Share

memilih dan juga menutup

hawa dicipta di tulang rusuk adam
bukan di tulang tengkuk untuk disanjung
bukan juga ditulang kaki untuk diterajang
tapi dirusuk untuk didampingi

hurmmm

sebenarnya tadi sempat menghadiri satu sesi talk sepena islam awareness week. tajuk memang menarik walaupun tidak berapa kene dengan jiwa. tapi untuk ilmu, memang cukup berbaloi untuk pergi.

islam and feminism

memang menarik. penceramah pun kira ok. isu yang dikupas pun cukup mendalam n ada beberapa perkara yang dapat sepanjang sejam suku

memilih

kalau si anu (lelaki)
mahu meminang si ani ( pompuan)
si ani ada hak untuk memilih
tiada paksaan
kalau setuju
on
kalau tidak
xon
senang aje
dalam islam
kawin itu satu agreement
kalau agreement ini tidak dipersetujui oleh 2 2 pihak
bukan nama agreement
bukan namanya perkahwinan
contoh isteri pertama prophet (peace be upon him)
khadijah
sama macam nama ibuku
walaupun seorang usahawan berjaya
sangat2 berjaya
status lebeh kurang billionaire kalau sekarang
memilih prophet (peace be upon him) sebagai suami
yang muda 15 tahun darinya
prophet (peace be upon him) setuju atas dasar cinta suci
on aje sebab wujud agreement

menutup

terlupa
apa rasional kita memakai baju?
si anu atau si ani
pakai baju sebab mahu tutup anggota badan
salah
tujuannya satu
kerana si maha pencipta
terlupa isi yang sangt penting ini
nasib baik ada yang mengingati
apa2 perbuatan yang dibuat
hanya kerana si maha pencipta
cukup mudah
tapi sukar diamalkan
tidak menjadi hairan kalau ditanya kepada seseorang
kenapa memakai baju
sebabnya kerana allah
kenapa perempuan memakai hijab
sebabnya kerana allah
jadi kita ni dikalangan mana?
aku dulu pun terlupa perihal ini
pakaian dibeli berjenama+mahal
tidak salah
kalau kerana allah
salah
kalau untuk bergaya
astaghfirullah
terpesong aku jauh dari landasanmu...


cukup 2,
bukan untuk mana2 perempuan,
tapi untuk diriku,
bekalan ilmu untuk isteriku nanti,
bekalan pengetahuan untuk anakku nanti

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

7 comments:

roy said...

tu dia abg nih...terus masuk blog...bagus2, kongsi2 dengan org lain...sebar2kan lah walaupun satu ayat...

minx said...

but den most brg2 yg branded mcm xckp kain je sume..
ironi heh~

joegrimjow said...

. hehe, 2 promote islam awareness week 2

. ntah la, ye kot, ironi

AhmAd tAUfIk said...

1. xsia2 aku ade skit2 tlg ko psl blog2 ni.. hehe

2. kalu nk jename n ckp kaen pn bnyk kn.. so, jdilah penggune yg bijak.. pilihan di tgn KITE.. ^_~"

3. steady la joe.. aku xgi pn talk tu.. malu2.. ko ajak2 la aku.. ^_~"

^_^"

Kamsiah said...

err,...dah ada yg tersangkut dihati ke?

joegrimjow said...

. semalm ak xp, sopi p, malam ni best.jooommm

. xde lagi, kene cari lagi.hehe

one@z said...

kompon2...musty dah da...cari yang
baik2 la ea...hoho..

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW