Share

pengalaman dikongsi

aku sekarang begitu sibuk dengan kerja menyiapkan report. pemberat 40 memang banyak untuk satu modul. doakan ku dapat yang terbaik.

semalam blog aku ini mencecah 358 yang view. aku sungguh bangga dan berterimakasih yang sudi membaca. yang melawat, ada sedikit perkongsian akan aku kongsi.

aku mahu bertanya kepada sesiapa yang pro, macam mana mahu letak widget top commentor? dulu aku pernah letak, tapi macam ada problem, aku buang. sampai sekarang aku masih mencari. sesiapa yang tidak sibuk, tolong ye bagitau insan jahil ini.

mungkin ada hadiah untuk pengomen terbanyak. siapa la tahu kan?

~~~~~

kembali ke 20 tahun ke belakang
hartini binti pak belalang, anak ke 4
haiqal bin pak belalang, anak ke 5 aka bongsu

sudah selesai nama diberi. kini keluarga pak belalang sudah cukup 5 orang. waktu terdekat, pak belalang tidak berhajat untuk menambah lagi. cukup setakat yang ini dulu. kalau ada rezeki, akan dia buat "proses itu lagi" mungkin kali ini 3 sekaligus, memang pak belalang mampu!

hamdi dan pak belalang di beranda rumah

"abah, hamdi rasa cukup bertuah"

"napa cakap cam tu?"

"ye la, sebab dapat hidup dalam keluarga macam ni. miskin tapi bahagia"

"isshhh, sapa cakap miskin?"

"dah rumah macam ni, tak miskin lagi ke?"

memang rumah 3 bilik boleh dikategorikan rumah miskin. hidup sebagai pencedok etok, itu sudah dikira kaya

"hamdi, kan abah dah pesan, miskin harta takpe.... jangan miskin..."

"ilmu"

"haaa, tau pon"

"saja-saja nak test abah. abah, apa ada pada pengalaman?"

"pernah abah terbaca satu manuskrip dari tok guru abah. nah ambik ni"

~~~~
situasi 1
a dan b di kedai makan

a : kuatnya kau makan
b : best apa makan-makan ni. aku suka
a : nanti kau jadi gemuk kan, susah.
b : aku dah memang gemuk, suka hati la
a : ok ok, no worries

situasi 2
a dan b di swimming pool

b : lajunya ko berenang
a : aku kurus, senang nak berenang
b : ye la, aku gemok, susah skit
a : padan muka, sapa soh gemok. tengok aku, body mantap dan sexy. auuuww!

aku pernah alami situasi 1 dan 2. aku pernah menjadi si a dan b. itu namanya pengalaman. kadang-kdang perlukan masa untuk mencari pengalaman. yang penting, jangan takut untuk MENCARI

~~~~

"wah, mendalam maksud artikel ni"

"tu la namanya pengalaman"

"hamdi amek ye manuskrip ni"

"simpan la. nanti ley kongsi dengan orang lain. abah ada pengalaman gak"

"pengalaman apa bah?"

"heheheheheheheeheheheee"

"dah dah, tak mo dengar. nak p jengok hartini dan haiqal. bahaya layan abah lama2"

"bagus anak abah. tapi ni pengalaman betul"

"ye? abah serius? cite la"

"heheheheheheheheheheee"

"ala, hamdi tau, nak mengarut la tu. tak mo dengar"

"haha, abah gurau la. abah xkan cite kat anak abah bawah umo. dah sampai masa, abah cite. skil skil abah ni kamu kene amek . hebat tau"

"dah dah, tak mau. tak nak layan"


nota kaki : tak dapat rasai nikmat memiliki ayah yang lama...sedih jugak.

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

38 comments:

ayin jemin a.k.a ain said...

ko ni joe klakar la...
hahaha

amboi..pak belalang ada 3 anak..lalala

momentinlife said...

hmmm xpe, ko bole tebus ngan jd 'ayah' yg baik nnt.. =)

~cik manis~ said...

ayah yg punye byk "ilmu"
keke

milimilo said...

joe..
ko bace tutor kat sini..
http://topblogs-tutorial.blogspot.com/2009/01/menampilkan-blogger-yg-sering.html


amek je kod yg die bg tuh..make sure top comentor tu letak sampai ade tersenarai name aku taw..hehe

joegrimjow said...

waaahh
sudah adew yg gtau
esok try
mau tido
huhu
mecey

mo0ney said...

bro..tunggu kau jd ayah plak..nanti kita tgk anak kau tulis apa dlm blog dia..haha

Dhada said...

Konfius jap (-_-)

ZARA 札拉 [사랑해~] said...

hahahhaa~

kamu sentiasa ada idea lah Joe oi~

Marcella Raymond said...

anda sungguh berpengalaman!! =)

kina said...

hikhik....memmang klako....

miDguRL said...

ai salam terjah hikshiks ;P

Siti Di Alam Fantasi said...

Setiap y idop..akn merasa kematian kan..tima ngn hati y redha..next time, bile tibe time awak jd ayh..be the best dad in the world je la!!!!!

KhairiL's said...

btul tu
x suma perkara boleh beli dgn wang ringgit
salah satunya pengalaman

pink_butterfly said...

juz type top commentator codes kat yahoo search pn ble... ada bnyak sites yg provide codes tu...


xpa joe..cukup umur nti, pastikn hamdi dpt ilmu dr pak blalang ye...klu x, rugi la ilmu tu ilang ditelan masa...chewaah!

Monkey D Luffy said...

1. aku pun tak lama dgn ayah

2. pengalaman duka adalah pengalaman yg paling banyak pengajaran

3. Kat blogger buster boleh ambik widget dia... follow instruction jerr

SuFy said...

pengalaman jg mematangkan fikiran....wa, anak pak belalan cm name my comei nephew..haikal...rindu nk giget...huhu

*joe da btambah ramai peminat..aku jealousshhhhhh...ngee~

farah liyana said...

goggle je joe.

banyak kan widget tu.

:)

xuen adyla said...

ko akan jd ayah yg best amat

hahahhaha

tp aq rasa anak ko akan dpt sex-ed begitu cepatla kan?

Saimal said...

apekah etok dlm bahse bakunye??..

~Cinta Cukulet~ said...

nasib baik pak belalang tak sempat mengarut hari nih..bahaya..ramai pembaca bawah umur..termasuk saya..wakakaka...

naddysh said...

joe
kalo nk bt top commentor
nad cadangkn kamo g sajork ke blog ceera
kt situ ade mcm2
huuhuh

untuk protected entry mcm di blog nad pon ade kt sane

gi snorkel kt sane deyh!

sharamli said...

et0k itu apakah?

Eazy Izzuddin said...

hahhaa
klakanye....
ohoho
owh..
mahu wat top komentor ea??
pi kat linkk nih...
dan joe ikut la care2 nye ok

http://hanatrg.blogspot.com/2008/11/top-komentar.html

klu da dpt inform la eazy
hehee
xD


wah ramai views, tahniah!!

Eazy Izzuddin said...

http://hanatrg.blogspot.com/2008/11/top-komentar.html

ni bg lgi takot lufe..
ekeke
xD

ieNn ZaZa said...

widget top commentor

cuba tgk website ni k..

http://www.bloggerplugins.org/

JohnJenin said...

Pakcik setuju dengan kata kata momentinlife. Apa yang kita tak mampu dapat, kita akan usahakan untuk anak anak kita...

@tune® said...

zpe..tu la namenye asam garam kehidupan

Anis Mohd said...

pencedok etok tu apa?

joegrimjow said...

yeahh
uda bangun
akan d cube lepas balik klas

Anonymous said...

Dari dulu saya sangat2 kesian dekat siapa2 yg tanya pasal etok tu, saya orang kelantan jugak sekarang menetap dekat kl(student lagi)..klau joe xnak bagi tau pasal etok tu, biar saya jelah bagi tau. (sory joe, saya cma orang biasa yang mudah kesian)..kesian dekat sape2 yang tanya..etok tu sejenis makanan orang kelantan yang boleh di cari dekat2 sungai, bentuknya kecil just bsar hujung ibu jari, kalau nak yang besar pun ada tapi kena cari dekat laut baru dapat, yang ni lagi besar dari yang dekat sungai, besar mause tetikus pc korang..tapi x panggil etok, just lokong kot namenyer, bentuK same jugak..nak gulai, goreng kicap, salai etok pn boleh..biasanya orang suka yang salai macam kita bakar kacang tanah atas salaian tu..kulit etok ni keras, kadang-kadang kena kopek(buka) dengan benda yang nipis baru boleh..rasanyer macam kerang yang dekat laut, tapi mungkin lain sikit kot.. di salai bila dah di rendam dengan air garam dan serai..baru rasa etok tu sedap..siapa-siapa yang nak cuba rasa, boleh pergi beli dekat kelantan..tapi biasanya orang-orang kampung jelah yang jual etok ni...just ada dekat kampung-kampung, saya pun orang kampung jugak yang tiada pengalaman sangat pasal makanan-makanan yang unik ni..sayA harap siapa-siapa yang tanya akan berpuas hati,sedikit sebanyak dapat membantu tuan punya blog ini, terus lah menyokong blog joe ni..jangan sia-siakan blog yang sangat bagus ni..saya sangat suka akan blog ini...teruskan menulis and3 dik, abang suka dengan blog adik..kreatif sangat-sangat.
( saya harap joe tidak marah bila saya mencelah-celah sikit bagi komen yang macam ni,saya minta maaf ye dik)
blog ni sangt-sangt bagus untuk siapa2 yang nak relis tension, cara penulisan yang kelakar, ada nilai2 kekeluargaan, nilai2 moral, nilai2 macam mana nak jadi pemimpin, nak dapatkan pengalaman dan bermacam-macam lagi...teruskan menulis dik..semua cerita adik adalah sangat bagus...sekian terima kasih..

asis said...

ptut la cri top commentor xde...

mencari juga ye..

qishie said...

ooo...itu ke etok..
hahaha,,,

hm..pengalaman mmg suatu yang sgt berharga

izman said...

bab2 gadget ni aku mmg failed.

etok memang sedap.

greenpencil said...

bgs la encik anonymous ni..
bg pihak tn punye blog..ak pn nak ucap time kasih.. =)

syah shah said...

rumah aku cume dua bilik aje... apekah aku lebey mesekin dari pak belalang??

nanti aku nak gugel carik gambo cemane rupe etok tu... dari cerita incik anonymous, mungkin lokan kot... ye??

naddysh said...

owh
baru ku tau ape itu etok sebenarnye..
igtkn kuehmueh ker~

tq mr/ms anon!

ehehhe

tRuly tO be mYself 'Qa~ said...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
harta tak bawa mati kan..
bahagia penting..
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

HuRuL_Aini said...

semalam aku x sempat tinggalkan komen kat sini...jenguk pagi ni dh ada 2 entry baru..hua3

neway, hartini is my name...thanks for choosing that....hohoho**perasan jap**

really wish that i can have family like pak belalang :)

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW