Share

kisah PMR

-gambar tiada kaitan


dulu masa tingkatan 3, PMR adalah exam yang ku akan lalui. aliran agama dengan mengambil bahasa arab, memang cukup memayahkan!



masa ujian pertengahan tahun

ku mendapat 8a 1b, b bahasa melayu. ku rasa gembira sebabnya ketika itu hanya dua orang yang mendaoat 8a 1b, ku dengan seorang perempuan. balik dari rumah cerita kat mak ayah (ayah masih ada ketika itu) dieorang marahkan aku. kenapa aku tak dapat 9a? agak terkilan dengan mereka yang tidak ucapkan tahniah kepada aku. sedih pun ada. ku pun start menghafal kamus bm, baca surak khabar untuk buktikan yang aku boleh dan layak mendapat pujian dari ibu bapa ku!



masa ujian percubaan

ku mendapat 8a 1b. tapi kali ini english yang b. ku masih rasa gembira kerana ketika itu bertambah menjadi 4 orang yang mendapat 8a 1b dan aku termasuk dalam golongan itu. seorang sahaja jejaka. sweet kan? balik rumah cerita, mak ayah aku masih marahkan aku. kata mereka main banyak sangat! tak belajar pun. asyik tengok cerita melayu, tu pasal tak dapat a dalm english. mula hari itu, ku beljar belajar sungguh2 dalam english. hari-hari jumpe teacher rock(nama sebenar teacher rokiah) untuk membuktikan yang aku boleh!



masa PMR sebenar

ku berazam, kalau ku mendapat 9a, ku akan stay di sekolah itu. SMKA melor, tapi kalau tak dapat jugak, ku akan pindah sekolah.

boleh dikatakan ku bercakap dengan si maha pencipta!

cuma DIA tidak membalas tapi aku yakin, DIA mendengar hambanya yang lemah ini. keputusan? masih mendapat 8a 1b, kali ini bahasa arab. waaa, sedih bukan kepalang. makku yang ustazah yang hebat bahasa arab, tapi anaknya mendapat b! yang ni paling sedih. dah la PMR, yang b plak bahasa arab! dah la masa tu 10 orang yang mendapat 9a! ku tak ceritakan kepada mak ayah ku sebab ku tahu mereka akan marah!

tapi rupanya aku silap. malam keputusan PMR, mereka nasihatkan aku supaya tabah. ok la tu dapat 8a, hebat anak ayah. hebat anak mak. ku mendapat sedikit kuasa dari kata-kata itu. dan memang DIA tunaikan permintaan aku, aku pindah sekolah ke kuantan, SBPI kuantan. dan di sana, banyak pengalaman ku timba



~~~~~



hidup kita memang banyak dugaan. usiaku yang baru 21 tahun 27 hari ini telah lalui banyak dugaan dalam hidup. yang sudah 25 tahun keatas macam dia, dia dan dia ni, xpon dah 28 cam dia ni, tentunya banyak pengalaman hidup.



berkata tentang musibah, kita kene akur dan tabah melaluinya. cara ku yang paling berkesan, adalah bercakap dengan DIA. DIA yang datangkan musibah itu, sudah tentu ada jalan keluar untuk kita jika meminta. harap aku masih lagi diberi kekuatan untuk hidup di bumi DIA ni...



tabahkan
bimbingi
sinari
daku yang lemah ini untuk terus berjaya....

-gambar ada kaitan-

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

50 comments:

milimilo said...

gambar atas tu memang suspen..ingatkan nak buat pengumuman pasal gadis blog td..hihi..
arab aku time pmr pun b..spm pun..da msok uia dpt A..huhu :)

Lun said...

Jo

agak seddeys ar cete PmR ni

wlwpn kcemerlangan PmR
kita agak sama..
and
d matrik KMM yg sama...

last2.. blaja kat tmpat lain gak ^_^


(tpi still d bumi yg sama kt memijak )
haha

Eazy Izzuddin said...

keep it up a good work!...
tahniah!....
ok le 2...
=D

Cik Wanie said...

dear joe...

inikah entry yg dimaksudkan olehmu smlm,
hurm......

nak tahu jugak???
adakah entry yg ini!!!!!
(tetiba kan)

TiNiE said...

alahai...
bijaknya anak org nih..
semoga joe berjaya dlm segala lapangan..amin!!

momentinlife said...

haish... aku bru 17 la... hahaha

*musibah boleh mnjdkan seorg insan itu lebih kuat & tabah berbdng org lain.. even time kene tu.... aiseh! terkopek iman kdng2...=)

||alis|| said...

sabar.

kita selalu minta apa yg kita mahukan, tapi kita lupa, Allah hanya beri apa yg kita perlukan sahaja, atas sebab hanya DIA saja yg Maha Tahu :)

joe;
-ku pon 25 dan ke atas ya..
-n3 contestku, set pada 9.50am nnt.

tengs~

+h.a.z.e.r.i.n+ said...

1. gambar inai mmg tiada kaitan. ke ada kaitan????? hehehe

2. siannya diaaa... semua subjek bahasa pulak tu.. takpe2 still cerdik!! SBPI Kuantan di indera mahkota tu kan? ke salah??

semoga kamu terus cemerlang dalam hidup!! weeee...!~~

mau join contest kamu. nantikan entri dariku.. hehehehe

ayin jemin a.k.a ain said...

betul tu..
kita dpt mcm tu bukn sebb Allah x adil ttp Allah ingin mguji diri kita.

:)

aleena said...

yeeaaa..
result kt same.
tp sy xamik bahasa arab:)
i luf pmr(tetiba:P)

--{♥Mahirah Abd♥}-- said...

wa...hebat nyer amik aliran agama tue... ;)

chipsmore said...

waa..sungguh bijak anda ;)

Diamilikku said...

okay lah tu...
mak yang jd ustazah..anak belum level ustaz..so tak kisah ahh dapat b pun..janji cemerlang juga resultnya..

lea said...

semua bahasa kasi problem kat ko...
aku pulak bi je selalu sangkut
upsr - 4a 1c, c- bi
pmr - 8a 1b, b-bi
spm- 9a 1b, b-bi

adeyh..ntah bile nak teror bi ni..
huhu

Cik Amy Sensei said...

waah...dapat 8a 1b tu dah kira ok tuu...ini pelajar terror la ni ekk...arab dapat b itu dah kira power...jayyid jiddan..best studentla ni ye?bagus2..

SuFy said...

*kegagalan mengajar erti kejayaan..

*usaha+doa+tawakkal..^_^

*Joe, exam..exam..exam..Gud luck!!try ur very best..dun spend too much time on ur blog..manage it!!ekekekk

~Cinta Cukulet~ said...

huhu sebenarnya mak ayah marah seba nak kita lebih kuat berusaha kan..



p/s: jari berinai..hmmmm hehe :D

farhana said...

wah terrornye dpt 8A..

A.N.E.F.F said...

cite pasal spm lak....
hehe...

joegrimjow said...

kenangan pmr
ooohh

sufy said...

oohh, lupa nak gtaw..B.Arab ku time PMR, A..memang beshh arab..lalala~

*but time spm..sedey just got B3..kecewa yg amat..:-(

Jard The Great said...

aku dpt straight A's mase PMR... lalalalala....

oits.. thanks for acknowledging my link there! perggh!! terharu den..

ps: still figuring out what to post for your contest... hmmmm

shinawawa eyenie said...

amek bhsa arab ek?..
kaifa haluka?..
wa mazaa taqrou ayodo?...
sm ng aini...
ayh ustaz pun,trus xamek bhsa arab dkt sek men..minat pnd seni..
tp dkt u..amek bhsa arab..alhmdulilah dpt rsult yg cmrlang...
sesungguhnya bahsa arab bhasa syurga...
beruntung bg insan yg mmpljari dan tahu mngaplikasikan bhsa arab dlm khdpn....
klu da peluang..bljr ler bnyk bhsa..
kelak nti untung...
good luck for exam..
do the best..
usaha+doa+twkal..
sesungguhnya allah maha mengetahui dan maha memberi..
lg maha bjksana

joegrimjow said...

kene sentiase berusaha la...

sharamli said...

aku dulu lagi r..xpenah mencapai tahap..sebabnya sc ngn maths xpenah dpt A..dh la d0k klas blakang...

alhamdulillah pmr 8a jgk..cekgu xbaek pndg bdk klas blakang tw...

:: Bu Boyz :: said...

Redo jew la. Dah berlalu pon. Ada hikmah di sebaliknyew kot. heee (^_^)

ain said...

ok le tu..pandai apa!!bukan sng tau nak belajar bhs arab. anak akak tahun ni pmr..masa mula2 dulu, dia mcm nak amik arab, tp tup2 tukar jepun. apa2 lah asal dia berjaya.

Pocket said...

pocket dulu lagi truk.
4a 2b 2c,
nasib baik bleh jgak gi skolah asrama pas tu.
alahaaaiiii...

T.O.P.E.X said...

bertukar2 B nya.
haha kena tumpu smua lain kali
xpe ada hikmah :D

joegrimjow said...

nasib badan
kene pasrah je laa

sweethOneY said...

ek eh
saya pun amik arab dlu ms pmr
dpt C T___T (perlu ke citer?)

haha

mamma mia! said...

aku after pmr dpt 9a aku msuk satu SBP dan aku kuar lps 6 bln x thn pressure. ayh mula benci n ungkit hal tu tiap2 hari.. smpi thp aku givap nk smbg stdy.. tp mmg slh aku pn.. da masuk skola elok, skola mase dpn cerah nk dpt jpa ke hape ke tp aku buang peluang tu.sia2.. ayh nk aku jd dktr. huhu =(

Nur Farhana said...

Kamoo pasti akan jadi insan hebat suatu hari nanti.. Kbanggaan ibu dan ayah.. U noe u can do it.. =)

-WaN- said...

sabau je la yee....huhu

~cik manis~ said...

joe, rslt pmr kite same aa.
8a 1b n b dkt b. arab.
sob3

joegrimjow said...

bagus la sama2 sama

Arra JaSmY said...

Joe..hebatla kamu..Ibu ayah kamu marah sbb tahu kmampuan kmu,anak diorg boley dpt lbih baik dri tuh..

ok la tuh,8A 1B..still among da best rite..

Supposely kamu study ke3 tiga subjek bhasew tu twus..ahaks.Confirm sume A..=p

As said...

ujian tu dari Dia kan..dan sebaik2 nya pada Dia lah jugak kita mintak untuk dikembalikan semula ;)

life is not as bad as what we think..in the end of it it is only either we get closer to Him..or farther..

take care

DilOt said...

ok la tu joe...

sekurg2 result tu lebih baik dr org lain...

Babyjane[The Juliet] said...

anda ni org yg bijak
:D

rhapsody LiN said...

wah..kita sama
h0h0~

tp kamu lg pandai..

upsr: 4a ib, b=english
pmr : 7a 1b, b=english
spm : rahsia..hehe :p , A1=english
persediaan :TESL???haha..mcm x percaya!

tapi ku percaya hanya Dia mampu ubah segalanya..

p/s: menyesal dulu asyik doa bg english je A. kalau boleh diputar masa, ku nk mintak bg semua sbjec dpt A.
hehe~
:p

rhapsody LiN said...

wah..kita sama
h0h0~

tp kamu lg pandai..

upsr: 4a ib, b=english
pmr : 7a 1b, b=english
spm : rahsia..hehe :p , A1=english
persediaan :TESL???haha..mcm x percaya!

tapi ku percaya hanya Dia mampu ubah segalanya..

p/s: menyesal dulu asyik doa bg english je A. kalau boleh diputar masa, ku nk mintak bg semua sbjec dpt A.
hehe~
:p

Monkey D Luffy said...

kadang2 kena belajar menerima

ngeeee

xuen adyla said...

joe dont worry u r my hero..
so teror la

:: Bu Boyz :: said...

bijak betul makwe blackskin hua hua hua

B. Arab bu tak terror... Bu dapat C

nah amik... fobia fobia fobia

Gugurlz... fokus for stpm... nak jadi psychoanalist kan...

joegrimjow said...

sama2 la fokus
ku pon nak fokuss

Naz said...

wow.. bnyk nya A.. :)

Lifesaver said...

PMR aku pon arab B..hehehe..

apa2 pon..result yg lalu x menjamin kebahgiaan dan kejayaan sekrang..

asis said...

knape gambar jari berinai tu??

Nadhirah Zamrose said...

pandai la tu ;)

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW