Share

spinocerebellar degeneration

oleh kerana ini entry yg ke50, ingin menulis sesuatu yang hebat. hebat dikenang oleh diri. tapi idea tidak muncul.

hari rabu sememangnya tiada kelas the whole day. tapi buhsan tetap ada. plan untuk berenang di gudwin terpaksa dimatikan sebab punggung malas bergerak


"getting the desease is not unlucky, its just inconvenient"


sedih bila kita dapat penyakit TU. usia meningkat dengan kebolehan diri berkurang. tidak dapat merasa tangan, kaki, cakap, dan akhir sekali tidak sedarkan diri. macam menjadi orang tua ke kecil. koordinasi badan pun tidak betul.

bila kita mahu kecapi sesuatu, sesuatu yang menjadi golden dream dalam hidup kita, mestilah segala keringat kita letak pada usaha kita tu. masa, duit, penat. semuanya ditumpukan untuk mendapat apa yang kita mahu. akhirnya segala yang kita mahu tidak dapat, atau perkataan yang lebih tepat adalah mustahil sebelum kita mencuba

contohnya seorang pemain bola sepak yang terhandal. kakinya bernilai jutaan pound. diikat kontrak untuk 1 tahun dengan nilai 50 juta. bnyak sungguh. tapi dengan satu eksiden yang dia alami, kakinya tercedera, dia koma untuk masa yang lama dan mustahil untuk dia bermain bola lagi. kejam kan eksiden tu

contohnya seorang genius dalam matematik. masuk olympiad matematik peringkat dunia. dengan usia yang baru 13 tahun, berjaya selesaikan masalah setaraf orang mahu ambik phD. umur 14 tahun, mahu sekali lagi masuk, malangnya mati terhempas dengan kapal terbang yang dinaikinya, kejam kan kapal terbang itu


contohnya seorang yang sangat suke ke sekolah. kalau tadika, ibubapa sibuk melayan kerenah anak memujuk anak mereka ke tadika, dia lah org pertama yang kejut mak ayah supaya hantarnye ke sekolah. masuk sekolah rendah, die juga selalu mejadi tumpuan cikgu kerana tersangat rajin membantu guru mereka. tingkatan 1 juga popular kerana datang lebih awal sebelum pintu pagar sekolah dibuka. masuk tingkatan 2, tak dapat ke sekolah lagi sebab menghidap penyakit yang berjangkit. kejam kan penyakit itu.

contohnya seorang perempuan kampung yang memiliki suara yang sangt2 merdu dan rupa yang sangat rupawan. hajat ke bandar untuk memasuki ratu cantik dan mendapat hadiah yang bnayak2 dan menjadi terkenal. hampir menjadi juara, datang seorg yang jeles menyimbah acid, mukanya menjadi buruk. kejam kan acid itu


dalam cerita yang aku tengah tengok sekarang, seorang perempuan yang abilitynya semakin lama semkin hilang dan akhirnya menjadi.....ini kisah benar(menurut sinopsisnya lah) dan rasanya tidak adil bagi dia. nak tau adil ke tak. tgpk la cita tu. satu liter tangisan

nota kaki : jiwa ku semakin mudah tersentuh

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

12 comments:

Anonymous said...

i luv the story~
ichi ritoru no namida
best bangat...byk sumber inspirasi..

fezaL Mohd said...

salam ziarah
cari la ilham dengan mendengar

kau ilham ku
hahaha

;p

joegrimjow said...

. nak cari katne ley dpt buku 2

. keh, yg awal je ke?

мyΞ'™ said...

one litre of tears..
huuu..
tgk byk kali pon xde hal.
mesti melalak.
ohohoho

Monkey D Luffy said...

aku dah tgk cerita tu... kisah tu sebelum aku lahir lagi... baru2 ni jer didramakan...

realiti tak selalu indah... tapi motif cerita tu ialah... HIDUP ITU BAIK

FARIE said...

salam ziarah..
nice entri..

happy blogging yar!!
n_n

philoColy said...

pgung mls bgrk..
haha..
bkn ptutny kaki ke?..
haha..
best2,story la lg..
hehe

faNna said...

lorh.igtkan sbb ape la td xjadi g swim.huhu~ kemalasan rupenyer.

joegrimjow said...

. slalu je melalak...

. betol2, stuju

. iyer, cam tau je ni

. klu punggung duk mlekat. mmg kaki xley buat pape

. mmg pon, nak wat camne/hehe

one@az said...

one litre of tears...
nmpknyer cter tu best kot..hehe..
da bis tngok ker..?

heran la plak, nape nak ikut kate
puggung..adenyer kaki, bergerak je
lah. blehnyer jln, jngn
wisau...hehe..(^_^)..hehe

kejamnye eksiden itu adelh...
kejamnye kapal terbang itu adelah...
kejamnye penyakit itu adelah...dan
kejamnyer acid itu adelah..
semuenyer qada & qadar ALLAH...ade
hikmah d sblik smuanyer...jngn
lupe sume tu..

zAkiAh_AbDuL said...

akak suke 1L of tears..sedih dari mule sampai habes. :(

joegrimjow said...

. benda basic 2 jagn sesekali lupa

. sama2..sedey

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW