Share

hari-hari hari ibu


banyak entry semalam berkaitan dengan hari ibu. ku suka kamo ingat akan ibu kamu. mana taknye kan, ibu yang lahir kita. masih ingat entry ini? memang ibuku sangat suka dengan sesapa yang wish. terima kasih. ku pon senyum baca komen kamo semua


tapi kan


hari ibu yang jatuh pada minggu kedua hari ahad setiap bulan mei di asas oleh ann maria reeves jarvis untuk mengingati ibunya. susah tau dia nak juangkan supaya ahad setiap minggu kedua bulan mei ni nak jadi hari ibu.......


hurmmm


memang bagus akan ada satu hari untuk mengingati ibu kita. bagiku, 7 mei adalah hari untuk ku ingati dan celebrate bersamanya, besday makku.


kamu ada tak???
mesti ada kan

jgn plak pk yg aku xsuke sambut hari ibu. bukti? ni ha di copy paste dari mana ntah.just nak bgtau sejarah die aje camne dapat 10 mei tahun ni.lalala~


HUKUM MENYAMBUT HARI KERAIAN

Soalan : Saya ingin mendapat pandangan ustaz berkenaan dengan amalan menyambut hari KERAIAN. Apa hukumnya?

Jawapan;

Mengadakan sambutan hari lahir dan hari perkahwinan adalah harus dengan syarat tidak berlaku di dalamnya perkara-perkara yang ditegah Syarak (yakni Allah dan Rasul). Islam mengharuskan untuk kita melahirkan perasaan gembira terhadap anugerah Allah kepada kita dengan sebarang cara asalkan tidak menyalahi Syari’at yang wajib kita ikuti. Sekalipun sambutan sedemikian tidak pernah dilakukan oleh Nabi s.a.w., namun itu tidak menjadi alasan untuk mengharamkannya kerana kita hanya ditegah melakukan perkara baru (yakni Bid’ah) dalam hal-hal agama. Adapun dalam hal-hal keduniaan, terserah kepada kita asalkan jangan sampai melanggari ketetapan Syari’at yang sedia ada. Islam adalah agama yang sentiasa memberi kelapangan kepada manusia.

Selain hari lahir dan hari perkahwinan, diharuskan juga kita menyambut hari-hari bersama dalam Negara dan masyarakat. Syeikh Dr. Yusuf al-Qaradhawi menegaskan dalam fatwanya; “…Adapun perayaan-perayaan Negara seperti sambutan kemerdekaan atau penyatuan atau perayaan-perayaan kemasyarakatan seperti sambutan hari ibu, hari kanak-kanak, hari buruh, hari pemuda dan sebagainya, harus bagi seorang muslim untuk mengucapkan tahniah (kepada orang lain) bersempena hari tersebut dan harus ia menyertainya atas dasar ia salah seorang penduduk atau pemastautin di Negara tersebut dengan syarat ia hendaklah menjauhi perkara-perkara yang diharamkan oleh Syari’at yang berlaku semasa sambutan-sambutan tersebut”.

Wallahu A’lam.

Rujukan;

1. Baina as-Sail Wa al-Faqih, Syeikh Dr. Muhammad Bakar Ismail (salah seorang ulamak al-Azhar), hlm. 325.
2. Fatawa Mu’ashirah, Dr. Yusuf al-Qaradhawi, jil. 3, hlm. 673



bagiku, hari-hari ku ingat ibu. seperti diajar dalam agama, doa untuk ibu bapa. ala, panjang pulak nak tulis dalam bahasa arab. ade org cakap, ku pernah mendengar, rezeki takkan masuk kalau kita tak doakan at least sehari kesejahteraan ke atas ibu bapa kita. kira tu pun kita ingat untuk ibu kita kot. ye kan??



what a beautiful religion i have!



hari-hari hari ibu, so, celebrate hari ni pon ku ok, kan hari-hari ku hari ibu. harini dieorg kat malaysia sambut besday makku, afiq ismail, dan kak moh ku(nanti ku story). anak bongsu die ni hanya mampu mendengar dari jauh.... uhukkk. sedey sedey. tunggu aku balik, mau dating puas-puas ngn makku. yuhuuuuu



kepada semua ibu-ibu di dunia, tahniah kerana berjaya menjadi ibu. bukan senang menjadi ibu, dan ku takkan tahu bagaimana kesusahan menjadi ibu, sebab ku akan jadi bapa nanti.

lalalala~

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

51 comments:

milimilo said...

ok terasa..sbb aku pun slh seorang yg terikot2 dgn celebration nih..serious xpnah amek tahu mane asal usul bnde ni..tp as long as my mom happy wf it,rasenye xpe kot..eh,pandai2 nk buat hukum sndiri lak aku nih..

yg psl doa tu,mmg pun..kite kne doakan ibu bapak dulu sblm doa utk diri sndiri..kalo susah sgt nk buat,bace tiap kali pas solat n time nk tido..

;)

joegrimjow said...

2 pasal kene gunew blog
saling bgtau
ku pon jahil jugeww

amirul said...

Salam joe,
Bagi aku... yg baik kit ambik dan ikut yang tak baik kita jauhkan dan tinggalkan... lagipun hukumnya harus... :)

sHwEeT ByAtcH said...

hari-hari adalah hari ibu...

sebab tiap2 hari aku doa utk ibu...
dan for my mother.. that's the best present i can ever give her..

SyahmiFikri said...

hoho.. btul2 tiap2 hari bg aku mothers day.. tapi bla satud unia sambut 10mei.. aku rasa mmg patut gak la aku wish tyme nie.. uhuks2

Gieyana said...

A nice writing...suke baca...bleh motivate diri sendiri agar sentiasa igtkn org tua kita yg susah payah membesarkn kita...

Siti Di Alam Fantasi said...

Seb bek la ari2 celebret hari ibu..Special day mesti la pada 3/march.. Joe, ape cheat code utk pet society???

Precious said...

Ni tajuk yang sensitif dan menyentifkan. Yes, thru blogs kita boleh sampai menyampaikan, ingat mengingatkan ... Jangan terlebih tegur dan mengguris hati org lain sudah. I also believe every1 is entitled to her own opinion.
BTW, Tak dek orang nak tegur ngan BM yang tunggang terbalik dlm blog? Aku dah kena ... Tapi aku nih tak makan saman ... Rasa bersalah ada, tapi as I said, every1 ada pendirian sendiri ...

momentinlife said...

ape2 pn, bergtg kpd niat masing2..
sometimes ibu tu sendiri yg mengharapkan something dr anak2nye, sempena mothers day.. in that case, baik di celebrate.. tp niat kene betul.. =)

*same gk kes ngan valentine day..

eMBuN_mALaM said...

Salam... mgla hari2 hari ibu n ada special date yg tersendiri... Tp spt kata Amirul, yg baik kita ikut... Benda mcm nie normal... Tpulanglah nk ikut ke tak tarikh Hari Ibu sedunia tu... Itu skdr utk memberitahu seluruh ibu d dunia bahawa mmg ada satu hari yg mmg KHAS utk mereka... xsalah kan...? Klu mcm tu, jgn lah kita celebrate New Year... Baik kita besarkan Sambutan Maal Hijrah... Klu hanya krn hari ibu ini awk buat entry mcm nie, percayalah byk yg terasa dgn entry awak nie... Awk fikir lah sendiri... Setiap anak di dunia nie pasti akan menyambut hari jadi ibu mereka... tp mereka pasti jugak akan menyambut hari ibu mereka dgn ibu mereka... Ini hak individu... N 2b frank n honest 2u... Saya mmg terasa dgn entry awk... Condemn plak rasa... Xpelah... klu awk berani, awk siarkan lah comment saya nie... tgk brapa ramai yg setuju dgn saya... Saya sokong Precious... Anyway, Happy Mother's Day 2ur mom...

lya said...

besday mama kite 3/5
jd kami dh celebrate siap2
na save bajet la katakan ;D

joegrimjow said...

sowie yg terasa
bese la
semua ada hak untuk bersuara kan?
tak stuju xpe
bukannye kene bayo klu stuju

hari-hari hari ibu
esok pon hari ibu kan??
sebab hari-hari
lalala~

ayin jemin a.k.a ain said...

ala joe..sy pun terasa jgk.adoiii
tp sy bukn mau myambut ann tu.

apa pun,semua tu kan bermula dr niat jg.
:)

T.O.P.E.X said...

selamat ari ibu.
uwaaaa sedeynye x balik2 lagi sejak start sem 2..
sedey~

~Cinta Cukulet~ said...

huhu...dari apa yg saya jumpa, ada yg mengharuskan dan ada pulak yg totally mengharamkan..

apapun, terima kasih atas teguran itu, kadang2 kita terlupa dan harus ada yg mengingatkan..:)

apapun tetap nak ucap jugak..selamat hari ibu....wakakaka...

tehais said...

slamat ari ibu ;)
(ko ibu ke?erk)

Precious said...

I feel much better with your updated post. Thanks!
Camni kan bagus, boleh curah mencurah perasaan n pendapat. Bukan macam komen drp Anonymous kat blog aku, yang aku tak leh jawab direct kp nyer ...

LifeSaver said...

hehehe...sokong joe~

sufy said...

SELAMAT HARI IBU..NASIHAT YANG BERGUNA BUAT SEMUA..YANG BAIK KITA IKUT..SMG ALLAH MERAHMATI IBU-IBU KITA DI SELURUH DUNIA..CAYANGGG MAK!!

*X SALAH UNTUK KITA SEMUA BERKONGSI ILMU..CUBA BACA BETUL-BETUL APA YG TERKANDUNG DI ATAS..SETUJU DGN JOE..MEMANG BETUL PUN, HUKUMNYA ADALAH HARUS..BEZAKAN YANG TUH..SEPERTI YG DIKETAHUI UMUM, SEMEMANGNYA SETIAP SAMBUTAN PERAYAAN YANG DIADAKAN X SALAH SELAGI TAK MELANGGAR HUKUM DAN BATAS DALAM SYARAK..BAGUSLAH MANA2 YG TERASA, BOLEY CUBA PERBAIKI DARI SEKARANG, HONESTLY SY PON TERASA GAK...TP SY FAHAM KITA PERLU MENYAMPAIAN APA YG SEPATUTNYA BETUL..SBB DALAM APA GAK AGAMA PON, PENTING UNTUK KITA SALING MENYAMPAIKAN SESUATU YG BETUL..KAN...LGPUN SKRG NI MCM2 DA BERLAKU, FAHAM SENDIRI LAR..MMM, APEPON ITU SEKADAR PANDANGAN..DAN JANGAN LA PERBESARKAN ISU NI...SETUJU DGN AYIN, SEMUA BERMULA DRI NIAT.. MAAF~
^_^

fahmi latiff said...

salam bro... best artikel hari ibu... ada setuju ada tak setuju...

terpulang pada individu...
yg penting ada tempat rujukan....

cantik blog... :)

SRISUFI said...

Setuju dengan kamu..hari..hari adalah hari ibu dan bapa. ucap selamat hari ibu buat ibu kamu..sekurang2nya buatlah dia sentiasa tersenyum.

Miss Hazzy said...

hazzy ad baca blog cite pasal hukum smbut hari ibu ni,

sedikit sebyk tau la jugak hukum hakamnye...so hazzy decide tak mo beria2 smbut cuma harap ingatan pada mak tak penah luppa....


hari hari adalah hari ibu!!

SyahmiFikri said...

alah leks ar.. kesilapan kecik je.. takpe benda dah dibetulkan da. neway.. tiap org ada pndangan sendiri.. so takyah ar tersentap pe.. huhu.. sian bro joe..

vInA said...

islam mmg indah! ;)
normally, i smbt mother's day..tonite pun nk kuar dinner..
since u ckp mother's day evrydy kn..?so i smbut la tody!ehehe..
i smbut dgn niat i hargai my mum..tuh je! :)

Basuh Baju said...

yup..betul skali..

setiap hari adalah hari ibu.. kan? :)

xuen adyla said...

niat itu penting juga kan?
alah xuen lemah la bab2 camni
sebab dari kecil lagi cikgu selalu cakap

we must appreciate our mummy and daddy... and also people around us.. despite differences in religion, races, color and mind set..

xuen dah terbiasa jadi its a must for me to celebrate with thought that i love them and i will always be

eMBuN_mALaM said...

jgn amik ati k... juz pandangan ikhlas... thanks... happy day 2u... heheheeeeee...

wawa_wanie said...

hye..salam ziarah..selamat hari ibu utk ibu kamo0..

syaza said...

dosa ke menyambut ari ibu??
:(

huhuhu...T_T

Dhada said...

Btul tu tp bukan ada niat lain selain ingin happy bersama ibu kita kan so masih ta menyimpang ke arah yg buruk .

sharamli said...

bt0l la tu..
hari2 hari ibu

Mahirah Abd said...

selamat hari ibu.....sy ucap kan khas kepada mak Mr.Joegrimjow....
:) bg tau mak tau sy wish nie...hehe

pink_butterfly said...

selamat ari ibu bwat ibu2 sedunia....

Chekgu BaniHassim said...

ye laaa...
hari2 pun supposed to be hari ibu...
mereka adalah segalanya, dan kita segalanya buat mereka...

faNna said...

A'ah sedikit terasa.Tp xperlah, sbgai pengajaran :D.
Thanx sbb mengigtkan..

arsaili said...

salam..selamat hari ibu buat ibu didunia moga dirahmati ALLAH selalu...

moga kita menjadi anak yg soleh

sutera putih said...

uuummm...
apa2 pun....
selamat ari ibu utk sumer ibu...

Anis Mohd said...

sbb hari2 .. hari ibu ..
anis x wish mother's day kat umi anis pon ..
wuuhuuu..
lalallaaa

shinawawa eyenie said...

..hEpy mother`s day...
bukan stkt wish...hrgai ler seorng ibu..

fafaz said...

emm..
dah tau dh bende nyh..
tuh y sy xde entry khs smpena mothers day..
;)

joegrimjow said...

camni better kot
huhu

green said...

haah la..ade kata boleh..ada kata x...
boleh confuse ni..

Anonymous said...

salam joe,

saya setuju!
btw,thnx for the info.

may Allah bless our parents
with success in both
this world n in the Hereafter,inshAllah~

p/s: JIA YOU xm!
semoga dipermudahkan,
doakan saya jua! ;D

wallahu'alam

jazakumullahu khairan khatiran

DilOt said...

dilot pun setuju...dilot adik beradik tak smbt arini..nasib baik mak faham..takut gak mak akan kecil hati..yela anak tak ingat..tp dilot dh terangkan la kat mak..mak ok...yg pntg setiap ari mesti ingat kat mak..

Syima Syaz said...

tiap2 tahun saya celebrate mother's day..bkn ikut sgt amalan org DISANA tapi lebih pada..SEBAB SELURUH DUNIA CELEBRATE HARI IBU,JADI NAK BG MAK SAYA RASA BETAPA PENTINGNYE DIA DALAM HATI SAYA DAN ANAK2 DIA, SO KITORANG SPARE 1 HARI KHAS UTK BAGITAU DIA BETAPA KAMI SEMUA SYG KAN DIA.sbb hari biasa tak berapa nampak sgt...kitorang bz kerja...
Tapi betul kata joe....ade certain benda tak payah ikut sgt HARI2 MACAM NIH...

fararusdi said...

hmm mungkin tak salah..
selagi tak langgar mana2 hukum agama..
:)

linked u at mine!

Monkey D Luffy said...

bertuah ibu kamu :)

Eazy Izzuddin said...

Selamat hari ibu.....
xD

D.I.T.T.O said...

selamat hari ibu kepada ibu joe!

Ma'am_Chelsea said...

Sampaikan ucapan SELAMAT HARI IBU buat ibu adik yeww!!

Moga Ibu cihat slalu :)

milimilo said...

bagus ko cari info merah untuk update tu..sharing is caring ;)

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW