Share

bye bye gadis blog

hurmm
nampaknya aku memang bertepuk sebelah tangan. tidak berbunyi apa pun. ku tahu dia baca entry-entry ku dan ku dapat lihat reaksinya cuba untuk menjauhkan diri dariku. apakan daya.... nasib si malang

memang susah jarak antara benua. kalau ku di malaysia, senang aku suruh mak ku pinang. tapi apakan daya, ku yang berada di benua jauh 12 ribu km dari malaysia hanya mampu merintih di blog akibat cinta tak berbalas.

ye aku belum berterus terang

masih ada peluang?

biarlah masa menentukan

aku pernah dikacau orang yang aku tidak suka. agak rimas. mungkin itu yang dialaminya. rimas aku mengacaunya. mungkin dia tidak suka akan entry yang aku tulis dan berpura untuk tidak mengetahui.

sekarang aku hanya menunggu masa.
tiada lagi buzz
tiada lagi facebook
tiada lagi entry untukmu

sekarang aku mahu JUAL MAHAL.....






~~~~~

balik ke 20 tahun lagi. pak belalang berusia 19 tahun. pak belalang atau nama manja di rumah belly di lamun cinta. ini cinta pertama dia. dikongsi dengan atuk belalang perasaan yang melanda. ada ayah untuk dikongsi

"papa, belly jatuh cinta"

"alahai anak papa, dengan sapa plak ni?"

"entah. tak pernah jumpa. tapi belly suka kat dia"

"tak pernah jumpa macam mana jatuh cinta?"

"cinta itu buta"

"pandai berkata. hehe. belly, cinta tak buta. cinta tu cerah. ada cahaya di sebalik cinta"

"tapi orang biasa cakap cinta itu buta"

"nak jadi orang biasa atau luar biasa?"

"luar biasa"

"kalau camtu, dengar cakap papa ni. cinta ni dugaan. dugaan yang harus kita tempuhi dengan hati yang tabah. orang yang tidah tabah, tak kan dapat kemanisan bercinta. papa dengan mama, cinta biasa-biasa je. tapi lepas kawen, cinta kami luar biasa.hari-hari kami nikmati bersama. malam-malam kami puas bersama"

"macam tu ke..."

"cam tu la. sapa nama die?"

"dalam facebook die guna nama mak belalang"

"tengok la sama ada jodoh belly dengan dia ade ke tak nanti"

"ok, cheeers papa"

"papa mau tido"

"belly pon sama"

"nyte!"

atuk belalang dalam hati
-welcome to the real man life, my son!!-


nota kaki : nasihati diriku ini...

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

66 comments:

SuFy said...

salam, joe...sehat??urm, i think gadis blog tu bkn mnjauhkn diri...cuma takot cinta x berbalas...msti dy slalu ingatkn joe..huhu..jelesszzz...:-p

Syima Syaz said...

sape lahh gadis blog tuh....

milimilo said...

la,baru post 2-3 entri psl die,da bye2..hurm3,xpe2..cinte itu cerah..mcm best je ayt tuh.. :D

green said...

jgn putus asa~

momentinlife said...

Rilek..
bru 21.. masih jauh pejlnan..
tp aku xrsa itu cinta..
cinta tidak semudah itu..
hnya mainan nafsu.. aiseh!~

joegrimjow said...

ku telan sajeww

DeVoTeD LiLy said...

huhu...
betol cinta tuh dugaan..
gadis lipice kan bnyak..
juz give it a try..
ahaks=p

n0ra said...

b0leh tahan gak cite cinta tepuk sblh tgn nie..
erm,meh aku kongsi siket..dah hmpr 2 tahun mamat sorng nie ajk aku kaple,tp xpernah aku trime n die still kwn ngan aku..sorng lagi dr aku sek rndah smpai skunk die slalu ckp die tgg aku.but due2 aku xtrime,bkn sbb aku dah ade yg special.but aku nk tgg yg betul2 sesuai ngan jiwa.
itu aku..tp
maybe gadis blog tu pn same kot.
klau ade jodoh xkemane nye tu...ushe lagi..jgn cpt mengalah..hu3

♥ cik intanurulfateha ♥ said...

.suke ceta belalang tu :)

joegrimjow said...

bukan ngalah
jual mahal

ayin jemin a.k.a ain said...

alahai...putus asa ya??
jangan gitu bah.
cuba lagi.lama2 lembut la hati dia tu.hehehe

Live as Homosapiens said...

maybe gadis tu xnk mengharap sesuatu yg belum pasti....

contoh : percintaan dunia maya~~

minx said...

joe...dia mencari distance tu..kan org slalu kate...ble ade distance lg mendalam ksh syg..

KhairiL's said...

sabar bro
usia muda lg
jauh lg perjalanan hidup

pape pun all da best

philoColy said...

sape dye eh?..
hehe

pink_butterfly said...

cehh!


jual mhl la sgttt~~~



=p

paan said...

owh..sungguh sedih membaca entry ie...cinta xberbalas.

harap2 dia jatuh cinta dengan cite belalang ko..

HazirahMahadzir said...

berusaha!
C:

♥miss zaza♥ said...

sabar itu penawar hati yg saket ;)

♥miss zaza♥ said...

btw,
nice blog
salam singgah ;)

naddysh said...

wahai gadis blog...

si joe dh jual mahal tuh!

huhuhu

et said...

mmm...
kes jiwa2 nih susah cket...
but, jgn pututs arap...
pray 4 da best je...
study dulu pak belalang...^^

sharamli said...

jual mhl..kang xlaku lgsung bru tw...hu3

shinawawa eyenie said...

klu nk bercnta
kn usaha..
usaha..usaha..usaha
klu xberjy br lpskan dia...
jgn mngalah..

Dhada said...

Mahal sgt ka :P

shinawawa eyenie said...

walaupun spa gds blog itu..
hnya pnting diri wak itu..
jd ler org yg mulakan...
blum cuba blum tahu..
mybe die gah mnanti wak k..

faNna said...

aiyokk~
enchek joe daa jual mahal.
rilex2,kalo ada jodoh tak ke mana..

joegrimjow said...

ulang kali ke3
JUAL MAHAL

mo0ney said...

bro.brapa rm ko jual yg mhl sgt tuh.uhuhu

~Cinta Cukulet~ said...

huuu..cinta tak semestinya memiliki..andai dia jodoh kamu, dia mesti kembali :D

~cik manis~ said...

cinta jrak jauh mmg mncbar.
byk sgt dugaan.
mybe gadis blog tu pkir byk sbb tu dy mnjauhkn dri kn ;)

zaidharis said...

aduhai,
kau tengah frust ke?

haih~
chill babe,
chill~

Nazra~ said...

sya ada utk brmain tepuk2 tgn sama anda ^_^

Cookie Monster said...

wah mahalnya juall
ngehehe

[biru][pink] said...

saba2.jangan sedey..
kalau dah jodoh,,,long distance ke ape ke.. still la de~
so.,,doa byk.
Allah knows what best for u~
huuuu

Mieaa said...

kdg2 xblh jugak nk jual mahal,
nnt sendiri yg merana.
hehehe :D

rhapsody LiN said...

hoho..biase la tu..kita jarang dapat ape yang kita nak terutamanye bab nak memilih pasangan. lin pun penah suka kat sorang guy nie dulu tapi lin diamkan diri je. malu nak tunjuk yang lin suka kat dia. tapi dia mcm x perasan lin pun. lagipun sape la lin nie nak dia suka kat lin...huhu. finally, bia lah lin tgk dia dari jauh je.. dekat kan diri dengan Allah lagi tenang hati~
:)

H a r i z H said...

kalu d jordan,
bundle sini memang power...
pastu, selalunya, akan dengar tuan2 kedai nyanyi lagu (sini diorang suka nyanyi),

JUAL MAHAL BI LIARA
JUAL MAHAL BI LIARA
JUAL MAHAL BI LIARA

maksud:

Masuk dalam kedai, satu lira (a.k.a satu dinar)

Juwwa: Dalam2 (macam arahan)
Mahal: Maksud konteks dia; kedaila..

haha...

tapi, kalau x JM translate dlm bm,

JUAL MAHAL DENGAN SATU LIARA. Mahal ke murah sebenarnya? =p

bEEdLE d' bARd said...

lar nak jual mahal plak ke? brapa harge? hehe..

epalgreen said...

siapa ye?
wondering **
;p

OREOO said...

sadisnye..
sy paham..
sy juga de prasaan kt sorng kwan kt ym..*wink wink..haha..


biarlah masa mnntukan..
serahkan pd yg maha esa..
DIA lebih mngetahui..
apa yg terbaik ntok kita..


CINTA ITU CERAH SEKALI!!;)

OREOO said...

btw..nice blog bro..
trima kaseh follow..
kite follow balik..
bro blaja mana ye??

farah liyana said...

jual mahal?

bagus lah kalo camtu.

bunga bukan sekuntum la bro!

relax k.

:P

babymiLosh said...

go go go.. ole ole ole~

YEAY! i jd pom pom gurl disini...

dun eva GIVUP mista joe!

teruskan usaha!! huuu~

teamdakwah said...

rase berdebar nak tau sape gadis blog tu...
tp klu da jual mahal...
smpai bile pun den xtau saper gadis tu....
nervous

Gnet said...

persistence and perseverance might work sometimes :)

Anonymous said...

Apalah hang bro, time dia nakkan kamu, kamu buat bodoh jual mahal, buat entry tak bersedialah apalah, sekarang ni hang pulak nak jual mahal... apa jadahnye.... hati org dah kamu lukai, kamu pulak nak jual mahal, itu jual murah namanye.... pakai akallah sikit... jgn berikan harapan kpd seseorang perempuan...kalau ianya sekadar untuk mencuba.... kalau suka terus terang, jgn pandai bermain kata macam dalam blog hang.... ini soal hati dan perasaan orang, bukan hal blog yg meraih simpati dr org ramai... pikir2lah sikit bro....

joegrimjow said...

anony
tak terfikir plak jadi kes macam ni. betul jugak kan? hurmm, so sekarang ni ku memang nak diam diri je la. takut2 ada yang terasa, ku pilih untuk diam. mekasey 4 bgtau

-ku bau kamu adalah pompuan, lalala-

Anonymous said...

salam joe,

sedikit nasihat dari seorang sahabat,

Dan di antara manusia ada orang
yang menyembah Tuhan selain Allah sebagai tandingan,
yang mereka cintai seperti mencintai Allah.
Adapun orang-orang yang beriman sangat besar cintanya kepada Allah.
Sekiranya orang-orang yang berbuat zalim itu melihat,
ketika mereka melihat azab (pada hari kiamat),
bahawa kekuatan itu semuanya milik Allah
dan bahawa Allah sangat berat azabNya
(nescaya mereka menyesal).
[Al-Baqarah 2:165]

Love and Muslims are not connected? like calculator and roller blade.
just a simple imagination, BUT
the reality is that love is very much a part of our deen.
really?

"LOVE IS ALL AROUND"

Katakanlah,(Muhammad),"Jika kamu mencintai Allah,
ikutilah aku,nescaya Allah mencintaimu dan mengampuni dosa-dosamu."
Allah Maha Pengampun, Maha Penyayang.
[Al-Imran 3:31]

Dari Abu Tsa'labah Al-Khusyani Jurtsum bin Nasyir r.a,
bahawa Rasulullah S.A.W bersabda;
"Sesungguhnya Allah s.w.t telah menetapkan kewajiban-kewajiban,
kalian jangan menyia-nyiakannya,
Dia telah menentukan batasan-batasan,
maka kalian jangan keluar darinya,
Dia telah mengharamkan beberapa hal,
maka kalian jangan melanggarnya.
Dia telah mendiamkan beberapa hal kerana
kasih-sayangNya kepada kalian,
bukan keran lupa, maka kalian jangan mencari-carinya."
[Hadith Hasan diriwayatkan oleh Ad-Daruquthni dan yang lainnya]

Thus with all the things we grow to LOVE,
never will we understand the meaning of true love
until our hearts experinece divine love;
The greatest LOVE of all:LOVE of Allah S.W.T
With sincere striving we can become servants who,
not only love Allah S.W.T with all their heart,
but who have completely fallen in-love with Him, inshAllah ;D

sungguh simpati kepada anda
tapi janganlah terlalu fokus ke satu benda
sesungguhnya banyak benda lagi yang perlu diusahakan dalam kehidupan ini, bukankah?

"By the expansion of time,
truly man in loss,
except for those who believe and do right actions
and encourage each other to the truth
and encourage each other to steadfastness! "
[Al-Asr 103: 1-3]

Wahai Tuhan kami anugerahkanlah kepada kami
agar isteri kami dan anak cucu kami
menjadi penyenang hati kami,
dan jadikanlah kami pemimpin
bagi orang-orang yang bertakwa.
[Al-Furqan 25:74]

Let the light of ur LOVE fill those around u with hope,joy,security n peace!

semoga bermanfaat, inshAllah ;D

wallahu'alam

jazakumullahu khairan khatiran

rhapsody LiN said...

abg joe, nak mintak izin nk copy post anonymous kat atas nie boleh x?

it's vry meaningful..yup..yux like i have said before, cinta kpd allah yang paling kekal and dengan igt allah je yang boleh menenangkan hati..
:)

straw bengkok said...

joe...
walaupun ko sdang berduka..
walupun ko sdang mnanges air mate darh skali pn..
walupn ko terluka..
percaye lah...
i am always with u..always be by ur side..
i can be a gud listener..
i can give my shoulder to you..

paan said...

aku suka dgn komen anoymous yg ke-2 tue..sabar jela ye bro..terima segala teguran dgn hati terbuka...

tehais said...

anon,sila la bgtau siapa anda.hehehe
aku tolong tanya bg pihak joe.keh keh

farhana said...

gadis blog tu menjauhkan diri?
haha i wonder sape la tu abg joe..
psss truskan pikat gadis blog tu, mana taw dia sebenrnya x menjauhkan diri?
jgn mengalah abg joe..berusaha taw!

^_^

Eazy Izzuddin said...

ohoho..
JUAL MAHAL EA..
=P
xD

perjalanan maseh jaoh....
chenta?
huhu
xD

Nur Farhana Abdullah said...

Joegrimjow.. I wonder why u love entry with the essence of "jiwang" (looking at your comment on Bee's blog).. Now I know.. Haha.. Memang best kan.. Haha.. =p

Anyway bro, gud luck in wuteva u do.. Take it easy, slow n steady.. Heehee.. =)

Monkey D Luffy said...

jangan mengalah sebelum berterus terang

perempuan memang akan malu

ko kena cuba

gagal selepas cuba lebih baik dr gagal sebelum cuba

ieNn ZaZa said...

kn lebih baik berterus terang..
jgn main tarik tarik..nnt melepas...

lea said...

sian gadis tue
tapi ok la..
ko berterus terang jugak
walaupun not in direct..
at least gurl to tau...


p/s: rupanya cinta belalang bermual dr fb rupanya..wah..hebat...haha

xuen adyla said...

pepatah melayu ada mengatakan biar berputih tulang jangan berputih mata joe

jadi berjuanglah habis habisan untuk apa yg kau mahukan

seorang perempuan walau sekeras kerikil sekalipon hatinya setiap hari jika ada air yang dilalukan keatasnya pasti akan hancur juga batu itu..

lelaki tidak sama dengan perempuan..
perempuan kalu nak berkawan pon fikir 100 kali dan lebih inikan bercinta

bercinta bagi perempuan adalah satu fasa yang baru.. yg complicated jga... kalu boleh xdak mahu mana2 pihak kecewa.

batas2 harus dijaga..pendek kata abg joe mungkin dia tengah tertanya tanya dan mahu membuat keputusan..mungkin juga dy mahu satu assurance yg dy tidak akan kecewa..

semoga berjaya dan jangan putus asa.. i pray 4 u and doa that one day she will open her heart 4 u

vidadarisakura said...

nanti aku tanya nujum pak belalang macamana kes ko ni.hee

:. aYu .: said...

gud luck in wuteva u do..

isyah_izzati said...

sy tertarik dgn ape yg anonymous tu ckp..btol, carila cinta Allah dlu di hatimu..

sy br saje terjumpe blog anda ini dan btol2 tertarik dgn entry2 yang anda postkan..

dan bagi sang pencinta snyap sperti anda, let it go..biarkan saja..lau mmg termaktub jodoh anda dgn die, die xkan kemane2..

joegrimjow said...

ku pon akan turuti samew

i-mell said...

mgkin posting lama, still... jodoh xkemana... (pening da plak baca byk sgt ur komen, wondering perlu ke x send lg...)

i-mell said...
This comment has been removed by the author.
 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW