Share

meeting chair

baru sahaja aku selesai meeting chair (perjumpaan presiden baru) di union. memang aku sebagai lelaki pemalu cukup risau kalau ada meeting-meeting yang melibatkan english perantaraannya. bukan malu, tapi segan. bukan ke segan dan malu tu sama??

sampai ke sana, ku melihat meeting sudah start. aku terlewat!!

dengan muka slumber dan control macho, ku gagahkan jua untuk masuk. nike, apa ntah nama dia, telah membahagi tugas untuk dibuat. aku yang blur sebab datang lewat, follow saja apa yang disuruh. sebenarnya bukan datang lewat, tetapi tak jumpa tempat!

mike. presiden baru flying teapots circus (baru tahu wujud kelab ni kat uni) merupakan kawan yang ku sapa dulu. kami berbual dalam accent orang sini. walaupun susah, aku cuba untuk menjawab dengan jujur dan sebetulnya. contoh perbualan kami yang di translate



"mu namo gapo?"

"kamu boleh memanggil saya dengan panggilan joe"



skima tak? sesuai tak? ye la kan, sebab kita memang dilatih dengan bahasa macamni. kena la jawab dengan jawapan skima. sebab aku dibiasakan dengan seperti ini. jangan salahkan aku!!

aktiviti kedua adalah diberi group untuk bincang satu masalah. group ku 6 orang. 4 lelaki dan 2 perempuan. hanya aku yang warga asing (bukan pendatang ye, warga je). apa lagi, dapat sahaja tajuk, terus mereka bincang pot pet pot pet. aku hanya jadi si pemerhati.

"fashion show.... fund rising.... amazing...more money..."

ye aku paham apa yang mereka bincang. cuma takut untuk bersuara. ketakutan aku terserlah dengan aku sahaja yang tidak memberi idea. dalam otak aku memang sarat dengan idea-idea begini. terutama lagi nak buat kutipan dengan fashion show. lagi la aku sarat dengan idea. tapi, ku tidak di tanya dan mereka berbincang antara mereka sahaja!

lebih kurang 7-8 minit berbincang, perempuan yang ditepi aku berhenti cakap. minit-minit awal perbincangan, memang agak acap dia kemukakan idea-idea dia. aku jadi segan, sebabnya dia mahu join aku untuk senyap bersama. blushing pon ada.


kini group ada 2 orang senyap dan 4 orang duk pot pet pot pet


sampai la ke akhir, habis perbincangan. aku sempat bagi satu. buat promosi di radio. hahaha. entah napa terpacul idea tu. mungkin radio dalam bahasa bi pon radio. lalalala~

tiba-tiba perempuan itu....


~~~~

dulu aku takut untuk bercakap dalam english. entah fobia ape ntah

a = aku
b = orang lain

situasi satu : taxy

a : weh, dah liwat da ni. jom r naik taxy
b : liwat apa, lewat
a : yela lewat. kita naik taxy je la
b : aku on je. ko call la, aku tak de free minute. ko banyak lagi kan?
a : nak amik hp aku, kau call
b : call je la
a : takut.....

situasi dua : subway

a : can i have meat ball please
b : cheese and toast?
a : yup
b : do u want any salad?
a : yup
b : which one?
a : yup...er er... all....err errr. excapt this one, this one and that one
b : ok, done
a : yup
b mengerut dahi....

~~~~~



tiba-tiba perempuan itu senyum kat aku. aku senyum balik. bukan senang nak local people senyum kat orang macam aku ni! aku cuba untuk bercakap.
dia senyum lagi
lidah ku kelu

"which society u are?"
-dia memulakan bicara-

"malaysian society"

"you are the chair?"

chair=kerusi? aku kerusi? bodoh betul pompuan ni. jap jap. chairman=pengerusi majlis. mungkin maksud dia pengerusi kot

"im the new president"

"ooh, cool. im the chair of english society in my department. i dislike this discussion"

"just to express our opinion. no false and wrong opinion"
-aku menjawab dengan yakin!-

"but u did not spoke at all i think..."
-dia membalas balik-


aku hanya senyum. senyum malu.



Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

42 comments:

shinawawa eyenie said...

bila english language mnjdi perantaraan...
lalala...

faNna said...

hik3~ poyo je senyum malu.

p/s: ok lps exams ek.
akn ku tuntut janjimu. lalala~

♥ cik intanurulfateha ♥ said...

.ckp je bahse melayu
.saye bangga ckp mlayu :D

joegrimjow said...

xpaham la klu ckp mlayu
aihsss

Nur Farhana Abdullah said...

Haha.. Lawak tol.. Btol tu.. Di awal2 blajo ckp english camtu laa.. YES.. NO.. CAN.. CANNOT.. HYE.. BYE.. Haha.. =p

*joe.. saya da jumpa anda ni.. bila nk kurus???*

k.A said...

heheh
ni malu tak bertempat
lalala~

H a r i z H said...

haha...
tu kalau english, kalau bahasa Arab camne? huhu...

bantai je cakap,
aku lagi syukur cakap english (lgpun sini ramai American) kadang2, sebab Arab sini mostly cakap laju nak mampus n mana ada cerita arab kat Malaysia, x dapat latih telinga...


Arab: "Mu nok g mano lepah kelas ni?"
Aku: "Kawe nok pergi errr....ke sebelah sana atas sikit itu errr..., depe station errr... bas"

Arab: -Lenguh tengkuk pusing kepala tunggu jawapan-

haha

Diamilikku said...

samalah kita..pemalu gitu...hehehhehe

~cik manis~ said...

sbnrnye bkan x reti, tpi mcm x cnfdnt kan?
manis ni amik minor bi,
nnt lau kat skola kene posting ajar english, pun rsenye jd mcm joe gak
:')

joegrimjow said...

awww
kite samee

pink_butterfly said...

ceiitt! pmalu la sgtt~~~~~~~~

ayin jemin a.k.a ain said...

kmu pemalu ke joe??
hahaha

ayin jemin a.k.a ain said...

kmu pemalu ke joe??
hahaha

LifeSaver said...

ala joe!
ko main belasah je!!

nnt ko terror arrr...terror belasah..hahaha!

joegrimjow said...

ajar dengan cakap lain

TiNiE said...

u can do it joe..
chaiyok..chaiyok..

~miszirdawaty~ said...

chair~
haha~

akukaonal said...

hahaha..tis is a gud story...

"but u did not spoke at all i think..." ayat ni memang xleh tahan...

xuen adyla said...

kenapa? aku xfaham..

kenapa malu?

aku lagi malu ok..

org gelak bila aq ckp malay

tapi aq usaha

untuk senang hidup d msia aku blajar chinese tamil punjabi suma..

alternatif joe

mayb u shud try jerman and french perhaps?

paan said...

byk tul bahasa ko belajar xuen..

xku sangka rupanya abg joe kita nie pemalu.hahaha.

aku pun kantoi gak english..

Eazy Izzuddin said...

hiks....
bila speaking bi...
lalala~
xD

shinawawa eyenie said...

.bljr ler bhsa arab..
bhsa syurga...
kaifa haluka?

shinawawa eyenie said...

.bljr ler bhsa arab..
bhsa syurga...
kaifa haluka?

SyahmiFikri said...

huhu.. kna blajaar ngan rhpsody lin neh bi.. muahaha.. tak pasal2 popuan 2 ckap cm2.. muahhaha

hysMan.. said...

hey chair,
ckp bahasa melayu udah..
bahasa jiwa bangsa..
teetttt..
:p

bEEdLE d' bARd said...

aku pun malu nak ckp english..bukan ny x geti..tp takut salah n kena gelak..hoho..

Babyjane[The Juliet] said...

chair??
serious bgi dia dictionary
:D

naddysh said...

trsenyum daku di penghujung entry..

uhhuuhu

farah liyana said...

harus yakin, joe!

:P

teamdakwah said...

bile ayam dan itik berbicara...
mcm best jer nak wat citer...

ape2 pun bahasa jiwa bangsa...

musafirlalu said...

oklah tu... layan...

joegrimjow said...

nak layan ape?

dr.anonymous said...

tu la cakap sebarangan lagi kan dah kene tembak.. asal xjawab lik... malaysian are too shy for these kind of thing... haha.. sure kene fire balik... haha

Monkey D Luffy said...

ko kena konfiden jer :)

joegrimjow said...

tembak sampai xley bngun

sajeedhani. said...

eh betul la.
tak konfiden kan nak speaking.
aduiyaii.
macamane mau atasi?
haihhh.
:(

mo0ney said...

ohoho..bro.sinis gila ayat minah tuh.kalo aku sure dah malu 2 minggu

lea said...

aku pun lemah nak speaking2 neh...
huhuhu

Jard The Great said...

eheheh... ade chance neh nak ngurat mat salleh..

dayenpanthepucca said...

k lagi time discussion, kalau time nervous, bahasa english dipunjabikan pon ada. heheheh...

Kimi said...

ko bertuah la, tak yah bayar untuk english British accent.

kat sini, pergi Bertih Kunsel je ada peluang. HUhu..

rhapsody LiN said...

cuak giler klu nk kne speak english ngn lcturer especially klu lcturer aussie.
hoho~

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW