Share

before study

ku takkan online untuk 8 jam mendatang. ada date dengan semicon dan electromechanical. sebuk je 2 orang tu tanya da lama xjenguk2 dieorg. so, kene la date lama2 skit. ada 2 perkara yang boleh berkongsi


1-teketeki

dlu ku pernah post entry ini, tak dapat solution lagi. sapa2 yang pernah dengar dan tahu jawapan, sila lah untuk menjawab ya.

3 orang cacat, BUTA, PEKAK dan BISU. PEKAK curi duit BUTA dan BISU nampak, macam mana BISU nak bgtau kat BUTA yang PEKAK curi duit dia?

sapa dapat jawab ku bagi adiah misteri


2-untuk mengelak tua

salah satu cara nak dapatkan awet muda adalah buat otak berkerja. ada satu test, tak lebih 40 saat je test ni. pasal warna. kalau dapat jawab betul 100% kali pertama, ku tabek spring. ku betul 100% kali ke2.

yang ni tiada hadiah, cuma untuk mengekalkan awet muda. rilek sekejap setalah penat!!

click sini!!!
(pastikan right klik untuk open in new tab/windows)


nota kaki : sama2 la doa untuk kejayaan bersama

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

45 comments:

Aleeya said...

alamak susahnye teka teki ni cam soklan spm, akak tak pandai jwb teka teki..otak tak bepikir n bekeje..ohhh nampaknye akak ni bukan awet muda he he..

joegrimjow said...

test tu nak elak penyakit alzheimer
huhu
bagi otak kite kejew, kiri n kanan

ynadona said...

weh weh 5x try highers score i dapat 6o++ je.is that mean i rabun warna atau warna rabun i...huiiii...

Cookie Monster said...

hahaa
soklan teka teki yg mmeluhkan otak
tataula pulak
da tanye ayh..mak..adek..abg sume..
dorg blur+mls na kasi jwapan
ngahahahaa

Cookie Monster said...

wah kaler test..1st try dpt 88%
2nd try..88% gak..
wahh..apekahh
huu

--{♥Mahirah Abd♥}-- said...

ni KHAS utk Mr.Joegrimjow;
dengan bangga nye sy nk membebel nie... aper kes nie x follow sy nie..??
nie yang nk membebel nie...
erggghhhh...geram nie...
punya la dia sk tinggalkn komen tp x follow pn blog sy...huhuhu....
sdey la cam nie...wa... :(

Cookie Monster said...

wahhh!
joe!
kli ke 3 ku dpt 100%
tu pon pas afal mouse klik
ngahahaha
keji.keji.keji
xP

joegrimjow said...

kekekee
2 untuk xtvt sehat kan otot otak
adew ke?
lalala~

shinawawa eyenie said...

kta sbgai manusia normal yg spttnya gtau dkt si buta yg si pekak curi duit die...
si bisu yg gtau dkt si buta?huhu...cmna ler agaknya...

green said...

ku fikir teka teki ni evrytime b4 tdo..blm dpt jwpn lg laa..

brother joe, mana cter pak belalang??

Anis Mohd said...

anis rasa teka teki tu ..
anis dgr drpd anis darjah 2..
n sampai skrg .
x de sapa penah bg kat anis jwpn nya.

may be jwpn nya adalah ..
gunakan teknologi terkini la.

baby at|ey said...

incik joe. da wat. dpt 100% for the 1st time try. huhu~ bangga seyh. tgk kaler je. abaikn words tu. stick to 1 huruf.kompem berjaya.

for teka teki 1. pnah dgr. tp mcm laen cket. cuz die x statekn dowg sume cacat. die cume bg nama. n da answer is, bgtaw je lar. sbb BISU, BUTA n PEKAK tu is nama dowg shj. actually dowg x bisu, buta n pekak.

momentinlife said...

ehem! ko kna tabik spring kt aku..
aku 1st try, trus dpt! heheh

* eh, kata buat kek.. =)

~cik manis~ said...

x nak jwb,
tp nk tau jwpan dy
:P
ape jwpn dy joe ?

AfiQ said...

kuss semangat.. sjok kaki tgn aku wat test kaler tuh///
huhuh

--{♥Mahirah Abd♥}-- said...

okeyyy...TQ..wa....sy x tua.... wat sekali jer...hahaha...(menaip dengan sombong sgt....) yeahhhh....!!! ;)

KhairiL said...

aku nk tau jwpan jer

haha

faNna said...

yes! dpt 100% utk test tu.kekekeke~
erk,tadpt lg nk teka-teki tuh.. >.<

Precious said...

Ko nih macam2. Tapi best ler ...
Ok, aku bagi tip, sebelum start test tuh, kena betul2 set mind, tengok color, kaler jer, jangan baca ... Good luck!

kasih said...

jawapan teka teki tu... maybe si BUTA tu... buta huruf je kot... so boleh la dia bgtau melalui tulisan...

Tak pun... guna braille!! Haha..

joegrimjow said...

yg ni btol2 cacat ni
camne ek?
arghh
ku tensen

ok study
kekeke

sape2 yg dpt 1st try
ku dah buat tabek spring dah!

asis said...

baru aje nak jawab cam baby atley tapi sume btul2 cacat plak..
ntah la..

2nd time bru dpt 100%
tapi lpas2 tu dah hafal kaler die dah
wahahaha

xuen adyla said...

jawapan dia senang aja

3 orang cacat, BUTA, PEKAK dan BISU. PEKAK curi duit BUTA dan BISU nampak, macam mana BISU nak bgtau kat BUTA yang PEKAK curi duit dia?

kalau dia bisu macam mana nak bagitahu si pekak. pekak tu tak boleh dengar pun..maka terselamatlah si buta

sufy said...

urmm..cmn ek...teka teki mncabar..hehehehe..pnyelesaiannye, nanti sy tlg smpaikn..ekekekek

*Gud luck..yuuhhuuu

LifeSaver said...

dpt hadiah x ni?

~Cinta Cukulet~ said...

haha..teka teki yg memeningkan kepala.. tak dapat fikir huhu

qishie said...

si bisu tu bagitau kat mak si buta.
haha

oh...aku pun terkonpius..heee
1st time kosong kot.
haha

Babyjane[The Juliet] said...

hahaha tak ske teka teki
:P

IxoR@ said...

Tak mo cakap pasal teka teki...

Cuma blog yg bertukar wajah ni nampak sedap mata memandang...i like!

miss lolly a.k.a luvfareda said...

a'ah?

ade gak soklan camni?

si bisu ketuk kepala si pekak tuh!

hahaha.

xmenjawab soklan.

green said...

bisu curi duit buta pula scr terang terangan
buta tercari2..smbil berkata...sape curi duit tu huh??
pekak x dgr sbb die pekak..
then..bisu membawa buta dekat dgn pekak..
menunjukkn yg pekak curi duit die...

ni kot...mampu pkir setakat ini je..

xpun..masa bisu bawa buta jumpa pekak..
bisu sempat tepuk belakang pekak..
utk tujuan sapa..

then, pekakk cakap..
"ya saya"..
buta assume..pekak mengaku yg die curi..

ntah~...
nga imagine nih..

green said...

br jumpe nih...

http://www.ketawaketiwi.com/humordetail.aspx?id=29654&key=67B7AEF3DA24F518D540126849D2FC8D

cm jwpn qishie...
hee~

aya harith said...

eh, rumah baru lagik??

'kaye' tol encik joe ni =)

blackskin said...

Si pekak, si buta dan si bisu adalah NAMA SAMARAN sahaja.

Diorang sebenarnya bukan betul2 pekak, buta mahupun bisu.

So boleh terima x jawapan ni?

hawanasir said...

idk the right answer, tapi kan kan, my dad ckp jwpnnye sama ngan kasih *uhh, anak ayah hahaha*

yg buta tu cuma buta huruf. huhu

nak hadiah! LOL

btw, am linking you alright ;)

hawanasir said...

idk the right answer, tapi kan kan, my dad ckp jwpnnye sama ngan kasih *uhh, anak ayah hahaha*

yg buta tu cuma buta huruf. huhu

nak hadiah! LOL

btw, am linking you alright ;)

T.O.P.E.X said...

BUTA, PEKAK n BISU tu nama je kot.
dorang cacat lain kot.
ahha~

aneway aku pon dapat 100%..
yeah!

tehais said...

erk..teka teki 1 tu dah salu kena tapi lupa la..waaaaaaaaaaa..
Nak majuk r tak dapat adiah misteri.huhu

joegrimjow said...

ntah jawapn ley pakai ke x
ley kotttt

D.I.T.T.O said...

susah la teka-teki tu..
xpayah gtaw la senang

amin said...

aku dah buat test color tu...tapi 100% betul utk cubaan ke2

:: Bu Boyz :: said...

Hahaha comey nyeo dialog Tocha... belum adew pengalaman borak ngan budak kecik... isk tak tau la camna nak layan kerenah diorunk ni...

teamdakwah said...

bley try lagi ker??

klu si bisu tulis surat gune tulisan yang untuk orang bute bace (tulisan brill ke ape ntah..lupe plak..)ok jer kot...ke x??

soalan next...pening2

akutieka said...

hahahaha..ader plak msuk ngn tulisan brill skali..canggih manggih dowh si bisu tue tw nk tulis pkai brill..
anywy,krg2 ader gak jwpan..jwpn ak..sm ngn jwpn sedare joe..hahaha...
kptusan test warna: ak xbuta warna..tp xpaham soklan...2x bwt br paham..jiwa kacau

Maizatul said...

salam kenal, (^_^).. bg soalan teka teki tu. mgkin jwpn nye c bisu hanya perlu tulis kat kertas je lah. sbb mgkin ci buta tu buta warna je,.. yg no 2 tu pon pasal warna. maybe yg pertama tu pasal c buta warnalah. paham x? buat2 paham je lah. hehehe... :p

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW