Share

cendol pulut

zakiah dan zakaria merupakan pasangan bahagia di kampung jelutung. maksud bahagia adalah memiliki anak-anak yang berjaya dan juga kewangan yang mencukupi. umur mereka sudah mencecah 50-an, tapi masih cergas dalam aktiviti kampung.


zakaria merupakan bilal di kampung jelutung
zakiah ketua kaum ibu di kampung jelutung


anak mereka semua nya 3 orang,
zainudin, seorang doktor
zamilah, seorang akauntan
zamzani, seorang peguam.


dimulakan cerita, zakiah ada sedikit batuk-batuk. bunyinya macam "uhuk-uhuk". zamzani yang merupakan adik bongsu, terus balik setelah ayahnya memberitahu. zainudin selaku anak sulong terus membahagaikan tugas, selepas zamzani, giliran dia untuk balik ke kampung dan selepas itu zamilah selaku anak ke2.


rupa-rupanya, batul yang dialami oleh zakiah merupakan batuk biasa. lega hati ke3 3 orang anak mereka. sebelum terlupa, zamzani seorang lelaki. perbualan didapur...


"mak, hari ni masak apa? perut zam dah berkeroncong"
tegur zamzani


"mak masak simple2 je, batuk mak baru je kebah"
zamilah menjawab


"tak tak pe, hari ni biarlah zam yang masak. ikan keli masak cili api. ok?"
zamzni mengesyorkan lagi


"anak mak ni letih. biar je mak masak. ayah kamu pun boleh tolong mak"
terang zakiah


"mak....zam masak ek.."
cadang zamzani lagi



"dah dah, mak ngan ayah kamu ni selalu manja2 kat dapur, kamu ada, tak jadi plak kan nak manja-manja"
zakiah mengusik


"ala, ayah kan kat masjid, mesyuarat. kita manja-manja 2 la, ok?"
rajuk zamzani


"manja kamu lain, manja ayah kamu lain"
zakiah menyindir


"ala, macam ni la tak best. peluk mak"


zamzani memeluk maknya. begitu erat sekali. hati ibu mana yang tidak tenang dipeluk anak. ada rasa kelegaan di hati zakiah


"dah dah, pergi kat luar, biar mak je masak, hari ni nak buat cendol pulut"
ada nada riang di mulut zakiah


"yahuuu, suka suka. makanan kegemaran zam tu"
teriak zamzani


"ye, mak masak lebih ni"
zakiah menjelaskan


"napa masak lebih plak"
tanya zamzani


"nak bagi kat mak cik timah dan puan kalsom tu"
kata zakiah lagi


timah dan kalsom merupakan jiran tetangga mereka. hubungan antara jiran begitu baik sehingga menarik minat untuk zamzani bertanya


"boleh zam tanya?"
zamzani memulakan pertanyaan


"tanya la"
zakiah jawab basi-basi


"zam tangok mak ni, kalau ada je makanan nak masak, mesti ada je nak bagi kat jiran kita. sakit-sakit camni pun nak masak kat jiran lagi"
musykil zamzani diluahkan


zakiah menarik nafas panjang. lalu dijawab


"zam, kat kampung ni, kat mana-mana pun, hidup muafakat ni penting. jiran kene saling kenal mengenal. sibuk manapun tugas kita, kebajikan jiran kene ambil pusing. kalau lah mak abah kamu sakit, jiran la yang paling dekat untuk jaga kami. walaupun kamu bertiga sudah cukup bagus, tapi jauh. jiran la keluarga kami yang dekat"


"hurm... ok mak, zam paham."
zamzani menguatkan hati untuk menjawab


"bagus anak mak. tunggu kat luar ye, nanti dah siap, kamu pergi hantar cendol pulut ni kat dieorang. anak puan kalsom tu,sapa nama dia... ha, syahirah, tunggu2 kamu bila nak balik. bagus budak tu. bekenan mak kalau dibuat menantu"
usik zakiah lagi


"mak ni, kesitu pulak!"
zamzani blushing. hatinya memang terpikat dengan ciri gadis melayu syahirah...


macam biasa, cerita ini takkan bersambung


~~~~~


ku ambil cerita ni dari seorang teman blog. kisah benar dia dengan mak dia, tapi ku olah sendiri cerita ini dengan imiginasiku. sebut pasal jiran, ku ada jiran disini.


3 rumah kalau tidak silap


rumah paling dekat ku panggilnya akak zack
(sedap masak spageti!)

jauh sikit ku panggil sha sha
(selalu teman p masjid)

sebelah-sebelah ku panggil gadis jiran
(dulu selalu bagi lauk-pauk, sekarang dah jarang)


ketiga-tiga jiran ini paling dekat. ada lagi contohnya royyah, naiiimmiyah, kmb, mas, kenny rogers, dan banyak lagi. memang ni perkampungan melayu!!

-ini gambar jiran di rumah shasha, amru-
besday dia hari ni,
xsempat nak bagi makanan, sebuk exam

happy besdayy
jangan percaya gambar, sekarang dia dah montel
lalala~



ku ada gambar dengan "gadis jiran". mereka cukup hebat! hebat dalam memasak. tapi dah lama tak dapat makanan dari mereka...ooh jiran, bila lagi makanan mahu bagi???



-sepatutnya ada 4, seorang tak de,-
jangan timbul skandal!
(klik gambar untuk melihat ku tersipu malu)




nota kaki :
1-jiran lain jangan jeles, nanti akan ada entry untumu
2-followerku dah cecah 500!, time kasih
3-pukul 7 pagi esok (21 hb5 )waktu malaysia tamat contest ni. ada lagi peluang!! xde ke blogger uk nak masuk?
4-tajuk cendol pulut sebab ku teringin sangat nak makan CPT sekarang!





Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

49 comments:

hurulaini said...

1st :)

ez said...

ehhheh..yeke joe ni pemalu?heheh

ain said...

amboiii....nak free makan je!!!

hurulaini said...

okie...
best kan kalau memang family rapat mcm tu...hoho...sesiapa yg rapat ngan family tu, hargai la sbb x semua org bertuah ada family member yg rapat....
pasal jiran, true...sejak arwah bapa aku xde...mmg jiran yg byk tolong family kami....serius payah gak xde lelaki kat umah...huhu....
p/s:knapa ko kenalkan jiran2 perempuan ko je....kenalkan la kengkwn ko yg ensem gak...haha

secretname said...

blk mesia nti mam cendol pulut byk2 yea

a.b geldofg said...

nanti aku kasi tahu jiran ko ye
sabor ye

vInA said...

you,
cendol pulut tuh sedp ke..?
i xjarang gle mkn cendol sbb xbrape suke la..kalo mkn pun rasa org punye je.. ;)

vInA said...

you,
cendol pulut tuh sedp ke..?
i jarang gle mkn cendol sbb xbrape suke la..kalo mkn pun rasa org punye je.. ;)

vInA said...

you,
cendol pulut tuh sedp ke..?
i jarang gle mkn cendol sbb xbrape suke la..kalo mkn pun rasa org punye je.. ;)

joegrimjow said...

balik konpem bedall

miss lolly a.k.a luvfareda said...

leyhh.

ingat ce pic cendol pulut.

haha.

lawa jiran2.

ahaks.

Precious said...

Eh .. kata bz study. Hari2 update blog ... Emm emm ... lawa nyer jiran2 tuu ...

sharamli said...

tersipu malu la sgt...hua3

ayin jemin a.k.a ain said...

tahniah.anda sudah mencapai tahap blogger yg pro.lalalala

Siti Di Alam Fantasi said...

ikan keli masak cili padi...SEDAP!!

SuFy said...

*adeihh, encom+comel org tu tersipu malu..:-p

*teringat kat jiran dulu..rapat sgt..skrg masing2 da berpindah..:-(

★ Nu♥ℜul ★ said...

nyammii
cendol pulut mmg sedap
rugi xtry

★ Nu♥ℜul ★ said...

nyammii
cendol pulut mmg sedap
rugi xtry

LotsOfLove-Pearls said...

Semangat kejiranan yg baik..
hehe..

joegrimjow said...

upsate sambil study
lalala~

--{♥Mahirah Abd♥}-- said...

mesti bahagia bile msk same2...
wa...
sgtttt x sabaaaa
nak kawinnnnnnnnn...huhu..

Eazy Izzuddin said...

cendol pulut kegemaran ku!!
balik m'sia jgn lupe blanje cendol
=P

yeah
jiran perlu muafakat....
hik3...
aish
ni dok update entry
exam da dekat
ada stdy?
=P
xD

~Cinta Cukulet~ said...

cendol..sedapnya..tapi sekarang dah malam..esok jelah..

eh.. saya tolong makan utk kamu eh heheheee

xuen adyla said...

aku mahu kau jadi jiran aq la
hahaha

leyh rasa ko masak
hahha

owh cari seorg lagi cukuplah empat org..

happy besday to ur friend
sempat lagi kau mengata dia
kang kecik hati dia

Babyjane[The Juliet] said...

cendol pulut terbaik
ahaha
:D
joe, kenalkan i dgn kwn2 u yg ensem2
hahaha
:D

DeVoTeD LiLy said...

cendol pulut??? best3..
ehh lupe nk gtaw.. smlm ku mkn ikan geli masak cili..=p
hehe..

NoRuLLiSzA eL FaRiSi said...

bercakap bab cendol..
adoiii...terliur, terliur..
mana nak dpt cendol kt sini :(

Eazy Izzuddin said...

wo...
br letak pic br
ha? montel da?
hik3..
awat x slim cam joe..
ehehe
=P
xD

KhairiL's said...

apsl semua pompuan kt atas yg komen ni nk kenal dgn kawan2 ko yg hensem...haha


blk m'sia nnt makan puas2 cendol

naDDy said...

bru teringat CPT tu ape..CENDOL PULUT TAPAI..first time tau sbb study kat klantan tu..
keciknye dunia.di situ rupenya amru (ex kms).dlu dia slalu jd imam dan bagi tazkirah kat surau..hehe..kirim salam kat dia ye..

Lifesaver said...

mmg banyak skandal la en joe ni..jelez i!auuuww~

Nazra~ said...

awwww sya suka lelaki pemalu ^_^

Precious said...

Dah dah dah ... buka buku, study! Abis exam nanti, kalau ok ngan award, amik kat Precious tau!
STUDY!

Monkey D Luffy said...

nak berkenalan

cam malu plak

huhuhu

lupekanje said...

ala....kecian joe...tingin cendoi pulut ye..
tak per..tk lama lagi dah nak balik..
sok makan bebnyak sampai kembung...hehhe..

IxoR@ said...

opppsss!!!

pendol culut satu!

:D

mummYaeesh said...

klu gambar bday boy tu takleh percaya,gambar uol dgn gadis jiran tu bleh percaya tak??woohoo..

tetiba weols pun nak makan cendol pulut!sok nak g mkn la...jgn jeles!

amirul said...

Salam Bro,
Alahai... tersipu malu la plak... hehehe...

joegrimjow said...

bese la
lelaki pemalu
nak wat camnee

SRISUFI said...

Joe...

apapun semoga kamu baik2 aja ok.

bee said...

zakiah....
zamzani....
hamdan hamidah dah x der ek..
bgus gak gune name len plak...
happy blogging la yerp

[yAN!e][pUTraJAya] said...

lama tak makan cendul pulut kat serdang.....huhuhu

(^_^)

♣♣ Yanie Putrajaya ♣♣

tehais said...

wah.besnya ada gadis jiran bg makanan.Tmbh2 yang cun.heheh

CenDol pulut satu!!!

Husna Mokhtar said...

cendol pulut? bru semalam makan..huhu

:: Bu Boyz :: said...

cendol pulot??? uh best. elalu makan pepetang hari. but tak nak pulot. rasanya memikat hati menusuk kalbuku. Cinta ibarat cendol... cair

milimilo said...

happy je aku bace cite family z..sgt indah sumenye..hrp2 bkekalan..aku xminat makan cendol mahupun pulut..tp kalo gabungan 2-2 ni,mungkin boleh difikirkan..heee :)

milimilo said...

kau xde tergoda dgn masakan jiran tu ke?hoho

Fakhitah Muhammad Iqbal said...

hey,ur friend ke amru 2??..name die amru irfan ke???..siriezly he looks exactly like mu cuzen..n die pon mmg stdy oversea.

Mohd Shahnom Ismail said...

salam alaikum
cik joe, awat muka amru yang hang bubuh.
yo la mentang2 ceq tak sehensem amru... sob3x
ramadhan dh nak abes, sat lagi raya
semoga hang jd sihat mcm 'dulu'
(kejam x?)
all d best bro

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW