya allah !
saba jep la lya bace yg part last tuh
x leh bla !
tp mmg sweet uh , kalo org2 tua still cm gitu

lalink7 said...

erk..sabo jer dengan emoticon2 itu..
euwwwwww..

shinawawa eyenie said...

romantik itu pnting dlm khidupan..
ska org rmntik...hehe

¥ α Ŋ α Đ z µ £ said...

owhh..kena romantik..

adk dah check H1N1 belum..?

One said...

Sifat romantik bleh wt diri tenang, mgurangkn tkanan dn mgembrakn keadaan...

MH said...

uish...romantik no orang tua skang!!!

Lifesaver said...

romantik!

Kamsiah said...

Jo,Seorang arkeologi merupakan suami yang terbaik yang bisa diperolehi wanita; makin tua si isteri, makin besar minat suami terhadapnya. .

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW