Share

kimchi


di korea dulu ku sempat ke kimchi school. cara membuat kimchi. yang tak tahu apa itu kimchi, ia adalah makanan tradisional orang korea. cara buatnya?? cukup mudah! lelaki seperti ku ni pun boleh mahir. hehe


sekarang ku telah menambah lagi sahamku. saham untuk dijadikan suami, selepas ini, gemuk la isteriku makan kimchi pulak. lalala~

ok, layan gambar
















~~~~~~



ramai orang salah faham. ku sekrang belajar di sheffield, uk. bukan di korea


ku ke korea sebab jalan2 + bisnes


dulu ku join bisnes ini secara tidak sengaja. sebab ku gemuk, ku makan, ku jadi kurus. ramai yang tanya, ku bagitau, semua nak, ku join ahli, ku jual dengan harga bukan ahli, ku dapat untung.


use
wear
talk


sebulan, ku dapat untung seribu. terkejut jugak. sebab masa tu hanya tak berniat nak join pun. lepas tu syarikat ni ada buat event di bangkok. nak kejar title supervisor, ku beli dengan amaun yang banyak!


use
wear
talk


3 hari sebelum ke bangkok, ku dapat untung bersih 2 ribu, produk yang ku beli, semua habis dijual! ku fikir bisnes ini boleh makan. dah la ramai yang ucap terima kasih sebab berat badan dah turun, ku pula dapat melancong


student ---->belajar


atas definisi ku sebagai pelajar, ku buat slow-slow. di uk pun ramai yang consume, dan ku peroleh pendapatan sikit-sikit. dalam 100-150 pound sebulan. campo dengan duit mara, dapat la ku mewah sikit di sana.


setahun berlalu


event di korea pula. ku yang memang minat berjalan-jalan ni, kejar untuk ke korea pulak. balik ke malaysia, terus ku ke korea. mintak restu mak, mak bagi. mak cakap, balik ni kene kuruskan dia, dia dah gemuk dah ni!


use
wear
talk


akhirnya ku ke korea. TERKEJUT. semakin ramai rakyat malaysia yang join bisnes ini. rata-rata cine. melayupun tak kurang ramai, india pun ada sorang dua. waaahhh, kat korea pon dah ramai orang! balik dari korea, persepsi ku terhadap bisnes ini telah berubah!


sekarang ku ingin mencari yang nak buat bisnes. 5 hb ni ada event kecil di time square. mak ku pun nak join jugak! sapa2 nak ikut, hello-hello la ku. memang bisnes ini tidak merugikan!!


kesihatan + kekayaan


kurasa kesihatan ku telah dapat
kegemukan ku telah atasi


kekayaan??
boleh la sikit-sikit


malas nak cite panjang2, sebab blog ku ini bukan blog bisnes, tapi blog tentang perjalanan.


its all about journey

sikit-sikit, ku boleh cite. nanti cite lain pulak ek


nota kaki : makan ikan patin gulai tempoyak tengahari ni. ade jeles??

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

50 comments:

Farhana said...

Wah.. Comelnyer org yg wat kimchi.. Ahakz.. Bgus2.. Kira kalau camni, maknanya istri kamu tak reti msak pn xpe laa erk??? Heehee.. =p

Semoga mnjadi businessman yg berjaya satu hari nnt.. Aja aja fighting.. =p

*tambah saham lagik.. hee..*

[yAN!e][pUTraJAya] said...

teringat drama BOYS OVER FLOWERS...
ada scene buat KIMCHI......

qyla said...

ikan patin tempoyah pebret saya!

wah!

sdap.

erm..

leh bg.no pon x.

nk join bisnes nie.

seyes!

Mucuk Shomot said...

waahh...beshnyee..cm nk p jek event tuh.. berjaya times square kl kn? kul bape? kt tgkt bape? cane nk contact kamo? =)

May Jiuan said...

can i hav some kimchi plz? xD

Blog Anuar Kamaruddin™ said...

antara berselera dgn tidak jer tgk kimchi tuh...nnt hias cantek2 kalu hidang ok...hehe

Jard The Great said...

peh!! meleleh air liuq aku...



tinguk kimchi tu.. hahaha..

H.R PuTeRa YuSoFF said...

saye jd pengikut blog yg sempot ini...
jemput mai blog saya

Cik Akma said...

kimchi ni cm mee kan? haha

KhairiL's said...

aku nk join gk

cik ian@aH Lian~ said...

joe,
abehla isterimu...
makan kimchi sajork!

mo0ney said...

hohoho.jeles daku

haNie said...

kimchi??
pehh..sedap tu..
dh lame x mkn.. :P

nur-al-AIN said...

berminat la dgn biznes ni..
biz ape ye? jual produk ape?

nur-al-AIN said...

berminat la dgn biznes ni..
biz ape ye? jual produk ape?

♥«m!stAkêñ^!dêÑt!tÿ»♥ said...

wahhh...bestnye bljar buat kimchi tu...teringat cite korea yg me tgk aritu...hiks...;p

Syima Syaz said...

ooh joe...saya rela menjadi suami anda.anda jadi isteri saya.kite tgk sape jd gemok..hehehe

sha89 said...

wahhh bunyi mcm bisness best je..xmo kongsi2 ke bisness ape? klau best nk join :)

kimchi2....aku suke tgk org buat kimchi sbb aku suke tgk drama korea hehe~

nk g korea...nk g tempat shooting drama Sad Sonata *dh addicted ni*

ayin jemin a.k.a ain said...

adoiii
nak berisikan bininya la tu..

pwincess AJA said...

ajar aja buat kimchi!!!!
boley la cekgu joe...*muke kecian.
eheeeek.:DDD

Eyda Chan said...

tentang kimchi selalu ku tgk masa aku melayan ceta korea.. x perna miss kisah kimchi ni..

haruan tasek said...

macam best je.... makanan sedap ke tu?

||alis|| said...

banyak yg ke korea akan masuk kimchi skol :).

waa... best kan perasaan ada bisness gitu?

kiter tak kejar org.. org yg kejar kita..

*tetibe rasa nak gemokkan diri yg dah sedia gemok nih kemudian jadik testimonial.. lalala~

LotsOfLove-Pearls said...

bertuah saper jadi isteri...

memang berbaloiiii...

hehe...

ku sangat kurus..

xleh nak kuruskan lagi..

ehhe..

Fasya said...

arghh so awesome! kimchi 8D haha

what kind of business -_-"

ファラ 'aqila said...

kimchi tuh sayur ke...wow...1 ribu sebulan..dasat ni...

Eazy Izzuddin said...

wooo...
leh rase joe wat kimchi...
xD

azaliahjsalleh said...

woahhhhhhhhh bestnye ;)

Dj Epoi said...

Joe ....Gua respek ngn apa yang Lu buat kini!!!

Mmg Walaweiiiiiiii betul ar Lu nih!!!!

Aper ke jenis makanan yg Lu buat tuh weih!!!!.....
Naik gerun Gua nengok colournya

mr_kay said...

xjeles tp rasa kagum ble tgk laki yang wat sume ni....

boboiz said...

wah...belajar dah pandai bisnes yek..
seronok tgk bisnes orang berjaya...
nampak nye selalu yek merantau tempat2 orang....
apa apa pon jeles awak makan tempoyak ikan patin tu..huhu

rhapsody LiN said...

jeles??
oohh...tidak sebab parents ku dtg kl arini lg bes dri segala2 nye

lalala~
:p

:: Bu Boyz :: said...

Kata Tun Mahathir... MLM 2020... Bu pon join satu MLM ni... hahaha

Kimci? udang? <--- alahan terbaru Bu... gatal gatal hidung

Monkey D Luffy said...

boleh kawen awal ni

kekeke

xuen adyla said...

wah joe makin hebat
aq mau join
erk muda sgt kut

heh tak jeles
aq puasa
huhuhu

secretname said...

bisnes ape ni joe?tlg hello sy yea..nk kuruskn bdn gak nie..da gemuk la

ezzati said...

ingin nk rasa kimchi tuuu

Kamsiah said...

jo,camner rasa kimchi tu?

eNaSaN said...

wah best jer p korea...


wah apakaH bus itu...huhuhu..mau kurus jua..hik3

Rantong said...

Sekadar nasihat & peringatan sesama muslim.

Berhat-hatilah bilamana menulis blog. Tulis dengan ilmu & iman.

"Wahai orang-orang yang beriman, jauhilah kebanyakan daripada sangkaan (supaya kamu tidak menyangka sangkaan yang dilarang) kerana sesungguhnya sebahagian daripada sangkaan itu berdosa, dan janganlah kamu mengintip, mencari-cari kesalahan dan keaiban orang, dan janganlah sesetengah kamu mengumpat sesetengahnya yang lain. Apakah seseorang daripada kamu suka memakan daging saudaranya yang telah mati? (jika demikian keadaan mengumpat) Maka sudah tentu kamu jijik kepadanya. (Oleh itu, patuhilah larangan-larangan tersebut) dan bertakwalah kamu kepada Allah, sesungguhnya Allah Penerima taubat lagi Maha Mengasihani. " (Al Hujurat ayat 12)

View Profile: Rantong™

Ady Syam said...

waaa bestnya Korea :) aku paling jauh pernah pegi Indonesia sebab kampung nenek aku naik bot jer dari tawau buleh sampai sana heuheuheu...

Biz Kesihatan memang menguntungkan.. sihat bersama KML :P (promote)

ada award 4 u bro :)

John Iverson said...

Kimci... tringin nk makan...

Tirana said...

Tak pernah lagi makan KIMCHI..Sushi pun belum cuba...hehehe

shinawawa eyenie said...

kimchi?..macam sedap jer...hehe..
pndai wak masak..

ZARA 札拉 said...

kelihatan sangat tempting ok?

aduyai~

nak gak Joe...=p

farhana said...

abg joe asal senyum x nmpk gigi..
eheh :P

mummYaeesh said...

nak kurus gak!seb baik bday yaeesh 4hb so mcm bleh join jek 5hb tu..
klu jd weols calling2 ek..kena byr berapa ni?

Lifesaver said...

nak kurus!!!

Mucuk Shomot said...

okeh da dpt no fon kamo..pape nanti mucuk call..tenkiuuu.. =)

ZihNuN FaTiN said...

herbalife la 2..hehehe...

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW