Share

mengungkap cinta

hari ini aku terkejut dan terkesima. ada seoran perempuan, yang kurasakan jelita dan menawan pada pandanganku, melafazkan kata yang aku takut untuk luahkan...


cinta


ye, dia bgtau yang dia jatuh cinta padaku. aku kelu dan terdiam. aku tidak tahu nak buat apa. hanya blog tempat aku menulis kata-kata hati. kepada dia, aku sebenarnya serik untuk memain perasaan. bertukar kata sayang. bertukar kata rindu. betul, aku serik. walaupun kurasa dia bukan pembaca blog aku, ku harap dia baca ini.


aku lelaki tidak hebat dimataku. dulu seorang perempuan menerima cintaku atas dasar aku ada jawatan. mungkin aku glamer di matanya. tambah sakit hati, ada perempuan yang menerima cinta aku sebabnya aku pelajar over sea, ada masa yang depan yang luas agaknya. owh, aku tidak mahu dicinta atas dasar seperti ini.


selepas aku jadi montel macam doreamon, semua lari


aku mahu dicinta atas dasar aku adalah aku


sebab itu aku katakan aku serik


pedih bila cinta tak berbalas. ye aku tahu itu semua. aku pernah mengalami dan masih mengalami sampai sekarang. perit jerihnya hanya al-quran pengubat hati ketika lara. kusut fikiran melayan kerenah merindui orang yang tidak merindui kita

gadis blog

ye, aku tidak pernah alami perasaan seperti ini. tidak pernah berjumpa, tidak pernah bertentang mata, tapi wujud perasaan cinta yang mendalam. tidak pasti adakah itu adalah cinta atau mainan perasaan nafsu orang muda-mudi. hari-hari kurasakan begitu lama untuk aku alami. mahu saja diputarkan masa untuk kemasa hadapan dan berjumpa denganmu.


bagi aku ini dugaan allah yang allah mahu aku cagarkan. sekarang aku ada tanggungjawab yang lebih besar. diri aku, dan juga komuti di sekitar. mungkin dengan perasaan ini sang maha pencipta mahu melalaikan aku. aku terima ujian ini dengan redha dan pasrah. dan berharap aku tabah dan sanggup menempuhnya.


biarlah gadis blog ini pergi dari fikiranku. kalau itu terbaik, aku sanggup melepaskannya. usiaku baru 21, tidak layak untuk menanggung nafkah anak dara orang. kerja belum ada. belajar tak habis. soal kahwin aku ungkap apabila aku bersedia.

ye

banyak entry aku berunsur kekeluargaan, kahwin, anak, dan lain membuat orang terfikir aku memang lelaki mahukan kahwin misi hidupku. bagiku, sampai jodoh, aku ambil, dan kalau boleh, tunggu sampai aku betul-betul bersedia


mengenai cinta, aku belum bersedia.


kepadamu, ku tak menerimamu bukan sebab kamu tidak sempurna atau aku ingin yang lebih sempurna. kamu cukup sempurna. wajah, ayu, solehah, lengkap. tapi hati ini belum bersedia.


cintaku sekarang hanya buat seorang
khadijah abdullah
gadis yang melahirkan aku
membentuk aku jadi manusia


awek? balik malaysia aku fikir

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

58 comments:

Monkey D Luffy said...

hehehe... ada persamaan cr kita berfikir

ko cepat matang :)

joegrimjow said...

cepat betol
baru post
ku mahu mengubat hati

milimilo said...

kire kau tolak cinte die,oh kecewenye die..xpe2..its all about journeys..heheh..tetibe ;)

sharamli said...

da matang upanya..
baru 9 ari jadik lelaki 21 ta0n..
muahaha

Boo™ said...

cinta akan datg sendiri..
untk si gadis itu,die perlu jadik lebih kuat..
huhu~

minx said...

xpe joe..mgkn jodoh ko msh lg tgh tgu ko sumwhre..ap2 pon aku ttp sokong ko..
/*ape aku ckp ni..huhu..*/

nOllY dOllY said...

cinta menyakitkan bila jatuh pada org yg salah. :)

~Cinta Cukulet~ said...

huhu cinta tak semestinya memiliki dan memiliki tidak semestinya mencintai..


semoga kamu berjaya menemui cinta kamu :D

fezaL Mohd said...

kamo dah matang ye. haha

Ilidina.. said...

sabar joe..ssh kalo bercinte jika diri sendiri tak bersedia..huhu..gadis 2 mesti sedih tp it is best for her..

Dhada said...

Cinta membahagiakan pada aku (:

ZARA 札拉 [사랑해~] said...

urghh~

aku takut nak bercinta lagi~

tehais said...

Cinta menyakitkan hati (bagi teh ais)

KhairiL's said...

bgs la sbb ko ada wawasan dlm hidup

Syima Syaz said...

hehehehe
doa banyak...mtk petunjuk

dr.anonymous said...

yeah.. correct.. huhu... somehow i feel the same to u, but unlike u as well.. hahaha...go joe.. just add u on ma list td..kuang3

green said...

cinta pada ibu, bawa ke syurga..

Anis Mohd said...

muda lagi ...
saja je tambah komen.

cik_kiAh said...

urm...awk,sile bertabah ye.jika termaktub oleh-Nya yang jodoh awk dgn gadis blog,maka dgn gadis blog lah awk akan bersama.x kire la bile2 dan di mana jua.sekian terima kasih.

Siti Di Alam Fantasi said...

nm ibu anda sama ngn nm sy..
nama paling indah dlm dunia..sempena nama wanita pertama zaman kegemilangan Islam..Alhamdulillah..

one said...

joe...kata orang lebih baik d
cintai dari mencintai, pepatah ini
sering aku tnya2 sampai
skarang...adakah mencintai
sseorang itu lbih baik atau
dincintai oleh ssorang itu yg lbih
baik...bg aku, aku plih d
cintai..lebih elok dan afdhal lah
kita mnerima orang yg mncntai dan
mnyayangi kta, sbyak mna pn kta
akn myayangi dia, mgkin lbih byak
lg lah yg dia akn myayangi
kita...jngn lah tkut untuk
mnerima..blajar untuk myayangi
dari orng yang blum prnah kta
syangi..tapi terserahlah kpda hati
kta sbyak mana mhu mnerimanye
klak..sbb ade orang yg ingt kita
dari kta ingat die..
sal gdis blog tu, ape2 pn cba
tnagkan fkiran dan brfkir
sjenak..adakh die lyak untuk kta
cntai atau lyak untuk kta ingati
atau layak untuk kta snyangi..jka
kta cntai, igati, syang ats dsar
krana Allah yg mnciptai smuanya
kpda kta,bersyukurlah..sbb Allah
lbih myayangi kita, d brikan ujian
sbgini krana Allah lbih myayangi
kita..untuk lupa akn ssorng yg kta
cntai trlalu ssah kan, tapi cba
kta igat kpada Allah nescya Allah
lah yg lyak utk kta ingati..jika
die xmhu mnerima kita xpa, biarkan
sbb ade lg yg mnrima kta..mgkin
ini adlah slah stu jlan untuk kta
mnemui yg lbih baik lg dripda yg
ini..mane lah thu kan..smuanya d
atas kkuasaan Allah...jka kta
xdpat dan mhu brundur, skurang-
krangnyer kta tlah brkorban untk
ssorang..die xthu, tpi Allah yg
thu..kita lari dikejarnya ialah
cinta, kita kejar di larinya juga
adalah cinta..fikir lah sebaik2nya
joe..

faNna said...

Sebaik ada blogkan utk luahkan kata2 hati. :)..

mOhD^.^rAz said...

amboi..
ayat last skali..
mcm patah hati jerk

Eazy Izzuddin said...

ohoho..
chenta....
x fe
jodoh x kemane...
xD

my mom chenta hatiku...
;D

Chekgu BaniHassim said...

cinta pada ibu, cinta yg abadi dan ikhlas...tulus...

SyahmiFikri said...

its ok joe.. takpa.. biar lambat asal kan jodoh kekal.. muahaha

naddysh said...

btol3

byk mase lagik nk bercintancintun

tp

jika kamo bercinta lagi
cintailah dia dgn sesungguhnya~

fuh, ayt tamo klh!

hahahha

qishie said...

serik.

yep.serik.

kdg2 terfikir tak best idop solo ni.

tapi..

serik dan confused nak pilih pasangan hidup ni

~cik manis~ said...

x pe joe,
skurang2nye kmu jujur dgn prmpuan itu.
;)

SuFy said...

moga si dia memahami..pasti gadis blog rasa sedey..:-) but anyway, gud luck for ur long journey and destiny...

joegrimjow said...

entah la...

farhana said...

abg joe mmg ramai peminat rupanya..
kuang3..:)
tabah kn hati abg joe, i pon mcm tu jugak..hati masih luka nak bercinta dgn siapa2..kalau hati ku da terbuka dgn sesorg yg mmg jodohku..
i grab jer..haha

eh sayunya baca entry ni..

T.T

Anonymous said...

hahaha HEY! Ini berapa years punya planning daa.. HEYYY!!

melor said...

In life,
There is laughter ; There is love
There is sadness ; There is tears

In love,
There is no boundary ; There is no limitation
There is no discrimination ; There is no differences

And... I love because I love

myatiqah said...

21... mude lg..tggu akak kawen dlu br hg leh carik calon..naa?

muhahaha

Syima Syaz said...

joe...jgn berduka lara
buat tag kat blog saya cepaaaatttt!!

shinawawa eyenie said...

mencintai dan cintai org 2 perkara yg berbeza...
sume wak kan bahgia ng pa wak miliki...
bek tumpu pd fmly n stdy...
klu da awek pun blum tntu bhgai...
hr2 risau ler..pa ler..
hati dlm keresahan..

shinawawa eyenie said...

klu wak ingin org yg disukai...
bek wak perhati die dr jauh..
bek mncntai insan 2 dr jauh...
klu da jodoh tntu xkemana2..
i`allah..

shinawawa eyenie said...

frdzul asyrf...
walaupun sy knl wak jap jer...
sy tau wak ni baik..
i`allh allah akan mmudhkan jodoh wak..
pngalaman 2 sume berharga..
berharga di hari tua nti..
pngalaman yg boleh dkngsi bersama-sama insan yg tercnta...

shinawawa eyenie said...

wak...
usah diratapi perpisahan dan kegagalan bercinta...
kerana hakikatnay jodoh itu bukan ditangan manusia...
atas kasih sayang tuhan kau dan dia bertemu...
fikir2 ler...

shinawawa eyenie said...
This comment has been removed by the author.
Lily.Lulu said...

tak perlu terburu-buru dalam mencari pasangan.

kalau masanya sudah tiba, pasti kita akan bertemu dengan si dia.

kalau dia sudah sememangnya dijodohkan untuk kita, pasti kita akan berkahwin akhirnya dengan si dia.

tapi jangan pulak hanya menunggu sahaja. kita perlu juga berusaha dalam mencari si dia itu. tanpa usaha tak da la hasilnya.

all the best to u !!
;)

trust me ....

xuen adyla said...

i pray for all my friend so that they find their happiness

and god bless him

so i wish u find ur happiness someday

i pray 4 u

Ivy Metaga said...

aloo..joe napa dgn gadis blog tuh, joe sy rasa cam tau lah sapa gadis blog tuh hehehe
anyway u still young, jgn risau masi banyak waktu tu,
mana tau kot2 jumpa seorang bidadari macam mak belalang hihi...

mak belalang ooo..mak belalang...joe nak kawen muahahaha..sorrii gurau jap aaa..
senyummmm..peace

lea said...

cinta oh cinta...

lalalala

cida said...

abg joe dlm kesempitan..
hehe..
xpela abg..
lau ade jdoh insyaALLAH dye akn dtg pd abg joe gak..
bnykkan usaha dlm mncari jdoh..

p/s:bnyk pengalaman ni ;)

H a r i z H said...

walaupun aku tak pernah ada awek, aku pun memang berharap utk tak ade lagi buat masa ni.

minat? alahh, basic je tu kan. suma orang ada kot perasaan macam tu. tapi, cintan cintun? tak lagi kot.

housemate aku yg playboy pun pesan, x payah la lagi ada awek2 ni. dan, dia pun kesal dia jadi playboy sebelum ni...

sebab dia dipandang rendah oleh perempuan, dan mak bapak perempuan tu katanya. entahlah. aku tak layak kot cakap pasal benda ni.

shinawawa eyenie said...

tq...kj follwer...tuk sekian lama..hehe

~ujicham~ said...

kamu ni muda sesangat lagi. betol, dahulukan apa yg patut di dahulukan.

n love is not your priority at this moment.

pink_butterfly said...

sabar...


da right person will come at the right place on the right time.


juz wait n see...


juz doa dat she'll be da best 4 u...okay!=p

mo0ney said...

agree..cinta muda mudi xsama mcm cinta masa kerja.like me..bercinta 6tahun bgai nk rak..end up putus gk.xper..berserah pd jodoh..tp dlm masa kena cari gk ler.lol

ieNn ZaZa said...

CiNtA iTu InDah

tRuly tO be mYself 'Qa~ said...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
yaaa macam ni laa lelaki yang bergaya namanya... hee~
belajar dulu n dapatkan keje yang baik...okie..kejar ape yang patUt..
doa banyak2 dapat yang baek..
yang senangkan kita untuk beri jawapan depan Allah... yang mudahkan kita nak tuju titian sirat...

gUd luck!!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

farah liyana said...

ala, bunga bukan sekuntum..

lagipon joe masih muda kan.

bergembiralah!

byk lagi pilihan di luar sana..

:)

Ma'am_Chelsea said...

Tak salah nak cuba dik...

Cinta bkn beban...

Tapi 1 keindahan & semangat utk kite teruskan cita2 ;)

epalgreen said...

joe masih muda..
kalau masih belum bersedia..
jangan paksa diri
:)

~*puding caramel*~ said...

cari lah matlamat yang lebih luas dari itu..lebih jauh..

Arra JaSmY said...

Salam..
Joe,
ALLAH tahu apew yg terbaik buat kitew...
usah dkejar pd yg x sudi..
hargai yg menyayangi..
n ikowt kata haty berlandaskan iman ya..
Moga yg terbaik mnjadi milik kamu...=p

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW