Share

gambar bercerita

gambar ku ambil dari blog orang. kalau tuan empunya ada, dan tak suka di paparkan, just bagitau ku ek



COMEL kan baby ni?
mesti fikir bertuahnya mak bapak budak ni
anak CUTE sangat


geramnya nak peluk
geramnya nak gomol
geramnya nak dukung


tapi


ayah kepada baby ni
baru meninggal minggu lepas(al-fatihah)
usia baru 3 bulan
mak dia suri rumah sepanjang masa


kejam


cute tapi bakal menempuh hidup susah
cute tapi hidup tak semesti selalu indah
cute tapi tak dapat kasih sayang seorang bapa


mati


ada bila-bila
ada di mana-mana
ada macam-macam cara



soalnya sekarang
adakah kita bersedia??


nota kaki : kadang-kadang perlu introspeksi diri untuk baiki akhlak

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

73 comments:

tRuly tO be mYself 'Qa~ said...

mati itu pasti.. dan aku belum bersedia..~

~Cinta Cukulet~ said...

Kesian memang kesian, tapi pastinya Tuhan ada perancangan yg lebih baik utk mereka...setiap yg berlaku ada hikmahnya...:)

mummYaeesh said...

siannye..kecik2 da jd camtu??
tp yg mana satu ni yg kematian bapa??

bersedia atau tidak..

bolos sajer dinding ituuuuuuuuuuuuu..
whoops!

¥ α Ŋ α Đ z µ £ said...

:( speechless
Al Fatihah..

[-suziey-] said...

anak sape nih ?? kesiannya...hope ibu dia tabah dan redha utk menjadi ayah dan ibu utk baby comel ini..huhuhu..

ez said...

comelnye baby tu..
joe..ajal n maut xkira bila..yg penting kita beringat n bersediakan..

al fatihah..

anis said...

semoga anak itu bahgia selalu.
hurm ..
takziah n alfatihah

TiNiE said...

doakan yg baik2 jer utk bb-bb itu..
amin

khaLifah feDi said...

hoh mahu gomol emm jgn..!!!

ieNn ZaZa said...

ajal maut di tgn tuhan..
kite xtau bile tiba ms kite..
sbb tu kite kena sentiasa mengingati mati..spy kite x alpa..

joegrimjow said...

mintak2 macam tu
kite sedekah alfatihah yekk

Eazy Izzuddin said...

sian...
kecik bapa tiada...
huhu
alfatihah....
=)

sally said...

kesiannya..kecik-kecik dah tak de ayah..

kasih said...

Kesiannya...
Semoga ibunya tabah...
Semoga anak2 ini juga tabah...
:(

• rOozu • said...

sian sungguh~!

tp sgt cute..

Jard The Great said...

Pandangan mata selalu menipu
Pandangan akal selalu tersalah
Pandangan nafsu selalu melulu
Pandangan hati itu yang hakiki
Kalau hati itu bersih

Hati kalau terlalu bersih
Pandangannya kan menembusi hijab
Hati jika sudah bersih
Firasatnya tepat kehendak Allah
Tapi hati bila dikotori
Bisikannya bukan lagi kebenaran

Hati tempat jatuhnya pandangan Allah
Jasad lahir tumpuan manusia
Utamakanlah pandangan Allah
Daripada pandangan manusia....

~tibe2 nak kopipes neh kat sini... hrp2 kita jgn lalai dlm kejar duniawi smpi bekalan akhirat terabai.. huhuhu..

• rOozu • said...

wlpun name anda tidak tersenarai..sila jawab tag itu~!

firahadifa said...

Alfatihah...

terfikir sejenak kalau anak saya pulak menanggung nasib yg sama.. aduhai.. tak sanggup rasanya....

firahadifa said...

Alfatihah...

terfikir sejenak kalau anak saya pulak menanggung nasib yg sama.. aduhai.. tak sanggup rasanya....

Dj Epoi said...

Joe ......

Gua tumpang simpati ngn Keluarga ini....

Gua doakan agar semuanya dipermudahkan Olehnya.....

Amin

nURmALa mAZLan said...

Alfatihah...

iNsaN BiaSa said...

sah..papa joe mmg kuat gomol...larikkssssssssssss..hahaa

SyahmiFikri said...

sob3.. sedih betol kecik2 dah rasakan semua inie.. harap dorang tabah dalam melayari hidup yg pancaroba.. neway.. dat kids really cute.. muahha

joegrimjow said...

kamo je yg gelak
xp
mood happy

Siti Di Alam Fantasi said...

hidup perlu diteruskan!! BERTAHAN!!!

ayin jemin a.k.a ain said...

trus sy bermuhasabah diri,,,

aya harith said...

comel

dan

sedey

=(

neem said...

sedih2..
smlm kawan aku baru kehilangan maknya.

ayah dia meninggal selepas SPM.

skrg dia dah jadi yatim piatu.

kata kawan aku, kesian dia.

aku cakap, mmg kesian. tp dia dah besar. blh tabah! insya Allah

LifeSaver said...

mati belum bersedia...

yg hidup...mesti teruskan kehidupan

asis said...

em...memang xsedia..

mo0ney said...

hidup xselalunya indah,langit xselalu cerah.let's pray budak2 dpt menempuh hidup tnpa kasih syg seorg ayah..

momentinlife said...

dtg xdiduga, itu la namanya AJAL..

atty's said...

Al Fatihah..utk arwah bapa baby..
semoga keluarga adik yg comey..dimurahkan rejeki..dan tabahkan ati ibunya amin..

--{♥Mahirah Abd♥}-- said...

(menaip sambil x tau nak cakap aper.)
Semoga Allah melancarkan Hidup mereka anak beranak...
Semoga Allah mengasihi Hidup
mereka anak beranak...
Semoga IBU, cekal menghadapi dugaan
Allah...
Ya..Org pandai berkata2..
Tp diri sendiri yg menanggungnya..
yang pastinya kita sesama insan
haruslah tolong menolong..
kepada IBU yang melahirkan bayi2 yang tomey ini..
Peliharalah bayi ini kerana mereka
adalah amanah Allah kepada mu...

****** Al-Fatihah ******

joegrimjow said...

sama2 sedekah yee

♥ cik intanurulfateha ♥ said...

.sedeynyeee
.al fatihah utk arwah

ainShahajar said...

bapak dia meninggal sakit pe?

comel

Allah maha adil dan maha mengetahui ;-)

xuen adyla said...

owh sungguh menginsafkan frasa adakah anda bersedia untuk mati

aq rasa aq masih kerdil xcukup bekal..ya aq masih x

pape pun takziah dan al fatihah buat ahli keluarga si mati

sajeedhani. said...

comelnyee.
isk3. :(

Babyjane[The Juliet] said...

itu sesuatu yg pasti
:)
tapi...hurmmm


btw, baby comel
:)

al-Fatihah bgi arwah

sufy said...

ouchh..Subhanallah..sgt comel+berkaca2 mata anak2 ne..sememngnya Allah telah menguji si ibu dengan cubaan yg sgt berat..berat mata memandang berat lg bahu memikul..apapun, sy yakin anak2 ni xkn dibiarkn kesorangan..kalo hidup mereka susah pun, pasti Allah tu akan membantu dan mengasihi anak2 kecil ni dan si ibu..pasti!!

*semoga arwah ayahnya dicucuri rahmat dan diberi nur dalam bekalan di alam kubur..

*setiap kejadian yg berlaku ada hikmah..soal bersedia atau tdk, kena saling mengingatkan..setiap saat kita ingat akan kematian, ia adalah ibadah..untuk kita lebih mengingatiNYA dan meneruskan perjuangan yg masih belum selesai..

*i'm touching..

sufy said...

ouchh..Subhanallah..sgt comel+berkaca2 mata anak2 ne..sememngnya Allah telah menguji si ibu dengan cubaan yg sgt berat..berat mata memandang berat lg bahu memikul..apapun, sy yakin anak2 ni xkn dibiarkn kesorangan..kalo hidup mereka susah pun, pasti Allah tu akan membantu dan mengasihi anak2 kecil ni dan si ibu..pasti!!

*semoga arwah ayahnya dicucuri rahmat dan diberi nur dalam bekalan di alam kubur..

*setiap kejadian yg berlaku ada hikmah..soal bersedia atau tdk, kena saling mengingatkan..setiap saat kita ingat akan kematian, ia adalah ibadah..untuk kita lebih mengingatiNYA dan meneruskan perjuangan yg masih belum selesai..

*i'm touching..

Luth Textile said...

memang comel budak tu..
tp kita taktau dia besaq ke tak nanti..

rhapsody LiN said...

wah...sungguh jauh ketinggalan nk comment
huhu..

cita2 terbaru: nak jadi org 1st comment kt ur entry!!

cian kat baby tu..ape pun ape yg terjadi semua ada hikmahnya..

al-fatihah kat bapa bayi tu and ur father also~

~cik manis~ said...

manis terdiam n air mate bergenang
Al fatihah

DeVoTeD LiLy said...

wa tomei nye bby...
kesian..
mmbesar tnpa ayh disisi..
huhu..

andai korang memang tahu said...

em,secara logiknya..akan ada persamaan dalam kebarangkalian..
jadi bila x=y,ia akan jadi x+y=0..semuanya mudah kan,tapi bila ada yang nak rumitkan hidup,ia jadilah semulajadi kematian lepas bahagia..samada nak mati dalam iman atau dalam rosak jiwa,terserah,terpulang,do'a je la,banyak,supaya segala equation of life menjadi 1 dan tujuan sentiasa =1 iaitu.Allah yang Agung..sangat nature dan memang natural

andai korang memang tahu said...

sebelum lupa banyak lagi,invent diri utk jadi sebuah frame kehidupN SGT SUSAH BILA MASUKKAN LIFE ORG LAIN,JADI,BILA MASUKKAN KISAH SIRAH SAHABAT NABI DALAM FRAME HIDUP IA AKAN JADI BINGKAI YANG X TERPECAH SEPERTI SEBUAH GAMBAR .JPEG ATAU .GIF..MUNGKIN DAH KUATKAN DENGAN BLOOD DARI PARENT YANG BERIMAN..SYUKURLAH!sgt particular la kalo just amik iktibar idup mati org lain tapi tak amik iktibar idup mati hati yang dah berdarah muslim...

tehais said...

Aku tak bersedia.
Tapi kesian budak2 tu.KEcik2 lagi dah takdak ayah.
Ayah depa meninggal sebab pa?
Apa yang kejam?
Apsal tak cita abeh nie.huhu

green said...

things happened for a reason.
Bukankah Dia Maha Penyayang..

Precious said...

Nooo ... hmmm ... lost of words - Al Fatihah!
Peringatan buat kita yg masih bernafas ...

Monkey D Luffy said...

kesian baby tu

hysMan.. said...

alfatihah..
tapi ayahnya meninggal pasai apa??

teamdakwah said...

life..
its hard to explain but need to go for it...

baru balik dr umah lectre yang meninggal 5 bulan lepas but still his moms still srying till this day..

agusted said...

comel...

ajal maut ditangan tuhan..banyak2 kan bersabar.
:)

@tune® said...

cute betul
apela yg derang borakkan

bee said...

al-fatihah~...kasih syg seorang bapa x sama dengan kasih syg seorang ibu...bila seorang bapa dah tiada..kasih syg pada ibu bertambah...dan kasih syg yg dicurahkan juga tidak terhingga nilainya...kepada insan kecil ini..10 jari yg m'gengam selama hayat ini dari sehari-hari merupakan hari yg ckup bertuah kerana m'dapat kasih syg dr seorang insan yg bergelar ibu..seorang ibu mampu memaparkan riak gumbira di air wajahnya...pernahkah seorang anak terpikir..dimana ibu menyorokkan airmatanya dikala malam menjelma???...renung2kanlah...

IxoR@ said...

baru nak senyum tanda suka tgk dua baby yg comel !!!

tetiba...aduh, kasihan...

moga mereka yg tiada itu, aman di sana...amin.

Khairul said...

tidakkah anda rasa yang shoutbox itu penting. =)

Ivy Metaga said...

kesian...
tapi tiap apa yg terjadi dalam kehidupan ni pasti ada hikmah nya..

pray for the best...

||alis|| said...

MATI ITU PASTI.

bukan rencana kita. tapi DIA.

temanbaikku, farid, kakak ipar sarat hamil 8bulan anak pertama, suami meninggal akibat kanser hidung.

lahir sahaja bayi lelaki itu; farid yg azankan. iras habis ikut iras arwah ayah.

al-fatihah buat semua yg telah jauh meninggalkan kita, termasuk arwah anak saudara tunggalku, adam. 22april09.

T.O.P.E.X said...

kicik2 da xde ayah.
hmmm sabar ye nak nnt papa joe jaga kamu :P

mati memang di mana2.
mati memang macam cara.
yg pasti mati kita semua ke sana..

lupekanje said...

bukan senang nk besarkan anak tanpa ayah..
cumer...klu betul didikannya,..anak itu akan menjadi sorang yg kuat jiwanya.

Ye joe..mati itu datang tanpa dipinta...tanpa menunggu masa...tanpa mengira siapa.

[:: nisa ::] said...

ciannye baby 2..
kcik2 lg da xde ayah..

joegrimjow said...

2 buat kite untuk kenang diri

:. aYu .: said...

nmpak kejam..
tp..
itulah realiti dunia..
ujian tu pasti menguatkan budak tu
Allah turunkan ujian pd hmba yg die syg..
dan ujian itu moga2 mampu kita galasi..
takziah buat keluarga mereka...

+h.a.z.e.r.i.n+ said...

ala..lalala...comel.
dont worry bro. setiap baby sudah tercatat rezeki masing-masing

mira amair said...

ciannya...Alfatihah

naDDy said...

memula baca, tersenyum lebar sbb baby tu mmg cute comei sgt..bila sampai bab ayah dia dah meninggal, berubah terus air muka..
sesungguhnya, MATI ITU PASTI !!!

D.I.T.T.O said...

al-fatihah...
aku blom sedia lg

Miss Hazzy said...

nasib baby ni sama macam anak arwah abang housemate hazzy yg baru meninggal khamis lepas, anak dia baru 2 bulan...

dejavu said...

yeke....alah alah..ciannyer...dah ler comel..mata bulat giler.....

*apa yg berlaku ada hikmahnyer...

lea said...

kisah benar ke ni???

innalillah...

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW