Share

kawan baik lain jentina

menurut kata seorg teman yang tuanya lebih 8 tahun, antara lelaki dan perempuan mustahil akan tercipta satu istilah kawan baik.

hurmm

mungkin betul apa yang di bagitau olehnya memandangkan dia lebih dulu makan pizza dari ku. bnyak pengalaman

kalau kita lihat, hubungan mencari sahabat baik, kawan rapat ini sebenarnya memerlukan masa dan tenaga. kalau bagiku, kalau ditanya tentang sapakah kawan baik. agak susah untuk menjawabnya

kawan yang boleh mendengar ketika memberitahu
kawan yang boleh memberi ketika memerlukan
kawan yang boleh bersuka ketika kegembiraan
kawan yang boleh berteman ketika menangis


memang jujur aku tiada
setakat kawan, memang ramai
bila gembira, memang ramai member yang boleh berkongsi
tapi bila sedih, aku buat diamkan diri, tidak mahu berkongsi
mgkin faktor dimanjakan keluarga lebih cenderung untuk berkongsi masalah dengan keluarga

hurmm

perihal berlainan jentina, aku ada beberapa kawan yang memang kawan baiknya adalah jentiana yang berlainan. nampak ok je hubungan. tapi endingnya, diorg berkapel dan aman bahagia sampai sekarang

bagi kawanku yang memulakan fakta menarik ni, die melihat dirinya yang mahu kawen tidak lama lagi. menjadi takut jika mempunyai kawan baik yang berlainan jentina.

kegunaan kawan antara lain ialah berkobngsi masalah, gembira, sedih, duka, happy dan macam2 lagi. bagi yang mempunyai kawan baik berlainan jentina ini, susah baginya untuk membahagi perasaan ketika sudah berkahwin. sudah tentu kawan baik ketika ini tidaklah diperlukan sangt. isteri lah tempat mengadu

mungkin setakat kawan boleh, tapi kalau setakat kawan baik, aku rasa mustahil

setuju?
atas pendapat masing2


jgn lupa batasan ketika berkawan

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

15 comments:

Kamsiah said...

kawan baik berlainan jantina...wujudkah istilah kwn baik anatra lelaki/pompuan?kwn ialah utk kita share segalanya....bolehkah lelaki memahami masalah perempuan?
atau tak malukah nak citer masalah kat kwn lelaki?mungkin hanya berkawan biasa..bkn kawan rapat...

Eazy Izzuddin said...

Salam kenal here..
=)

pada pendapt me x thu la...
klu setakat kwn baek ok je kot..
if more then that dun noe lorh..
=P
xD

joegrimjow said...

. haa, 2 la psal. mmg mustahil kan?huhu

. me too, begantung la kot

FaRHaN SyAHiR said...

ak ade gk 1..
bkan kapel la..
kwan baik je..
ak rse x msthl la..

ijechan said...

interesting issue!

tiba-tiba terfikir, kalau ikatan persahabatan yg akrab berlainan jantina, kebanyakkan akan membuahkan bibit2 cinta.

tak kekal sebagai best friend forever lagi dah~ tapi, soulmate. ehe.

Monkey D Luffy said...

betul... sebelum kawen blh ler.. lepas kawen byk nak kena jaga hati... so memang lelaki x blh bersahabat dgn wanita kecuali isteri

nur-al-AIN said...

x mustahil la..
pakwe ku merangkap kwn baik ku.
mmg akn share segale kt dier pun.

kwn baik ppuan, to be honest. agk leceh la..
kene jg hati la..tah, ssh la..

Ali Hassan said...

ali ada je kawan pompuan yg jd besfren ali tp bkn awek la. OK la, masih tjaga lg la batas2 antara ktorg. hehe =)

joegrimjow said...

. ok r klu cam 2. yg pntg jaga

. haaa, 2 pasal la cam plik je. mgkin last2 akan cinta gak

. haha, 2 bukan kawan. 2 pakwe.lain2

. haaa, cam 2 bagus. smoge kekal la ek

Iqbal Sheffield said...

kawan baik??? mmm.... definasi kawan baik tempat nak kongsi suka duka dan byk lagi...

laki pompuan (bukan muhrim) ni bleh berinteraksi bila perlu je..kalau sampai nak kongsi masalah peribadi tu.... perlu ke???? bagi saya tu bukan lagi satu keperluan... hehe

jadi pendapat saya...tak patut wujud istilah kawan baik berlainan jenis..kawan biasa tu ok..

sbb kawan baik tmpt kita luahkan masalah2 peribadi(cth) dsb... tak sesuai utk kita jadikan lawan jenis (yg bukan buhrim la) sbg kawan baik...kang jadi len plak..

sekadar pendapat

WAALLAHUA'ALAM

Anonymous said...

salam,

kawan [baik] berlainan jantina?
tiada istilah itu.
mengapa?

analogy,
2 bodies charged with identical charge repel while two bodies charged with opposite charges attract one another.
[seperti group Gauss yg membuat presentation mereka] :)

simple analogy kan?
tp ingatlah manusia ada nafsu.
Akal itu menteri,
rajanya adalah hati!
nafsu tu seperti bisikan hati,
lebih halus dan manja dan lagi senang mempengaruhi diri.
fikir2kan...

inshAllah sedikit sebanyak boleh membantu memahaminya; click link di bawah:TEORI EVOLUSI CINTA

http://saifulislam.com/?p=4749

mari meneruskan tarbiyah diri,
semoga hari esok lebih baik
dari hari ini,amin!

-nikmat Islam dinegara bukan Islam-

FaRHaN SyAHiR said...

ble dpkir blik..
ade btolnya..
tpi bg mase skarang x mungkin kot..
harap2 kekal la sbgai kwan...
psal kne jage hati 2 rsenye mmg btol..

joegrimjow said...

. betol. lagi elok cari kawan baik laki.

. haah, da bace da teori 2. bgus2

. belajar dari pengalaman

umiZue said...

xde la..
xsemestinya..
ade je kwn baik laki, xde plak die jd bf.. hurm..
yang penting, niat kita tu..
kan.. kan.. kan???

miSz aiDa said...

erkk~ x pnah ade kwn baek laki.. kwn baek pmpuan pn ssh nk ade.. ske b'kwn ngn sume org.. :)

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW