Share

kisah babi dalam sebuah buku

ada teka teki lagi. kali ni tak payah pikir, sebab jawapan diberi


1
binatang apa yang haram lagi haram


anak babi
babi kan haram=sekali haram
anak babi adalah anak luar nikah, binatang kan mana kawen=2 kali haram



2
ada 4 ekor babi, mak dan 3 anak, jalan-jalan di pudu raya
mak babi jalan dengan bangga, tapi 3 lagi jalan tunduk
kenapa anak-anak dia tunduk?


sebab malu dengan mak dia
mak dia babi, malu...




3
hari ini semua haiwan di zoo buat reunion di hutan simpan pahang
singa selaku raja rimba kira
ada satu kelompok tak datang,
agak2nya kelompok mana yang tak datang?


kelompok mak babi dan 3 lagi anak dia
kan tadi duk jalan2 kat pudu raya




4
mak babi dan anak2nya sampai di zoo
hajat nak melawat kawannya,
tapi semua kosong!
napa kosong??


kan tadi semua binatang kat hutan simpan pahang
ada reunion...



5
dalam satu fun fare binatang-binatang
semua binatang kene buat persembahan
gorila membuat tarian sexy
pinguin hebat bermain bola
sampai giliran mak babi buat persembahan
tak sampai seminit
semua binatang yang hadir baling kerusi
kenapa mak babi kene baling kerusi??



mak babi nyanyi lagu
tajuk "kita serupa"




6
mak babi frust sebab di pulau oleh binatang lain
dia merajuk
berjalan meninggalkan kelompok binatang lain
setelah berjalan 12 km
dia berjumpa satu spesis yang kene pulau jugak
apakah binatang itu??


siput babi



7
siput babi bgtau dia alah dengan nama babi
kalau nama babi disebut
dia akan pukul sesiapa saja!
ok, sambung cerita
siput babi dan mak babi pun jalan sama-sama
jalan 10km lagi, jumpa banyak babi yang beratur
mungkin membeli tiket kapal terbang
mak babi tersebut sesuatu
siput babi yang dengar
terus memukul mak babi
perkataan apa yang mak babi sebut?



babi q




~~~~~

semalam ku telefon abangku. dia bertugas di klia dan bgtau yang h1n1 amat dijaga dengan rapi. setakat ni ada 2 orang student malaysia yang kene. 45 yang lain hanya disyakki. pesannya supaya masa aku balik nanti, pastikan tidak demam. kalu tak, leceh skit masa keluar dari airport.


sebut pasal virus h1n1 ni, berkenaan dengan babi. ada buku yang telah laaaammmaaaa sebut keburukan binatang yang membawa virus ni. dalam erti kata lain, babi la binatangnya. ku bangga sebab buku ni da lama dipublish pun, 1000 tahun yang lalu. hebat kan? memang hebat!

"Sesungguhnya Allah hanya mengharamkan kepada kamu memakan bangkai, dan darah, dan daging babi, dan binatang-binatang yang disembelih tidak kerana Allah maka sesiapa terpaksa (memakannya kerana darurat) sedang ia tidak mengingininya dan tidak pula melampaui batas (pada kadar benda yang dimakan itu), maka tidaklah ia berdosa. Sesungguhnya Allah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani." (al-Baqarah: 173).



banyak lagi kegeniusan buku ni, kita je tak explore. bukan kamu, kita(ku pun termasuk sama). jom pakat-pakat explore!


nota kaki :
1-ada orang tengah senyum baca entri ni!
2-buku=kitab suci al-quran
3-ku telah curi 45 minit untuk online blog dengan study, yahuuu

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

48 comments:

Jard The Great said...

aku pon tersenyum bersama org yg tgh senyum itu.. ehehehe..

putra said...

mmg aku tgh senyum ni..heee
harap2 ko tak demam ar masa balik nanti..bila la balik agaknya..

farah said...

haha.

no 5 tu lucu sgt.

:P

a.b geldofg said...

tapi kita tk guna pakai isi al quran
kita guna pakai ckp al menteri juga

Precious said...

Iihhh ... takot! Zaman makin moden, penyakit makin moden, ubat makin moden, kita makin takottt ...

T.O.P.E.X said...

haha babi nynyi lagu "kita serupa"
maunye bnatang lain tak naik hangin~

Eazy Izzuddin said...

babi oh babi
uish
de yg da kena kah...
aish...
takot nih
huhu
moge2 tidak kena....
=D
nth2 joe bile kamo pulang..
mesti kene kuarantin kot...
kot la...
=D
xD

green said...

same kes..agak control dlm beron9
all da besh 4 exam..

joegrimjow said...

kene same2 control

--{♥Mahirah Abd♥}-- said...

babi...oh babi....adoooiii...
ok make sure balik m'sia nnt
jg demam k....
n jaga kesihatannn
diNEGARA orggg... ;)

DeVoTeD LiLy said...

hoho..
kamoo.. stadi la.. hehehe..

tergelak2 bace kesah babi2 ni..
hahaha

sharamli said...

best cite ni..hu3

Anis Mohd said...

urm ..
tersenyum baca sal binatang haram itu .
ok , mula2 tersenyum ..
lepas tu gelak srg2..
ha3x

nenek tua said...

huahuahua!!!memg nenek tegelak..
abih b'terabuq gigi..
ape2 hal pon,,kita memg kena hati2 dgn babi,,hehehee.

ain said...

teka teki yg kelakar!

nenek tua said...

huahuahua!!memeg lawak...
abih gigi nenek b'terabur dok gelak..
apa2 pon kita memg kena hati2 dgn "babi"..jauhi babi!!!

joegrimjow said...

bagus la klaka
misi tercapai
lalla~

KhairiL's said...

teka teki yg saling berkaitan...
lawak2

SuFy said...

*Nauzubillah..minta dijauhkan dr influenza A tuh..

*Joe, jg diri slalu..take k balik nanti..smg slmt smpai dan dlm keadaan sihat walafiat+hepi slalu..

*Gud Luck~ ^_^

cIk JanNah said...

ops...
babi d jdikan cerita??
hik3..
lawak la inchek joe..
tersenyum babi lau bc n3 nieh..

;)

Fareast said...

vavi mmg myusahkan.. huhuu
Dri kecik smpai ke besar Vavi nie mdatangkan msalah....

Ahaks~

Dhada said...

HAHA kesian babi jd bahan :P

Ivy Metaga said...

hehehehe..=)

xuen adyla said...

u make my fever feel bad
T_T

tehais said...

Kesian siput babi.Terasa beliau.huhu

ciK LyndaWawa igUana said...

belanje aku nanti weh....

Anonymous said...

joe
study joe

pink_butterfly said...

haha...sgt2 funny la joke ni...

bab* ni mmg bab*... mnyusahkan btol!



safe journey joe~

~Cinta Cukulet~ said...

haha..bukan setakat tersenyum, siap tergelak lagi hehe

asis said...

u make me smile..

Babyjane[The Juliet] said...

hahaha kelakar ok
:)

nur majeedah aliah said...

LOLx,
very funny.
thx for the laugh.

quick, go and kalahkan that shing!
:)

Nem0 o0h Nem0 said...

da mmg terang babi tu haram,tp ada gak yg beragama islam makan..x faham tul!

azuan said...

lagu kita serupa...
huk3...

lieya orange M.I. said...

...balik msia???, skerang di mana???...

...siput babi mesti sedih kan...gagaga

Arra JaSmY said...

wahh..kreatifnyeww..babi pown adew kisah hidup ea..ahaks. lawak la...
nyway,jagew dri bebaik yer..jgn demam..nnty tak ley alik malaysia..ahaks.

chipsmore said...

BABI punye babi!!.wakaka ;)

l0ti f00l garden said...

X~ku tersenyum bersama air mata.jom tembak babi..x_x~X

miss oren said...

best baca

tRuly tO be mYself 'Qa~ said...

nampaknye dunia semakin hampir ke penghujungnya...

lea said...

kelakar r teka teki ko ni
aku duk tersenyum je ni
hahahaha

FARIE said...

teka-teki ko tu wat aku miong jap..

hasni said...

kisah babi sngt lucu
haha
mujur xkena pegang babi prktikal ni

lulu jr said...

sebut babi mak marah.
sebut pig boleh?
hehehehe.

rasp said...

u tengah skodeng ek..
leh tau kami2 tgk sengih :)

||| PöJìé PööH ||| said...

babi punyer cter..
tkekeh² aku gelak kat opis nih membaca n3 kamu nih tau!

Monkey D Luffy said...

nasib baik kita x makan babi

mummYaeesh said...

tulah pasal diorang ni tak paham2..da kata babi tu haram nak gak!kan da menyusahkan org!
anyway..pls do take extra care..jgn bwk blk wabak tu tau!whoops
cukupla da ada dua kes!

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW