Share

hanya sepuluh (10)

-gambar hiasan-


pak belalang menonton drama cili padi bersama dengan hamdan. hamdan tahun depan akan masuk ke tingkatan 4 di sekolah bersebelahan dengan pasaraya di bachok. setelah mendapat 8a dalam pmr, dan gagal melanjut pelajaran ke mrsm atau sbp, pak belalang menyuruhnya untuk sambung di sekolah tempatan sahaja



"abah, lucu la cite ni. syafiq tu, montel sangat!"


"dah nama cili padi, tambah pulak dengan jaafar onn yang jadi cikgu, lagi-lagi la lucunya"


"bestkan sekolah. sedih tak dapat sbp..."


"ala, tak payah nak bersedih. result hamdan dah ok dah tu"


"napa tak layak bah?"


"mana la abah tahu, bukan abah yang tentukan sapa sapa masuk"


"result dah ok, kita pun keluarga susah. hamdan nak jadi cam along, dapat p oversea"


"alah, belajar mana-mana pun sama"


"tak...."


"haishh budak ni"


pak belalang cuba untuk menyedapkan hati anaknya itu. mencari idea untuk berikan alasan yang sesuai


"lepas sembahyang, hamdan doa apa?"


"doa untuk semua r, abah ibu sekali"


"tak tak, maksud abah, doa untuk kejayaan sendiri"


"mestilah mintak allah bagi yang terbaik"


"haaa, tu pasal la mungkin tak masuk!"


hamdan berfikir sejenak. dalam ingatannya, dia selalu doa lepas sembahyang, ya allah, kau bagilah kepadaku keputusan yang TERBAIK.


"kenapa plak bah"


"keputusan terbaik tak semesti masuk sbp atau mrsm. mungkin kalau hamdan masuk sana, ada masalah yang menimpa, pelajaran merosot, tak jadi jugak"


"kat sini macam takde masalah je bah...."


"bukan, kan hamdan dah mintak, supaya bagi yang terbaik. tu keputusan kat tangan DIA, DIA tahu mana baik mana buruk. kita hanya mintak yang terbaik sahaja!"


"macam tu plak ke?"


"iye, nak macam mana lagi?"


"ok la, pasrah... nak ambik 22 subjek masa spm ni. abah ok?"


"duit boleh dicari. tapi banyak-banyak nak buat apa?"


"dapat 22a1, masuk surat khabar. abah gak glamer"


"hehe, tak payah la. abah dah memang glamer dah, sapa tak kenal pak belalang? obama pun kenal tau"


"dah start mengarut dah..."


"hehe, bukan apa nak oi, semalam dah umum pelajar spm limit ambik 10 subjek je"


"haa, ye ke?ruginya macam tuu"


"takde ruginya. belajar betul-betul. dapat 10 a1 pun abah dah betul-betul bangga"


"ok ok, hamdan janji dapat 10 a1!"


"ni abah nak share kata-kata indah dari sapa entah ni"


macam mana nak berjaya?
buat keputusan yang betul


macam mana buat keputusan yang betul?
dengan pengalaman


macam mana dapatkan pengalaman?
dari buat keputusan yang salah


"time kaseh!!"

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

53 comments:

ainShahajar said...

keputusan yang salah akan memberikan pengalaman yang membawa kepada keputusan yang betol dan membolehkan kita berjaya!!!

jgn takot amek risiko

haha

ez said...

xpe la hamdan..blajo sekolah mana2 pon sama..asalkan hamdan terus blajo n rajin berusah..thn depan spm amik subjek 10 aje..hamdan bleh punye!good luck dik..

Jard The Great said...

suka
"macam mana dapatkan pengalaman?
dari buat keputusan yang salah"

mmg betul...

mummYaeesh said...

okela tu bg limit 10 klu tak sesuka ati nak amik berpuluh2 subjek..adeh mcmana la diorang wat tu!tak pecah ke otak..weols spm dulu amik 9 jerk!

learn from mistake!

usaha doa dan tawakkal!

mcm weols la da berusaha...uols da vote yaeesh lom??ahaks

faNna said...

limit hanya 10 je! hahaha DX
ada mkna tersurat n tersirat dlm kata2 indah tu.. huhu

joegrimjow said...

ade baik jugak kott

sharamli said...

blaja dri kesalahan

haruan tasek said...

manusia sentiasa ada pilihan. jadi pilihl le yang terbaik

CaPiQa said...

yep. pernah buat keputusan yang salah. huuu..

arazma @ ami m said...

x semestinya pengalaman dari kesilapan lalu.... kita boleh jg belajar dari kesilapan org lain....

momentinlife said...

quality, bkn quantity.. =p

*tp klu mampu.. ape salahnye.. huhu

--{♥Mahirah Abd♥}-- said...

untung dapat ayah mcm Pak Belalang..
pandai nasihatkan ank... ;)

naqiubex said...

Eh limit 10 jer.. ala..
apa benda la.. suka hatilah orang nak ambik beberapa pun..

cik erin said...

tu la terkejut tgk berita smlm.
awal tahun ye2 je promote ambik subjek tambahan.
dah ambik, mcm ni pulak.
haih.. bayi 1993 mcm bahan eksperimen pulak. -_-

joegrimjow said...

experimen orang

pwincess AJA said...

ade pasaraya eh kat bachok?
katne eh?xpenah taw lak.
heeek.>.<

tehais said...

Aku nie asyik salah ja.tp tak betul2 plak pastu.camno tu?huhu

tehais said...

Aku nie asyik salah ja.tp tak betul2 plak pastu.camno tu?huhu

tehais said...

Kagumla ampa yg pandai2 nie.Dapat byk A.Dpat lak p oversea.Tahniah ;)

Tp kesian kat anak pak belalang.Dia dah takleh ambek byk subjek dah.Cian beliau.huhu

sufy said...

hurm..ku dulu sederhana je..tp pak belalang gak lar da best..hek3

qishie said...

haah limit 10 je.
tp kalau budak sekolah agama macam mana?
dulu paling2 amik subject wajib cuma 12 subjek.

takkan nak buang subjek bahasa arab?
huhu

joegrimjow said...

entah la camne dieorg buat nanti

nURmALa mAZLan said...

belajar dari kesalahan
pengalaman mendewasa kan

Lun said...

ish2 kesian ar plajar terkongkong

perasan x bdak2 sekolah ni mcm bahan experimen

dlu ada"PTS" pastu x da

dlu ada sains dalam bi skrg da bm blik

sian2

Precious said...

Balik kampung nanti nak gi pantai Irama kat Bacok. Rendam kaki ... dalam air laut!

aianna said...

woo da limit 10..baru nk sroh anak i amik 30..cessss...buwek3

wakakaka ;D

anyway,quality itu lebih bagus drpd quantity~

chill~

KhairiL's said...

10 pun dh cukup byk bt aku

hohoh, tp zaman aku dh lpas

dila john said...

semua manusia sama akal fikirannya,
tetapi usaha yang membezakan kita semua...

macam mana nak kurus hah??
ngee ~ ~ ~

Eazy Izzuddin said...

hiks
blaja skola biase pun ok ja pa
cume antara usaha saja
wow!
mau amek 22
fuh
ku kat skola 11 sudeh
xD

dila john said...

thanks 4 da link..

wu wu wwuuu..
mak tak bagi makan benda bukan2,
dia kta kalau betul nak kurus g jog jerk..

jangan nak ngengada amek benda bukan..

mak saya nurse,
tapi kami adik beradik,
sungguh degil tak jaga makan..
ngeee ~ ~ ~

rhapsody LiN said...

"macam mana nak berjaya?
buat keputusan yang betul

macam mana buat keputusan yang betul?
dengan pengalaman

macam mana dapatkan pengalaman?
dari buat keputusan yang salah"

ku stuju 100% ayat nie!!

EXPERIENCE IS THE BEST TEACHER
lalala~

xuen adyla said...

erk aq xdpt 10 dapat separuh ja straight a

wah sedih..

terasa giler

joegrimjow said...

ku pon stuju

~Cinta Cukulet~ said...

betul tu, sekolah biasa pun sama jugak..asal rajin usaha..pasti berjaya..:D

Nadzrah said...

nice..
i laike this story
God knows better than us rite...
hu~

shinawawa eyenie said...

10 subjct 2 ok ler..
leh ng tumpuan..
quality pun pnting drpd quantity...
mrsm k sbp k intrgsi k sek harian sma jer...
jnji diri kta sendiri...
usaha itu dr dlm diri sendiri...

NoRuLLiSzA eL FaRiSi said...

cukup arr 10..
focus... n amalkan...
tu lg penting...

joegrimjow said...

stuju2
betoi

piNky LuCiA said...

kalau gitu, kita kena wat salah dulu laa eh? huhu

~cik manis~ said...

manis suke entry ni joe.
pnglaman ajar kite byk perkare :)

geeds said...

dlu xpdt straight 10A pown.
lbh dr separuh jew.
but i'm going towards success in my own way.
its all about journey <-- pinjam blog title jap. :P
and we are the one who make how the journey goes its way.
:)

najwa hazirah halmi said...

ala..
xsemestinyer bler dah score kaw2 maser spm bley sentiaser terbaek biler kat u nnti....
hidop bukan selalu kat atas...

tp..

usahe tangga kejayaan!
chill!;)

LYA said...

bgsla buat cm gitu !
da baeknya
sbb student leh fokus pelajaran yg penting
kalo takat na glamer jep , baek masuk af

LYA said...

bgsla buat cm gitu !
da baeknya
sbb student leh fokus pelajaran yg penting
kalo takat na glamer jep , baek masuk af

vInA said...

ehe..
cukup la 10 yea.. ;)

tuntung said...

bagus larr 10 subjek 2..kalau x sampai bile dak sbp xleh nak jadi top student mesia..dah dak sbp xleh ambik lebih..hahaha...tapi konfius gak..cmne r dyorg blajar..aq yg ambik 10 ni pon dah rase nak nangis..nasib bek dah lepas..

tuntung said...

dah edit sket info psal cite doraemon 2..kali ni gerenti faham..baca info 2 dlu,baru baca doraemon indon 2

boboiz said...

dah takde lagi lah kita dengar pelajar dapat lebih dari 10 A1...

Monkey D Luffy said...

kadang2 kelulusan atas kertas tu tak menggambarkan kejayaan seseorang

tetapi... kemampuan dia menghadapi dugaan di dunia luar

asis said...

so kne buat kputusan slh dlu la..

Lifesaver said...

terima kasih atas kata2 pujanggA itu pak belalang~

• rOozu • said...

"tolong jawab tag di sini...
http://theroozu.blogspot.com/2009/05/tagged-dari-selamsendawa.html


harap bekerja sama

roozu note : nape aku xtersenarai dlm si comel & si cute? adakah aku tidak cute @ comel?
huhu~

farhana said...

huhu tape bro biar family miskin harta kekayaan
tpi jgn miskin kekayaan budi bahasa
tol kan..

hamdan truskan perjuanganmu!
jgn putus asa k..
;)

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW