Share

kisah jaga hati

wujud segelintir koporat, pemimpin mahupun rakyat biasa
bermain kata untuk menjaga tutur
agar dilampiaskan tanggungjawab terhadap insan disekeliling

bagi korporat
mungkin ini perihal menjaga kenamaan syarikat
supaya syarikat bertambah kukuh
agar terus menjadi kaya raya

bagi pemimpin
ini lebih mendalam definisinya
menjaga hak peribadi
inilah pemimpin yang memakan daging rakyat yang dipimpin
menjaga hak orang lain
inilah pemimpin yang rela berbunyi perut menahan lapar
untuk memberi sesuap nasi kepada rakyat dipimpin

bagi individu
malas untuk berbicara
masing2 punya niat tersendiri
panjang berjela untuk dihurai

kagum
dengan nik aziz
MB kelantan yang disayangi dunia
ketika kelantan menang hanya majoriti beberapa undi
dan perihal lompat parti senang berlaku
disaat itu barakah dengan dimenifestasi dengan tutur kata seorang pemimpin yang bijaksana
mengelak yang mungkin menjadi mustahil

kagum
dengan seorang senior disini
menjadi lagenda mungkin setelah dia tiada
tutur kata yang memberi sinar harapan kepada hati yang kudus
menjaga hati orang lain sepertimana termaktub di dalam alquran
mungkin itulah yang menjadikan dia lagenda

diriku?
soal menjaga hati tiada
mungkin terlalu mentah
bukan tahu
tapi tiada yang memberitahu

itulah kegunaan tegur menegur

kadang2 apa yang kita buat akan disakiti orang lain
salah yang mereka buat
ada cara untuk menegur
cara yang terbaik

kisah jahil dimatrik
pernah bercerita pasal kambing yang fail
niat hatiku memang murni
memberi semangat kepada rakan seperjuangan
bermain mercun ketika teman lain menyelak buku kimia
tapi last2
diri ini dibenci oleh sipemain mercun itu
atas alasan hati tidak dijaga
mungkin padamasa itu allah sengaja menguji
terima dengan redha
untuk menjadi lebih baik

kawan
bisa lah kita menjaga hati yang lain
tutur kata sedap dimulut
tidak semesti sedap dihati sesetengah pihak
mungkin itu faktor kenapa ramai pendakwah tidak berjaya
si didakwah tidak dapat menerima
mahu mengajak sembahyang masjid 5 kali waktu
walhal si didakwah sembahyang pun tidak betul
tidak pernah cukup dan tidak pernah tahu
kan baik kalau ajar macam mana untuk sembahyang dahulu
daripada terus mengajak ke masjid yang jaraknya 1 batu 2 inci

kan?

pendapat individu lebih teruk dari pendapat kumpulan
kalau salah
tegurlah
pahit manapun mungkin manis pada akhir penceritaan
doa2 supaya semua pihak dapat bermanis muka
daripada bermasam muka diakhir jalan

harap2lah begitu

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

9 comments:

roy said...

masyaAllah...perkongsian dan luahan hati yang baik...

cuma satu yg pasti, aku bukan senior yg ko maksudkan...sbb aku xde ciri2 yg ko tulis...hahaha...hampes...tp aku cam boleh agak la sape orgnye...huhu...

AhmAd tAUfIk said...

1. setuju...

2. setuju..

3. da trus setuju..

^_^"

pika da polka said...

cutenye sume anak2 sedare~
hehe

minx said...

aku faham perasaan nak jaga hati org tu..
sgt la ssh..xtaw ape yg dia sbnrnyer nak..
kadang2 rasa nak give up je..
rasa malas nk pk dh..lntk la..tp in d end...aku gak yg suffer sbb nak puaskan hati sume org..

nur-al-AIN said...

setuju2,
tp si penegur, kene la tegur dgn care yg berhemah...
sometimes, silent are better kn, so xde yg tersakit hati dgn ape kite ckp x)

joegrimjow said...

. sebab seorg 2 mmg legend kat cni

. bgusss

. macam pap joe die r

. same boat r rab, pasrah je la

. kadang senyap pun tektik jugak

one@z said...

fuuhhh...kata2 yang hebat,
kebanggaan yang terlalu
emosional..membuatkan sume
merasakan terlalu baik dirinye,
hatinye dan sifat2nye, maka
tinggallah lagenda...mgkin juge
ade sesuatu d sblik smua itu, nak
menjaga hati spya tiada yang
trasa...mnkin ini yang menjadikn
drinye d bangga2kn, d
agung2kn...walhal mgkin (MUNGKIN
shaja k jngn slah tafsir lak) d
sbliknye cume nk mnjaga hati
shaja, betapa complicatednye hdup
ini..ishh3..
walaubgaimana pun cter joe ni mmg
best, sal pmmpn,rakyat,pndkwah,yg
d dakwah dn sal joe pn x lkang
dari smua ni iaitu sal mnjge
hati..nk jge hti owg ni kdng2 susa
n kdng2 pn snag gak..ats dri owg
tu..kalu spttnye die perlu mnjge
hati, truskn..xde slh..tp jngn
lbih2 plak, nnti dri yng trase
plak...fkir sblum buat, rancang yg
lbih baik hasilnye tntulah yng
terbaik...

joegrimjow said...

. idea yg bernas..thk u

Anonymous said...

joe,,walau pun betul kambing tu 'fail',,jgn r pggil dia kmbing...mgkin masa tu kambing tu tertkan sgt.....mgkin joe prgi sbut nama dia n result dia..tak kesah nk kongsi ngan org,,,tpi juz kongsi,,jgn sebut nama n result,,tak ke malu dia...tak semetinya org y fail tu "men mercun"....mgkin dia ade sesuatu problm yng mbuatkan dia hmpir putus asa....lagipun,,awk tak kenal pun kambing tu mcm ne drinya sebenar,,,,tafsiran awk pada dia salah mayb salah seperti tafsiran dia pada awk,,,,sejahat mana pun org tu,,,sejahat mana pun mulut dia,,,tak semestinya dia terus begitu...mgkin dia da insaf kut skrg,,,n sy rase dia tak benci awk......maafkan la dia,,,,,kesian kat kmbing tu....kalu kambing tu terbaca y awk pggil kambing,,wajib dia sedih y teramat....

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW